Lanserer ny veiledning om barns rettigheter i den digitale verden
Barn tilbringer mer tid i den digitale verden enn noen gang før – ofte uten å være klar over det. Fra surfing på nettet, til videospill, chatboter, smarte leker, smarttelefoner og læringsapper, har det digitale blitt en naturlig del av hverdagen deres. Digital utvikling har stor innvirkning på barns liv og rettigheter. De nye anbefalingene er utviklet i samarbeid med næringslivet og sivilsamfunnet, og har som mål å fremme åpenhet og styrke selskapers innsats for å ivareta barns rettigheter i digitale omgivelser.
Manglende åpenhet om barns rettigheter
Hver dag går over 175 000 barn på nett for aller første gang. Barn utgjør over 30 prosent av verdens befolkning, og stadig flere er aktive brukere av digitale tjenester. Samtidig utsettes de for økende risiko for utnyttelse, overvåkning, skadelig innhold og diskriminering.
Til tross for at åpenhet er en grunnpilar i arbeidet med menneskerettigheter, er det fortsatt ikke vanlig praksis for selskaper å rapportere meningsfullt om hvordan barns rettigheter påvirkes i digitale miljøer. En gjennomgang UNICEF og Business for Social Responsibility (BSR) gjorde av 195 selskapsrapporter fra 95 selskaper (2022–2024), viste at kun 27 prosent inneholdt vesentlig informasjon om barns rettigheter i digitale sammenhenger.
– Barns rettigheter i den digitale verden er et utrolig viktig tema, og UNICEF jobber for å gjøre den digitale hverdagen tryggere for barn – både som læringsarena og som plattform for ytringsfrihet. Vi er glade for å kunne presentere resultatet av samarbeidet med NBIM, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Maria Greenberg Bergheim.
– Veiledningen bidrar både til økt oppmerksomhet og gir selskaper nyttig retning i arbeidet med å styrke rapporteringen om barns digitale rettigheter. Vi ønsker mer åpenhet og bedre praksis på dette området, sier Greenberg Bergheim.

Hvorfor rapportering er viktig
En rekke interessenter – fra myndigheter og investorer til barnerettighetsforkjempere – forventer større åpenhet fra selskaper. Dette er nødvendig for å kunne:
- Vurdere hvordan selskaper håndterer barnerettighetsspørsmål
- Evaluere effekten av gjeldende lover og reguleringer
- Utvikle bedre tiltak og policy
- Kartlegge risiko
- Overvåke forretningspraksis
For selskapene selv gir rapportering også verdi. Det kan hjelpe dem å:
- Oppfylle regulatoriske krav
- Håndtere risiko knyttet til barns rettigheter
- Imøtekomme interessentenes bekymringer
- Bygge tillit
- Lede an i utviklingen av ansvarlig praksis i bransjen
Nye anbefalinger i samarbeid med NBIM
I 2024 inngikk UNICEF et samarbeid med NBIM, som forvalter Oljefondet, for å fremme mer offentlig rapportering om barns rettigheter i digitale sammenhenger. Dette resulterte i et nytt sett med anbefalinger og veiledning for selskaper, med mål om å:
- Fremme økt offentlig rapportering, spesielt fra digitale plattformer
- Tilby konkrete barnerettsbaserte rapporteringspunkter som kan inkluderes i ordinære bærekrafts- og årsrapporter
- Koble anbefalingene til eksisterende obligatoriske og frivillige standarder
- Svare på investorers og andre interessenters bekymringer om manglende fokus på barns digitale rettigheter
Ressurser tilgjengelig for nedlastning
- Rapporteringsanbefalinger – Tabell med 42 anbefalinger, inkludert 12 kjernepunkter, og koblinger til gjeldende standarder og reguleringer.
- Veiledning for bedrifter – Praktiske instruksjoner for hvordan anbefalingene kan tas i bruk.
- Oppsummering av bransjetrender – Innsikt i dagens rapporteringspraksis og trender som ligger til grunn for anbefalingene.
Last ned alle dokumentene på UNICEF.org.
Les mer om vårt arbeid

