Fedme overgår undervekt blant barn og unge globalt

For første gang har fedme blitt den mest utbredte formen for feilernæring blant skolebarn og ungdom i verden, ifølge UNICEFs nye rapport Feeding Profit.

Rapporten Feeding Profit: How Food Environments are Failing Children bygger på data fra over 190 land og viser at forekomsten av undervekt blant barn i alderen 5–19 år har gått ned siden 2000, fra nesten 13 prosent til 9,2 prosent, mens fedme har økt fra 3 prosent til 9,4 prosent. Fedme er nå mer utbredt enn undervekt i alle verdens regioner, bortsett fra Afrika sør for Sahara og Sør-Asia.

– Når vi snakker om underernæring, snakker vi ikke lenger bare om undervektige barn, sier UNICEFs administrerende direktør Catherine Russell. – Fedme er et økende problem som kan påvirke barns helse og utvikling. Ultraprosessert mat erstatter i økende grad frukt, grønnsaker og proteiner, på et tidspunkt hvor ernæring spiller en kritisk rolle i barns vekst, kognitiv utvikling og mentale helse.

Ultraprosessert mat og reklame viktig årsak

Selv om underernæring – som avmagring og veksthemming – fortsatt er en betydelig bekymring blant barn under 5 år i de fleste lav- og mellominntektsland, øker forekomsten av overvekt og fedme blant skolebarn og ungdom. Ifølge de nyeste tilgjengelige dataene er ett av fem barn og ungdom i alderen 5–19 år globalt – eller 391 millioner – overvektige, og en stor andel av dem klassifiseres nå som personer med fedme.

Rapporten peker på at ultraprosessert mat og aggressiv markedsføring mot barn og unge er en viktig årsak. I en global undersøkelse blant 64 000 unge svarte 75 prosent at de hadde sett reklame for sukkerholdige drikker og snacks den siste uken, og 60 prosent sa at reklamene økte lysten til å spise disse produktene.

Fedme hos barn kan føre til alvorlige helseproblemer senere i livet, som type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. Uten tiltak kan de økonomiske konsekvensene bli enorme. I Peru alene anslås kostnadene til over 210 milliarder dollar.

UNICEF oppfordrer myndigheter til å:

  • Forby salg og markedsføring av usunn mat i skoler
  • Innføre strengere regler for matmerking og reklame
  • Styrke sosiale støtteordninger for familier med lav inntekt
  • Sikre tilgang til næringsrik og rimelig mat for alle barn

– Næringsrik og rimelig mat må være tilgjengelig for hvert barn for å støtte deres vekst og utvikling. Vi trenger sårt politikk som støtter foreldre og omsorgspersoner i å få tilgang til sunn og næringsrik mat til barna sine, sier Russell.

Les rapporten på UNICEF.org.

Publisert av Marie Svendsen Aase