- Barna våre er livredde!

I over et døgn var all strøm og internettforbindelse brutt med beboerne på Gaza. UNICEF, i likhet med alle andre hjelpeorganisasjoner og enkeltpersoner, mistet kontakten med sine ansatte.

Den ble gjenopprettet søndag 29. oktober og rapportene som har kommet ut etterpå er om mulig enda mer dramatiske.

- Det har vært enda en grusom natt for dem og barna de skal hjelpe, og Gaza har sunket enda dypere ned i vold og desperasjon, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.


Hun minner om at alle parter er forpliktet til å beskytte sivile og sikre humanitær tilgang, i henhold til internasjonale humanitær rett.

Diaré og dehydrering

Fortsatt fungerer bare 5% av hovedvannforsyningen på Gaza. Behovet for filtrert vann er stort.  

- Vi har drukket saltvann de siste 10 døgn. Døtrene mine på 7 og 4 år har nå fått diaré og dehydrering, sier en annen UNICEF-ansatt i Gaza. Inntak av saltvann over lengre tid øker også faren for allergier og nyreplager.

Det haster også veldig med å få inn mer mat, medisiner og drivstoff som kan sikre fortsatt elektrisitet til sykehusene. Uten strøm til for eksmepel pustemaskiner og kuvøser, vil hundrevis av barn og andre pasienter dø.

dette ber unicef om

  • Umiddelbar våpenhvile. 
  • Alle grenseoverganger til Gaza må åpnes for trygg, vedvarende og uhindret tilgang til humanitær hjelp, inkludert vann, mat, medisinske forsyninger og drivstoff.
  • Hastemedisinske tilfeller i Gaza må få lov til å forlate området eller kunne motta kritiske helsetjenester på stedet.
  • Respekt og beskyttelse av sivil infrastruktur som krisesentre og skoler, og helse-, elektrisitets-, vann- og sanitæranlegg, for å hindre tap av sivile og barns liv, utbrudd av sykdommer, og for å gi omsorg til syke og sårede.
Trailere med nødhjelp fra Rafah
UNICEF har fått inn 13 trailere med nødhjelp til Gaza som sikrer medisiner og utstyr til rundt 165.000, og vann til 55.000 mennesker. Men behovet er mye større. @UNICEF/UNI456096/Khaled

dette gjør unicef på bakken

• UNICEF har fått inn 17 lastebiler over grensen fra Rafah til Gaza med forsyninger de siste dagene, inkludert medisiner og medisinsk utstyr til ca. 165.000 mennesker, samt vann til 55.000. Nødhjelpen er levert til Nasser-sykehuset.

• Disse forsyningene kommer i tillegg til de som allerede er distribuert gjennom UNRWA og Helsedepartementet. Over 44.000 flasker med drikkevann fra UNICEF slapp inn i Gaza 21. oktober.

• UNICEF har bistått med å skaffe midlertidig vannforsyning til omtrent 1 million mennesker i Deir Al Balah, Khan Younis og Rafah-områdene i Gaza, hvorav 560.000 barn. Blant annet har de levert drivstoff som kan rense vannet.

• UNICEF har nådd omtrent 3.000 internt fordrevne barn og unge med psykososial støtte og daglige rekreasjonsaktiviteter.

• UNICEF har gitt kontant pengeoverføring til over 22.000 mennesker, hvorav halvparten er barn.

Pr. 3. november er minst 117 trailere med nødhjelp kommet inn til Gaza, 70 av dem fra Rafha-overgangen. Men dette er en dråpe i havet og behovet for mer hjelp er enormt.

Les hvordan du kan støtte UNICEFs arbeid i området.

Publisert av Anne Nilsen mandag 30/10/2023 - 13:16