Gaza: Hungersnød kan inntreffe når som helst

Hvert tredje barn under to år er i dag akutt underernært i nord, en skremmende økning fra 15,6 prosent i januar. Minst 23 barn i nordlige Gaza skal ha dødd av underernæring og dehydrering de siste ukene. Det viser en undersøkelse utført av UNICEF og partnere.

En ny rapport om akutt matsikkerhet som ble lagt frem av IPC (Integrated Food Security Phase Classification) 18. mars bekrefter dette. Den sier at hungersnød er nært forestående i de nordlige områdene på Gazastripen, og kan ventes å inntreffe når som helst mellom midten av mars og mai 2024.

I sin rapport fra desember 2023 advarte IPC om faren for hungersnød innen utgangen av mai 2024 hvis ikke fiendtlighetene tok slutt og nødvendig nødhjelp ble sluppet inn. Det har ikke skjedd og situasjonen blir verre for hver dag som går.

Hele befolkningen på Gazastripen (2,23 millioner) lever med akutt matmangel. Hvis situasjonen fortsetter slik som nå, vil høyst sannsynlig halvparten av befolkningen havne i IPC-fase 5, som er den mest alvorlige formen for matmangel*.

Sjokkerende tall

De sørlige områdene Deir al-Balah, Khan Younis og samt Rafah er klassifisert som IPC-fase 4 (krise). I et verste fall står disse områdene foran en risiko for hungersnød frem til juli 2024.

– Tallene er sjokkerende og de øker for hver dag. Det er nå helt avgjørende at vi får inn målrettet nødhjelp som terapeutisk ferdigmat (høyenergi-mat) til disse barna, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter i UNICEF Norge.

Ifølge de palestinske helsemyndighetene er rundt 13.450 barn rapportert drept.

Undersøkelsen utført av UNICEF og våre partnere i nord-Gaza i februar viste at 4,5 prosent av barna på helsesentre lider av alvorlig og akutt underernæring. Dette er den mest alvorlige formen for underernæring, som barna kan dø av hvis de ikke får øyeblikkelig behandling.

Endelig mat: Elleve år gamle Muhammad, hans mor og tre søsken sitter rundt en bolle med bønner i teltet deres i Rafah, sør for Gazastripen.


Vi gjør alt vi kan

UNICEF behandler barn for akutt underernæring med ferdiglaget terapeutisk mat (RUTF), ferdiglaget spedbarnsmat og forebyggende mikronæringsstilskudd for gravide kvinner. Mer forsyninger er ventet denne uken, men dette er fortsatt ikke nok for å dekke behovene.

- Vi gjør alt vi kan for å unngå en forverring av den humanitære krisen i Gaza, men det er ikke nok. Vi har gjentatte ganger forsøkt å levere ekstra bistand, men møter stadig på hindringer. Dette fører til at flere barn kommer til å dø, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

En umiddelbar humanitær våpenhvile er fortsatt den eneste sjansen til å redde barns liv og avslutte deres lidelse, og vi trenge tillatelser til å få inn mer nødhjelp over flere grenseoverganger, legger hun til.

* IPC Phase 5 (Catastrophe/ Famine): Households have an extreme lack of food and/or cannot meet other basic needs even after full employment of coping strategies. Starvation, death, destitution and extremely critical acute malnutrition levels are evident.For famine classification, area needs to have extremely critical levels of acute malnutrition and mortality

Publisert av Anne-Mali Thyrum mandag 18/03/2024 - 14:52