Gaza: Barn fødes inn i krig hvert 10. minutt

- Å bli mor burde være en tid for feiring. I Gaza betyr det at enda et barn blir født inn i helvete, sier UNICEFs talsperson Tess Ingram.

Hun besøkte nylig Gaza og tilbrakte en uke med nybakte mødre på Emirati-sykehuset i Rafah, og beskriver det som hjerteskjærende.

løp for sitt eget og babyens liv

Tess Ingram forteller om skjebnen til fire kvinner som gjenspeiler tusenvis av kvinners opplevelser i krigsområdet:

- Iman, gravid i åttende måned, løp i frykt gjennom gatene da Gaza by ble angrepet. Nå, 46 dager etter keisersnitt, er hun innlagt på sykehus med en alvorlig infeksjon. Hun er for svak til å holde sin lille baby, Ali.

- Mashaels hus ble truffet av bomber og mannen hennes ble begravd under ruinene i flere dager. Så sluttet babyen å bevege seg i magen. Nå, rundt en måned senere, tror hun at babyen er død. Mashael venter fortsatt på medisinsk hjelp. Hun sier «det er best at en baby ikke blir født inn i dette marerittet».

- Amal ble begravd under ruiner i et angrep da hun var seks måneder gravid. Babyen beveget seg ikke på en uke. Heldigvis ble baby Sama født frisk. Men Amal er skadet og syk og gjør seg klar til å ta med Sama hjem, til et midlertidig skjul på gatene i Rafah.

- Sykepleier Webda har utført nødkeisersnitt på seks døde kvinner de siste åtte ukene. Hun forteller også om flere spontanaborter på grunn av forurenset luft og røyken fra bombing. «Dette har skjedd flere ganger enn jeg kan telle», sier hun.

Kuvøsebarn og sykepleier Gaza
12. januar 2024: En sykepleier sjekker nyfødte babyer i kuvøser på Emirati-sykehuset i Rafah. Her kommer 20-30 gravide og fødende hver dag. Kvinner som tar keisersnitt må dra hjem igjen etter bare tre timer på grunn av mangel på plass og personale. (@UNICEF/UNI504858/elBaba)

Må dra hjem tre timer etter fødsel

- Situasjonen for gravide kvinner og nyfødte på Gazastripen er svært alvorlig, og det må gjøres noe umiddelbart, sier Tess Ingram.

- Mødre får ikke nok medisinsk hjelp, riktig ernæring og beskyttelse før, under og etter fødsel. Det setter mødrene i fare for spontanabort, dødfødsler, for tidlig fødsel eller at de selv dør eller får emosjonelle traumer.

På grunn av overfylte sykehus og begrensede ressurser, blir mødre nødt til å dra hjem innen tre timer etter fødsel ved keisersnitt, sier hun.

baby og mors hånd Gaza
Over 20.000 barn har blitt født på Gazastripen siden krigen begynte 7. oktober. Det vil si en baby født inn i krig hvert 10. minutt. (@UNICEF/UNI504905/elBaba)

krigstraumer påvirker nyfødte

Krigstraumer påvirker også nyfødte direkte og fører til at flere blir underernærte, har problemer med utviklingen og får andre helseproblemer.

- Gravide kvinner, ammende mødre og spedbarn bor i midlertidige skjul, får dårlig ernæring og drikker urent vann. Dette setter omtrent 135.000 barn under to år i fare for alvorlig underernæring.

Tess Ingram påpeker at det hun har opplevd skjer i den sørlige delen av Gaza. I nordlige Gaza frykter hun at situasjonen er enda verre. Til tross for kontinuerlige forsøk har ikke UNICEF klart å få tilgang.

- Å se nyfødte lide mens noen mødre blør i hjel, burde få oss alle til å våkne om natten. Å vite at to svært unge israelske barn som ble bortført 7. oktober, fortsatt ikke er løslatt, burde også holde oss våkne.

- Menneskeheten kan ikke tillate at denne situasjonen fortsetter. Mødre og nyfødte trenger en humanitær våpenpause, sier Tess Ingram.

Du kan gi din støtte til barna i Gaza her.

Tess Ingram UNICEF talsperson
Tess Ingram er rystet over forholdene for gravide og fødende i Gaza. Hun besøkte Emirati-sykehuset i en uke i januar, og holdt et sterkt innlegg på FNs hovedkontor i Geneve etterpå. (@UNICEF/UNI504915/elBaba)


Publisert av Anne Nilsen onsdag 24/01/2024 - 12:28