Vil ta 30 år å gjenreise skolene i Syria

– Vi har bygget 1.000 skoler på 10 år. Det vil ta oss 30 nye år å bygge opp igjen skolene som var der før krigen, sier Bo Viktor Nylund, UNICEFs stedlige representant i Syria.

Bare i fjor ble 900 barn drept eller skadd i Syria-konflikten. Hundretusener av barn har fått livsvarige skader og nedsatt funksjonsevne på grunn av landminer og andre eksplosiver etter krigshandlingene.

Nesten fem millioner barn har blitt født i Syria siden 2011. De har aldri opplevd annet enn krig og konflikt. I mange deler av landet lever barna i frykt for vold og miner, sier UNICEFs Syria-representant, Bo Viktor Nylund.

Med de ødelagte skolene, krigen og uroen er i alt 2,5 millioner av 5,6 millioner barn nå uten skolegang. Det har ført til økt barnearbeid og barneekteskap.

Finn ut hvordan du kan hjelpe barna i Syria.

6,5 millioner barn trenger hjelp

Den blodige konflikten som startet i Syria for 11 år siden, i mars 2011, har tvunget over 7 millioner mennesker på flukt. Av disse er 3,2 millioner barn på flukt i eget land, og nesten 2,8 millioner barn er flyktninger i nabolandene Libanon, Jordan, Irak, Tyrkia og Egypt.

På kun to år har behovet for humanitær hjelp økt med 25 prosent. Både vedvarende uro i nordøst, vold, masseflukt, ødelagte helsetjenester og covid-19-pandemien har forverret situasjonen.

Eksplosjonen i Beirut i 2020 førte til stopp i handelen og rammet blant annet matimporten fra Libanon til Syria. Nå har krigen i Ukraina kommer på toppen av dette.

– Syria har importert mye fra Ukraina. Matprisene har økt enormt, spesielt for hvete, som syrerne bruker mye av hver dag i sitt kosthold. I tillegg har drivstoffprisen føket i været, sier Nylund.

90 prosent av den syriske befolkningen lever i fattigdom, og en tredjedel av barna er kronisk underernærte.

6,5 millioner barn i Syria har behov for humanitær hjelp i 2022, som er det høyeste siden starten av krigen.


Abdulla (14) er en av mange barn som er blitt mineofre i Syria. Han går i 7. klasse og drømmer om å bli arkitekt. Her trener han hjemme i Aleppo, nordvest i Syria. (Foto UNICEF)

Dobbel byrde

Den langvarige krisen har gitt barna alvorlige fysiske og psykiske skader. I 2021 viste en tredjedel av barna tegn på psykiske problemer, angst, depresjon og søvnløshet.

UNICEF og andre partnere støtter dem med beskyttelse, helsehjelp og psykososial hjelp. Det inkluderer også psykososial støtte til de som skal ta seg av barn med traumer.

Selv om UNICEF mangler nøyaktige tall på barn med funksjonsnedsettelser, bærer disse barna en dobbelt byrde i det krigsherjede landet. De er ekstra utsatt for vold, utrygghet og dårlig helse. På grunn av dårlig mobilitet mister de ofte skolegang, og de kan ikke flykte.

Familiene deres, som andre syriske familier, mangler både jobb og inntekt i et land med skyhøye matpriser.


Bo Viktor Nylund (venstre), UNICEFs representant i Syria, besøkte 31. januar 2022 internt fordrevne barn og familier som bor i et flyktningesenter i Hasakah by nordøst i den syrisk-arabiske republikken. (Foto: UNICEF).

skoler og helsehjelp

I løpet av de 10 siste årene har UNICEF bidratt til å gjenoppbygge 1.000 skoler i Syria.

Takket være 74 millioner kroner fra UNICEF Norges TV-aksjon i 2017, har 300.000 syriske barn fått skolegang. Det fordeler seg på 200.000 barn som har fått selvstudiemateriell og 100.000 barn som har fått tilgang til et klasserom.

UNICEF har hjulpet 18.000 barn med et såkalt Cirruculum B-program, som gir barna vitnemål for å ha tatt igjen og fullført opplæring de har mistet, tatt over to år. Nå tilsvarer dette ordinært vitnemål.

I sin globale appell for 2022 har UNICEF bedt om 334 millioner dollar for å kunne gi hjelp til syriske barn og familiene deres. Det er særlig tilgang til rent vann, helse- og sanitærutstyr, vaksiner, skolegang og psykososial støtte som er prekær.

– En av tre helseklinikker er ødelagt. Tre av fire leger har forlatt landet. Det er svært vanskelig å få tak i ekspertise som kan hjelpe barn, sier Bo Viktor Nylund.

Han besøkte Aleppo for to uker siden, der UNICEF har bygget opp igjen to vanntårn. Nå planlegger UNICEF å investere i solceller for å sikre innbyggerne elektrisitet.

– Vi er i en tidlig gjenoppbyggingsfase, der vi må bygge opp igjen all infrastruktur som er ødelagt. Det vil ta lang tid, men la oss ta et skritt av gangen, sier Nylund.

les også

Publisert av Anne Nilsen onsdag 06/04/2022 - 06:28