Jemen på randen av kollaps

Siden konflikten eskalerte i 2015 er 11.500 barn blitt drept eller skadet. Mangel på en politisk løsning på konflikten gjør at det fortsatt er enorme hjelpebehov, og barns rettigheter brytes.

Fattigdom, arbeidsløshet og korrupsjon preger landet. Mer enn 18,2 millioner mennesker, mer enn halve befolkningen, trenger livsviktig humanitær hjelp. Av disse er 9,8 millioner barn. 4,5 millioner menneske er internt fordrevet.

I 2023 døde ett barn hvert 15. minutt i Jemen av forhold som kunne ha vært forebygget.

Bare halvparten av landets helsesystem fungerer, og over 20 millioner mennesker står uten helsetilbud. Store utbrudd av meslinger, røde hunder, kolera og diare rammer barna hardt.

Rundt 2,7 millioner barn lider av akutt underernæring, og nesten halvparten av barna i Jemen er veksthemmet.

Ett av fire barn i skolealder går ikke på skolen. Over 2.400 skoler er ødelagt.

Mor og barn i ruiner Jemen
Yousra (16) bor i en leir for internflyktninger i Taizz i Jemen sammen med ektemannen og to døtre. Hun måtte flykte fra hjemmet sitt da hun var liten og ble giftet bort av broren da hun var 12 år på grunn av vanskelig økonomi. © UNICEF/UNI530020/Gabreez

vold og overgrep

I tillegg er barn særlig utsatt for vold og seksuelle overgrep, tvangsekteskap, barnearbeid, og rekruttering til militære grupper.

Den siste tiden har Houthi-opprørerne i Jemen fått mye oppmerksomhet etter angrep på lasteskip på vei gjennom Rødehavet. De har støtte fra Iran, og angrepene er en del av deres konflikt med Israel, for å vise støtte til Hamas. Dette hindrer internasjonal handel og skipstrafikk i Rødehavet.

I februar 2023 angrep USA og Storbritannia en rekke houthi-mål i Jemen for å få slutt på dette.  

barneekteskap utbredt

Over 30 prosent av jenter i Jemen gifter seg før de er fylt 18 år. Har de først sluttet på skolen, er det få muligheter til å ta igjen utdanningen. Dette resulterer i en ond sirkel av analfabetisme og fattigdom, ofte i generasjoner.

Yousra er en av dem. Hun mistet faren sin da hun var liten, og da hjemmet hennes i Taizz ble bombet, flyktet hun med broren sin. Han giftet henne senere bort av økonomiske grunner.

Dermed droppet hun ut av skolen før hun giftet seg som 12-åring og ble mor som 13-åring. Nå er Yousra blitt 16 år og mor til tre barn.

Mor leser lekser Jemen
- Jeg vil studere for å sikre familien min en stabil inntekt og for at barna mine ikke skal havne i samme situasjon som meg. Jeg vil at de skal få en god utdannelse, sier Yousra (16). © UNICEF/UNI530030/Gabreez

tilbake på skolen

Takket være et UNICEF-støttet prosjekt er hun tilbake på skolebenken sammen med to av døtrene sine.

- Jeg vil studere slik at ingen kan krenke døtrene mine fordi jeg ikke har en stabil inntekt og kan gi dem et godt liv. Jeg vil at de skal få god utdannelse, og slippe å gå igjennom det samme som meg, sier hun.

Hun går på skolen om ettermiddagen for å lære å lese, skrive og regne i et prosjekt som er støttet av UNICEF med EU-midler. Undervisningen er gratis og skal hjelpe barn som ikke hadde råd til, eller falt ut av skolen, med å gjenoppta utdanningen.

Lærerne i Jemen har ikke fått utbetalt lønn siden 2016. UNICEF-prosjektet støtter derfor også lærerne her med en månedlig lønn.

Yousra er blant over 280 elever som får denne grunnleggende opplæringen ved skolen i Taizz.

Mor og to barn på skolen
Yorsha (16) er med i et UNICEF-støttet prosjekt som tilbyr barn som har falt ut av skolen undervisning i lesing, skriving og matematikk. Hun droppet ut som 12-åring da hun giftet seg, og nå er to av døtrene med henne på ettermiddagsskole. © UNICEF/UNI530019/Gabreez

studerer om natten

Hver morgen lager Yousra mat, rydder og vasker klær mens hun tar seg av barna sine, før hun går på skolen rundt klokken 13. Hun tar med seg to av døtrene sine.

Når kvelden faller på får hun endelig tid til å gå igjennom det hun har lært på skolen, mens barna sover.

De fleste av elevene bor i en flyktningeleir og tilhører en etnisk minoritetsgruppe kalt Muhamasheen, eller de marginaliserte, som ofte møter sosial diskriminering.

drømmer om jobb og inntekt

Yousras ektemann Osama (17) sier han støtter henne med å fullføre skolen:

- Hvis hun var analfabet som meg, hvem vil hjelpe døtrene våre på skolen? Nå vil hun være der for dem i stedet for å søke hjelp fra andre, sier han.

- Når jeg er ferdig med skolen, vil jeg bli legeassistent eller en henna-kunstner, sier Yousra.

Hittil har UNICEF støttet 40.000 barn med å få tilgang til grunnleggende lese- og skriveopplæring samt andre læreprogrammer i Taizz, og byene Marib, al Hudaydah, Hajjah and Ibb.

Publisert av Anne Nilsen torsdag 21/03/2024 - 09:45