Aldri før har så mange barn blitt drept på Vestbredden

AMMAN, 28. desember 2023 – "Dette året har vært det dødeligste året noensinne for barn på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, med ekstreme nivåer av konfliktrelatert vold.

83 barn har blitt drept de siste tolv ukene – mer enn dobbelt så mange barn som ble drept i løpet av hele 2022, på grunn av flere millitær- og politioperasjoner. Over 576 barn har blitt skadet, og det er rapportert om at andre har blitt pågrepet. I tillegg har livet på Vestbredden blitt sterkt påvirket av bevegelses- og tilgangsrestriksjoner.

Mens verden ser på situasjonen på Gazastripen med skrekk, opplever barn på Vestbredden sitt eget mareritt. Å leve med konstant frykt og sorg er dessverre altfor vanlig for barna. Mange barn forteller at frykt er blitt en del av hverdagen deres, og mange er redde for å gå til skolen eller leke utenfor på grunn av trusselen om skyting og annen konfliktrelatert vold. UNICEF er svært bekymret for barns rett til sikkerhet og beskyttelse, samt deres rett til overlevelse på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Barn som lever på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, har opplevd vold i mange år, men intensiteten i volden har økt dramatisk siden de grusomme angrepene den 7. oktober. Konfliktrelatert vold har drept 124 palestinske barn og 6 israelske barn siden starten av 2023.

Alvorlige brudd på barns rettigheter, spesielt drap og lemlestelse, er uakseptabelt. UNICEF oppfordrer alle parter til å overholde sine forpliktelser i henhold til internasjonal menneskerett. Dette innebærer å beskytte barn mot konfliktrelatert vold og sørge for deres mest grunnleggende rettighet – nemlig retten til å være i live. Barn bør aldri være målet for vold, uansett hvem de er eller hvor de er. En slutt på gjentatt vold er den beste måten å sikre at barn kan vokse opp i fred og trygghet.

Lidelsen til barn på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, må ikke havne i skyggen av den pågående konflikten – det er en del av den."

Publisert av Veronika Reinhaug tirsdag 02/01/2024 - 13:30