Hvert 2. minutt dør en kvinne i graviditet eller fødsel

Rapporten Trends in maternal mortality som WHO og UNICEF lanserte 23. februar, viser et alarmerende tilbakeslag for kvinners helse de siste årene. I nesten alle regioner i verden har dødsfall knyttet til svangerskap eller fødsel enten stagnert eller økt.

Blødninger, høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning eller komplikasjoner ved abort er noen av dødsårsakene. De fleste dødsfallene blant gravide (70%) skjer i Afrika sør for Sahara.

- Ingen mor skal måtte frykte for livet mens hun bringer frem et nytt liv til verden, spesielt ikke når vi har kunnskapen og utstyret som trengs til å behandle slike komplikasjoner, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

Hun mener at økte investeringer og mer likeverdig helsetilbud vil sikre hver enkelt mor, uansett hvem eller hvor hun er, en rettferdig sjanse til en å få en trygg fødsel og fremtid for sin familie.

fremgangen har stoppet opp

I alt ble det registrert 287 000 svangerskapsdødsfall i verden i 2020. Det er bare en svak nedgang fra forrige undersøkelse i 2016, da 309 000 mødre døde før eller under fødsel.

I to FN-regioner, Europa & Nord-Amerika og Latin-Amerika & Karibien, har antallet mødredødsfall økt med henholdsvis 15-17% i perioden fra 2016 - 2022, mens det i resten av verden har stoppet opp.

Dette skjer etter flere år med positiv fremgang (i perioden 2000-2015).

Svangerskapskontoll på et UNICEF-støttet Mor-barn-sentert i Diffa i sørøstlige Niger. Jordmor Saratou Salifou (26) sier at det hun liker best med jobben er hele prosessen, fra opplysningsarbeid til kontroll og oppfølging av gravide og fødende. @UN0684367/Frank Dejongh

en milion kvinner kan reddes

- Mens graviditet skulle være en tid fylt av håp og positive forventninger for alle kvinner, er det dessverre en sjokkerende og tragisk opplevelse for millioner rundt om i verden på grunn av dårlig kvalitet på helsetilbudet, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han påpeker at de nye tallene viser et akutt behov for å sikre kvinner kritisk viktige helsetjenester både før, under og etter graviditeten. Bare på den måte kan de få oppfylt sin rett til reproduktiv helse, som er nedfelt i FNs bærekraftsmål.

Verden er fortsatt langt unna å nå FNs bærekraftsmål 3.1 om å redusere mødredødsfallene i verden. Klarer vi å nå det målet, vil en million flere kvinner overleve svangerskap eller fødsel.  

Publisert av Anne-Mali Thyrum tirsdag 07/03/2023 - 13:28