UNICEF på plass for barna i Ukraina

UNICEF fordømmer det russiske angrepet på Ukraina som startet natt til 24. februar.

Det pågår nå massive angrep mot hovedstaden Kyiv og andre byer. Livredde familier flykter sammen med barna sine til t-banestasjoner og andre steder for å søke ly for bombingen.

– Dette er uten tvil grusomme øyeblikk for de ukrainske barna, sier Afshan Khan, UNICEFs regionaldirektør for Europa og Sentral-Asia.

– Vi er dypt bekymret for at de siste krigshandlingene truer liv og helse for de 7,5 millioner barna i landet, sier UNICEF-direktør Cathrine Russell.

Krigshandlingene ved frontlinjen har allerede gjort kritisk skade på vannforsyning og skoler de siste dagene. Hvis ikke kampene opphører, vil titusenvis av familier blir tvunget på flukt og trenge akutt nødhjelp.

UNICEF ber om umiddelbar våpenhvile og ber alle parter om å respektere sine internasjonale forpliktelser om å beskytte barn, og å sikre humanitære aktører trygg og rask tilgang for å gi hjelp til barn i nød.

UNICEF ber også alle parter om frastå fra angrep på avgjørende infrastruktur som barn er avhengig av, inkludert vann- og sanitæranlegg, helsestasjoner og skoler.

– De siste åtte årene har konflikten i Ukraina gitt store og varige skader på barn på begge sider av konfliktlinjen. Barna trenger desperat fred, nå, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

Les om hva Unicef gjør i Ukraina

Torsdag morgen 24. februar måtte Alexander og sønnen hans søke ly på en T-banestasjon i Kiev. De hørte eksplosjoner like etter at Russlands president Vladmir Putin annonserte en militær operasjon i Ukraina. (Foto: UNICEF)

Åtte år med konflikt

Over en halv million barn og unge i områdene Donetsk og Luhansk er allerede særlig hardt rammet.

Øst-Ukraina er en av regionene med mest landminer i verden. Hver dag ferdes barna i områder med landminer, udetonert ammunisjon og andre eksplosive krigsrester, enten de er på vei til skolen eller ute og leker.

For barna som bor nær frontlinjene, der de væpnede sammenstøtene har vært verst, er minene en konstant trussel og skaper frykt.

Dette har fått alvorlige konsekvenser for barnas psykiske helse. Nesten 430.000 barn trenger traumebehandling og psykososial støtte.

Over 750 skoler og barnehager er blitt utsatt for angrep og er ødelagt siden starten av konflikten.

750 skoler og barnehager er blitt bombet og ødelagt siden konflikten i Ukraina startet for åtte år siden. UNICEF bidrar med gjenoppbygging og reperasjon, samt skolemateriell og møbler. (Foto: UNICEF)

ødelagte skoler

Helt siden konflikten mellom Russland og Ukraina startet har UNICEF vært til stede i øst-Ukraina.

De siste to årene har UNICEF bistått med psykososial støtte, og undervisning om landminefaren til over 180.000 barn, unge og omsorgsarbeidere.

Bombingen av skoler og undervisningslokaler har rammet barnas skolegang dramatisk. Bare de siste to årene er 100 skoler ødelagt. Tusenvis av barn har gått glipp av avgjørende skolegang, og dette har blitt ytterligere forverret av pandemien.

UNICEF har bidratt med midler for å reparere ødelagte skoler og barnehager, og har levert skolemateriell, møbler og sportsutstyr.

uten vann og strøm

Den stadige bombingen i Donetsk og Luhansk-regionen har ført til at over fire millioner mennesker mangler tilgang til rent drikkevann, strøm og sanitæranlegg. UNICEF har sikret vann til 2,3 millioner av disse.

Ødelagte helsestasjoner i konfliktsonen har hindret helsehjelp til kvinner og barn, og har spesielt rammet HIV-smittede.

En av fire familier som bor nær frontlinjen har store problemer med å skaffe seg helsehjelp.

I Øst-Ukraina har også covid-19-pandemien gitt overfylte sykehus. Og et nylig polioutbrudd i regionen har satt enda flere barns liv i fare. Et av tre barn mangler poliovaksine.

spent situasjon

Den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina forverret seg mot slutten av 2021. Med eskaleringen av konflikten i januar og februar, ble barnas situasjon enda verre. Nå vet ingen hva som blir barnas fremtid.

UNICEF jobber sammen med partnere for å sikre barns rett til helsetilbud, utdanning, vann, hygiene og beskyttelse på begge sider av konflikten. Nå trappes denne hjelpen opp.

UNICEF oppfordrer alle parter til å respekterer erklæringen om trygg skole og beskyttelse av alle barn og familiene deres.

I sin nødhjelpsappell ber UNICEF ber om 66,4 millioner dollar til grunnleggende tjenester som vann- og sanitærtilbud, vaksiner og helsetjenester, undervisning, psykososial hjelp og kontant nødhjelpstøtte til opptil 7,5 millioner barn.

gi livsviktig nødhjelp til barna i ukraina

Publisert av Anne Nilsen onsdag 23/02/2022 - 14:38