Tre historier om barn i Ukraina

Barn i Ukraina har levd i unntakstilstand i et helt år. For et barn er det en evighet. En evighet med vonde opplevelser, tapt skolegang og ødelagte hjem, og uten mulighet til å bare være barn.

UNICEF har vært i Ukraina i over 20 år, og takket være fadderne våre kunne vi derfor gi øyeblikkelig hjelp i det krigen brøt ut. Hele Norge ga sin støtte til Ukraina, og vi opplevde en enorm givervilje fra dag én.

tre historier om barn i ukraina

Vi vil vise deg hvordan din hjelp har nådd fram til barna i Ukraina.

barnehage under bakken

«Barnehagen er det tryggeste og varmeste stedet for barna akkurat nå.»

I lyset av små LED-lykter sitter barn i en hestesko og leser. De er i barnehagens fyrrom der et strømaggregat levert av UNICEF gir dem både lys og varme. Barnehagens leder Viktoria forteller at mange av barna ikke har elektrisitet hjemme. «Barnehagen er det tryggeste og varmeste stedet for barna akkurat nå», sier hun.

Borodianka i Ukraina: Uten en stabil strømforsyning kunne ikke barnehagens fyrrom fungere. Nå kan dørene stå åpne og barna holde varmen, takket være et strømaggregat levert av UNICEF.

Aggregater og varmepumper

Ustabil strømforsyning er et stort problem i hele Ukraina, og i de iskalde vintermånedene kan det være livsfarlig.

Takket være din støtte har UNICEF blant annet sørget for strømaggregater og varmepumper til barnehager, skoler og sykehus.

Barna i ukraina trenger deg fremdeles!

et liv satt på pause

Oleksandra på fem år har sett og opplevd ting barn ikke skal se. Familien måtte flykte fra leiligheten sin utenfor Kyiv med kun noen få eiendeler rasket med seg i en koffert.

På vei ut av byen opplevde familien at en bro eksploderte foran dem – en skremmende og traumatiserende opplevelse for alle. Leiligheten ble senere totalskadd i brann, og nå bor familien på fem i et midlertidig brakkehus. De går en usikker tid i møte.

Oleksandra og Davyd har ingen klær eller leker igjen etter at hjemmet deres ble skadet i brann. Brakkehuset har blitt deres tilfluktssted på ubestemt tid, fordi familien har ikke penger til å reparere leiligheten.

vi er der for familiene

UNICEF er til stede inne i Ukraina for å gi støtte til familier og barn som Oleksandra. Hjelpen består av alt fra å gi helsehjelp og medisinsk utstyr, til å dele ut varme klær og gi psykososial støtte til traumatiserte barn og voksne.

I tillegg deler vi ut skolemateriell så barna går glipp av minst mulig skolegang, og gir kontantstøtte til familier i en fortvilt situasjon.

Som fast giver kan du støtte oss i vårt arbeid for verdens barn før, under og etter kriser.

hjelp barn som oleksandra

pusterom langs fluktrutene

Mira på fire år leker med kaninen sin i et Blue Dot-telt i Isaccea i Romania. Mamma hviler i sengen ved siden av, før de skal ta fatt på ferden videre. De vet ikke hva framtiden bringer, men akkurat her er de trygge.

De ukrainske flyktningbarna som ankom Blue Dot-senteret Isaccea, tegnet sine favorittsuperhelter, bilder av hjemmene sine og vakre ting de liker på hvite ark. De lot tegningene henge igjen på senteret til glede for andre.

Blue Dot-sentre gir trygghet og beskyttelse

Rett etter krigens utbrudd opprettet UNICEF en rekke Blue Dot-sentre på strategiske steder langs grensen av Ukraina, for å imøtekomme strømmen av barn og familier på flukt.

Sentrene gir familier et trygt pusterom i en kaotisk situasjon, hvor barna kan leke og bare være barn en liten stund. Her får familier også mat, helsehjelp, psykososial støtte og hjelp til å spore opp og gjenforenes med familiemedlemmer.

Alt dette ble mulig takket være din støtte.

Hjelp barn som Mira

Ditt bidrag hjelper!

Med ditt bidrag tar vi imot og hjelper flyktninger fra Ukraina i nabolandene.

Med ditt bidrag gir vi livreddende nødhjelp som beskyttelse, medisiner og psykososial hjelp.

Med ditt bidrag gjenoppbygger vi sykehus og klinikker for å kunne ta imot skadde barn og familier.

Med ditt bidrag varmer vi barn og voksne med klær og tepper.

LEs også