Brutal voldsspiral rammer barna i Haiti

Det er det høyeste antallet som noensinne er registrert i Haiti.

– Befolkningen er fanget i kryssilden. Områder der barn skal oppholde seg er blitt forvandlet til slagmark. Kritiske sosiale tjenester er på randen av kollaps. Landets havner og flyplass er rammet og det hindrer humanitær hjelp i å nå frem til millioner av barn, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

Hver dag skjer det drap, plyndring og overgrep mot barn. Tilgang til sykehus, hjem, skoler, vann, mat og andre essensielle tjenester blir stadig mer begrenset.

Over 362.000 mennesker er internt fordrevet og 1,3 millioner barn trenger beskyttelse.

drept på vei til skolen

Barn blir drept eller skadet av væpnede grupper på vei til skolen, mens kvinner og jenter utsettes for ekstrem seksuell vold. Minst 167 barn døde av skuddsår bare i 2023.

Volden har også ødelagt skolesystemet, som har blitt lammet av skyteepisoder, plyndring og herjinger. Barna har mistet læring, et trygt sted å være – og tilgang til skolemåltider.

Kulehull i Haiti
I Haitis hovedstad Port-au-Prince har eskalerende vold blitt den brutale virkeligheten for barn og familier. På under to uker ble 2.500 mennesker drevet på flukt i januar i år. Nå har uroen forverret seg ytterligere. © UNICEF/UNI519097/Joseph

truet av sult

Samtidig opplever Haiti et rekordhøyt nivå av sult. Nesten ett av fire barn lider av kronisk underernæring, såkalt stunting, som gir varige fysiske og kognitive skader hos barna.

Situasjonen er verst i de fattigste og mest overbefolkede områdene i hovedstaden Port-Au-Prince.

Stadig færre foreldre evner å gi nok mat og omsorg til barna sine, og de tør ikke å ta dem med til helsesentrene på grunn av volden som herjer.

Matkø i Haiti
Kvinner og barn i matkø, på flukt fra væpnede grupper i Port-au-Prince. UNICEF og partnere har etablert et ernæringssenter i Delmas. Her blir barna undersøkt og behandlet for underernæring. © UNICEF/UNI519095/Joseph

kolerautbrudd

Det har også brutt ut kolera den siste tiden. Rapporter fra januar 2024 viste over 79.000 mistenkte tilfeller av kolera i Haiti.

Kolera og underernæring på toppen av voldsbølgene som herjer, har ført til at det nasjonale helsesystemet har brutt sammen.

Til tross for den økende voldsspiralen jobber UNICEF med å gi beskyttelse og livreddende nødhjelp til barn og familier.

Sammen med partnere bidrar UNICEF til å opprettholde nasjonale, regionale systemer som kan beskytte barn og familier, i tillegg til lokale tiltak i de mest utsatte områdene.

I tillegg har UNICEF levert livsviktige vaksiner og terapeutisk mat, samt sikret tilgang til rent vann, sanitæranlegg og hygiene og psykososial støtte til barn.

må stoppe volden

– Vold og lovløshet i Haiti har nådd et nytt og skremmende nivå.

– Det internasjonale samfunnet må samarbeide med det haitiske folket og bidra til å gjenopprette tillit, håp og respekt for internasjonal humanitær lov, for å beskytte og støtte innbyggerne, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

Publisert av Anne Nilsen torsdag 14/03/2024 - 13:53