Barn dør av sult i Gaza

Minst ti barn skal ha dødd på grunn av dehydrering og underernæring på Kamal Adwan-sykehuset i nordlige Gaza den siste uka. Flere kjemper for livet.

– Disse tragiske og forferdelige dødsfallene er menneskeskapte, forutsigbare og kunne vært unngått, sa Adele Khodr da hun talte til FN i Genéve 3. mars.  

Trolig kjemper enda flere barn for livet på de få gjenværende sykehusene i Gaza. Og for barna i nord er situasjonen enda verre enn i sør på grunn av restriksjonene med å få nødhjelp inn der, påpekte hun.

Den store mangelen på næringsrik mat, rent vann og medisiner hindrer blant annet mødrenes i å amme babyene sine.

– Folk er sultne, utmattede og traumatiserte. Mange klamrer seg til livet,
sier Adele Khodr.

Gaza nødhjelp
1. mars lyktes UNICEF, WHO og OCHA å få levert livsviktige vaksiner, morsmelkserstatning og annet utstyr til Al-Shifa-sykehuset i nordlige Gaza. (UNICEF/UNI529780/Silva)

fikk inn leveringer i nord

Et lite lyspunkt er at UNICEF, WHO og OCHA 1. mars fikk inn leveringer med livreddende vaksiner, morsmelkserstatning og annet utstyr til Al-Shifa-sykehuset nord i Gaza.

Disse forsyningene vil gi hjelp til hundrevis av barn som nå er i en ekstremt vanskelig situasjon.

Og 5. mars fikk UNICEF levert inn 23 kuvøser til sykehus i sør. Om alt går som planlagt vil totalt 50 kuvøser bli fraktet inn i løpet av en uke.

Men det trengs mye mer for å dekke behovene til barna.

I januar viste en undersøkelse fra UNICEF og Verdens Matvareprogram at 16 prosent – eller 1 av 6 barn under to år – var underernærte i nord-Gaza. Tilsvarende tall for Rafha i sør viste at 5 prosent av barn under to år var underernærte. I sør har mer hjelp nådd frem til barna. 

Khodr understreker at humanitære organisasjoner som UNICEF trenger pålitelige innreisepunkter og tillatelser for å få inn mer nødhjelp, også i nord.

– Det må gis sikkerhetsgarantier og uhindret tilgang til å distribuere hjelp i stor skala, over hele Gaza, uten avslag, forsinkelser og hindringer, sier hun.

har advart siden oktober

UNICEF har siden oktober advart mot at dødstallene i Gaza ville stige hvis ikke mer nødhjelp får slippe inn.  

– Sist uke advarte vi mot en eksplosjon i barnedødsfall hvis ikke ernæringskrisen ble løst raskt. Nå skjer det vi fryktet, sier hun.

– Følelsen av maktesløshet og fortvilelse blant foreldre og leger som innser at livreddende hjelp bare er noen få kilometer unna, men blir holdt tilbake, må være uutholdelig. 

– Livene til tusenvis av barn er avhengig av at vi handler nå, sa Adele Khodr i sin uttalelse.

Publisert av Anne Nilsen tirsdag 05/03/2024 - 13:42