Ambassadør Penelope Lea

17 år gammel og allerede en kjent norsk figur i spørsmålet om klima og bærekraftig utvikling. Penelope Lea er den første miljøaktivisten noen gang valgt som ambassadør i hele UNICEF-systemet.

Klimaendringer

Lea har vært miljøaktivist og svært opptatt av klimaendringer siden hun var åtte år gammel. Som 11-åring ble hun valgt inn i styret for Miljøagentene i Oslo. Siden da har hun ledet Barnas Klimapanel og holdt en rekke appeller, både under FNs klimaforhandlinger i Bonn, på Arendalsuka og på TV. 

– Klimakampen er en kamp for barns rettigheter, trygghet og barns fremtid. Alt det grunnleggende vi trenger for å leve. UNICEF arbeider for barn over hele verden og jeg er utrolig glad for å få jobbe sammen med dem. Jeg er så klar og utålmodig, for å gi alt jeg kan for å bidra i dette arbeidet, sier Penelope Lea.

Barnas fremtid

Generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, peker på at klimaendringer og FNs bærekraftmål er saker som angår alle nåtidens og fremtidens barn.

– Penelope Lea har utmerket seg fra en tidlig alder som en sterk stemme i en veldig viktig sak. I tillegg er hun en sterk forkjemper for barns rettigheter i Norge, og er opptatt av at andre barn skal tørre å si sin mening uten å bli lagt bånd på av voksne, sier Viken.

Hver eneste dag møter UNICEF utfordringer forårsaket av klimaendringer. Naturkatastrofer, tørke, oversvømmelser og luftforurensning er alvorlige problemer som påvirker millioner av barn over hele verden. Vi så dette tidligere i år med syklonen Idai i Mosambik, og vi så det nå nettopp på Bahamas. UNICEF skal gjøre mer for barna som påvirkes av klimaendringene, ikke bare i form av nødhjelp, men også ved å være en del av løsningen.

Inspirasjon for mange

– Penelope Lea har en fantastisk evne til å nå gjennom til både barn og voksne. Hun er uredd, ambisiøs og ekstremt kunnskapsrik. Hun er en inspirasjon for veldig mange, blant andre meg. Jeg gleder meg til samarbeidet og til hva vi kan få til sammen, sier generalsekretæren.

– I år feirer vi FNs barnerettigheters 30-årsjubileum. Da passer det veldig godt å få en ung engasjert stemme som Penelope Lea på laget for å bidra til at barn i Norge virkelig blir tatt på alvor.

Løfter barnas stemmer

– I dag er barn og unge blant de som tydeligst ser de enorme utfordringene og de nye mulighetene som ligger foran oss. Vi gjør klokt i å lytte til dem. Barna er bærere av vår felles fremtid, og her ligger kjernen i UNICEFs oppdrag – å løfte frem barnas stemmer og kjempe for deres rettigheter. Barn som er modige nok til å kjempe for det de tror på, slik som Penelope Lea gjør, skal vite at de har verdens største hjelpeorganisasjon i ryggen. Ved å velge henne til vår ambassadør, håper vi å inspirere flere barn til å ytre sine meninger, sier Viken.

Penelope Lea ser på klimakampen som en solidaritetskamp. 

– Men klimaendringer treffer så usolidarisk. De treffer oss alle. Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer. Det handler om innstilling nå. Vi må skape samhold og tørre å ta inn over oss den situasjonen vi er i. Så må vi handle, sier hun.

Vil du ha siste nytt om unicefs arbeid rett i innboksen?

Hold deg oppdatert på vårt arbeid i Norge og rundt om i verden. Du får innsikt i hvordan UNICEFs arbeid bedrer hverdagen til barn, hvordan vi bistår lokalsamfunn og viktige humanitære hendelser i verden.

Publisert av Nina Holand onsdag 29/01/2020 - 09:22