Et barn dør av sult annenhver time

Flere barn enn noensinne er nå på flukt på grunn av krigen i Sudan, og de trenger livreddende hjelp.

Rundt 3,5 millioner barn har blitt internt fordrevet siden utbruddet av kampene for 300 dager siden, i tillegg til 2 millioner fordrevet i tidligere kriser. Det er det største antallet internt fordrevne barn i verden.

– Det er 13.000 barn på flukt hver eneste dag i 300 dager, sier James Elder.

Den humanitære krisen øker voldsomt i omfang. Hver dag blir det som tilsvarer 500 klasserom med barn drevet på flukt i konfliktområdene, legger han til.

Mange flykter også til nabolandet Tsjad.

alvorlig, akutt underernæring

UNICEF ser rekordmange innleggelser for behandling av alvorlig, akutt underernæring (SAM) - den dødeligste formen for underernæring - i områdene som kan nås med humanitær hjelp. Der nødhejlpen ikke når frem, er tallene trolig enda høyere.

Barn som lider av SAM har opptil 10 ganger større sannsynlighet for å dø av sykdom enn et friskt barn.

Rundt 3,5 millioner barn forventes å bli rammet av akutt underernæring i år, inkludert over 700.000 barn som forventes å får den alvorligste formen (SAM) som krever spesialisert og uavbrutt behandling.

Den siste analysen av matvaresikkerheten i Sudan viste de høyeste nivåene av sult som noensinne er registrert i løpet av høstsesongen, fra oktober til februar.

Hvis ikke Sudan får mer humanitær hjelp nå, vil deler av Khartoum, Kordofan og Darfur stå overfor en sultkatastrofe ved neste innhøsting, som kan begynne så tidlig som mars i år. Den forventes å bli mager.

Det er spesielt viktig å få humanitære forsyninger inn i Darfur der noen av de verste kampene har pågått. Her bor nå 1/3 av de internt fordrevne flyktningene, der 200.000 barn antas å lide av SAM.

Etter at den grusomme krigen i Sudan har vart i 300 dager, er det nå stor fare for at flere barn kan dø av sult og dårlig helse enn av selve krigen, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

Folk på hest og kjerre med UNICEF-boks
Mødrene til barna som nå flykter fra sult og vold i Darfur, var selv barn da krigen brøt ut i 2013. - Det er en hjerteskjærende konflikthistorie i generasjoner, sier James Elder.@UNICEF/UNI51443/Elfathi Mohamdeen

helsetjenester brutt sammen

Mer enn 70 prosent av helsefasilitetene i konfliktområdene fungerer ikke lenger, og 2/3 av befolkningen mangler tilgang til helsetjenester.

Antallet kolera-tilfeller alene har mer enn doblet seg de siste månedene, med over 10.000 antatte tilfeller og 300 dødsfall. Av disse er 16 prosent barn under fem år. Det har også vært utbrudd av meslinger i områder med mange barn på flukt.

Den dødelige kombinasjonen av underernæring, masseforflytning og sykdom vokser for hver dag som går, og vi har et ekstremt kort tidsvindu for å forhindre et massivt tap av liv, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

– Vi trenger trygg og uhindret humanitær tilgang på tvers av konfliktlinjene og over grensene. Og vi trenger internasjonal støtte for å opprettholde de essensielle tjenestene og systemene som barn er avhengige av for å overleve.

Tusenvis har blitt drept og skadet i konflikten mellom Sudans regjeringshær og militsgruppen RSF. Drap, vold, seksuelle overgrep og rekruttering av barn til barnesoldater har økt med 500% det siste året, sier James Elder.

unicef jobber på spreng

Et rekordhøyt antall – 14 millioner barn – trenger nå humanitær hjelp. Det er halvparten av alle barn i Sudan.

UNICEF jobber nå på spreng med å få inn livreddende mat, vann og medisiner i områdene.

UNICEF er den eneste leverandøren av terapeutisk ferdigmat (RUTF) som brukes til å behandle barn som lider av SAM. Dette er en type peanøttsmør med ekstra høyt næringsinnhold. Med partnere har vi sikret forsyningen av RUTF frem til juli.

Vi har også etablert beredskapsplaner med helse- og ernæringsteam, kampanjer og støtte til helsearbeidere som jobber i frontlinjen, for å forhindre total kollaps av helsetjenestene for barn.

Teamene overvåker nøye endringer i ernærings- og sykdomstall.

– Det er helt prekært å få økt oppmerksomhet på hvilken enorm humanitære krise dette er, og hvilke konsekvenser den har for barn. Matmangel, overgrep og vold vil prege disse barna i årevis fremover. Vi oppfordrer nå både verdenssamfunnet og Norge til å rette søkelyset mot Sudan og nødhjelpen som trengs der, sier generalsekretær Maria Greenberg Bergheim i UNICEF Norge.  

– Hvert bidrag teller og kan utgjøre en stor forskjell for et barns liv, understreker hun. 

UNICEF samarbeider også med myndighetene for å oppnå fred og en våpenhvile. 

Ved å benytte skjemaet på denne siden kan du gi et valgfritt beløp til UNICEFs nødfond.

 

Publisert av Anne Nilsen torsdag 08/02/2024 - 13:16