Et tilsynelatende ganske vanlig utendørstoalett. Inne på toalettet sitter tidligere elev ved Brannfjell skole, Sigrid Bonde Tusvik, sammen med sin gode venn og kompanjong Lisa Tønne. De titter forskrekket ut på lekende og nysgjerrige 9. klassinger, fra det lille toalettsetet.

Speiltoalettet er en konstruksjon laget av Domestos, og er Norges første og eneste Glo-Do – et toalett der du ser alle, men ingen ser deg. Det er laget for å illustrere hvordan det føles å gå på do i full offentlighet, slik hverdagen er for tusenvis av mennesker i de fattigere delene av verden.

- Nå er ikke vi så blyge på tissing i offentlighet, men det hadde jo vært helt forferdelig å ikke hatt et alternativ, forteller Lisa Tønne.

 

1 av 3 mangler rent og trygt toalett

Sigrid og Lisa er på Brannfjell skole sammen med UNICEF for å snakke med elevene om viktigheten av rene og trygge vann- og sanitærforhold. Manglende eller dårlige sanitærforhold fører til mye sykdom og elendighet. UNICEF jobber aktivt med å forbedre sanitærforholdene i de fattigste delene av verden, særlig er skoler et fokusområde. Domestos støtter UNICEF i dette arbeidet og er derfor også med til Brannfjell skole med Glo-doen sin.

Målet med UNICEFs vann-, sanitær- og hygieneprogrammer er å oppfylle barns rett til gode levekår og god helse. Folk skal få tilgang på trygge og rene toaletter. Vi må stoppe spredningen av vannbårne bakterier som fører til sykdommer som diaré og kolera – som også er hovedårsak til underernæring. Les mer om UNICEFs arbeid for rent vann

Hygiene redder liv

UNICEFs globale sanitære programmer har bidratt til at over 1,3 milliarder mennesker har fått opplæring i hvordan man skal bevare helsen ved hjelp av hygiene. Men fremdeles lever nesten 900 millioner mennesker i verden uten tilgang til toaletter eller latrine, og må derfor gjøre fra seg der de kan. 2,1 milliarder mennesker har ikke tilgang til vann som er trygt å bruke.

Mange barn – og da spesielt jenter – går glipp av skolegang på grunn av mangel på toaletter og rent vann. Ofte må de bruke tiden til å hente vann til familien. Siden 2012 har Domestos og Unilever samarbeidet med UNICEF globalt, og det har bidratt til at 75.000 skolebarn har fått tilgang til rent vann og toaletter på skolen, noe som har bidratt til at de har møtt opp på skolen og kunnet legge grunnlaget for en utdannelse. 

- Å utstyre skoler med skikkelige toaletter er noe av det viktigste vi driver med. Det er nemlig helt vesentlig for å holde jenter i skolen og sikre at de får utdanning. Vi ser at jenter som kommer i puberteten ofte slutter på skolen. Når det ikke finnes rene og trygge toaletter blir de tvunget til å vaske seg eller gå på do i offentlighet, og dermed lettere utsatt for infeksjoner eller voldekt, forteller Odd Bjørnerud i UNICEF Norge.

- Det er fryktelig å vite at noe så enkelt som rent vann og et OK toalett er så ekstremt vanskelig å få til på vår lille klode. Og så mange som blir løftet ut av fattigdom og inn i visdom hvis de får tilgang på det. Helt ufattelig, sier forteller Sigrid.

- Er det noe verden trenger, så er det at jenter får gå på skole, legger Lisa til.

Alle må bidra

For UNICEF er det veldig viktig med samarbeidspartnere fra næringslivet. UNICEF har mange forskjellige programmer, og er til stede i over 190 land. Støtten fra merkevarer og næringsliv gjør dette økonomisk og praktisk mulig. 

Samarbeider med Domestos for bedre toaletter

Samarbeidet mellom Unilevers merkevare Domestos og UNICEF begynte allerede i 2012. I løpet av disse seks årene har programmet gitt forbedrede sanitærforhold til mer enn seks millioner mennesker. Mer enn 75 000 barn har fått rent vann og tilgang til toaletter på skolen sin.

Stolt bidrag

- Vi i Domestos er veldig stolte av å kunne samarbeide med UNICEF i denne saken. På verdensbasis har Domestos et mål om å hjelpe 25 millioner mennesker med tilgang til rene og trygge toaletter innen 2020. Domestos er eksperter på toalettrenhold og –hygiene. Derfor er dette et naturlig og perfekt program å engasjere seg i. I år tok vi med Sigrid, Lisa og Glo-Doen vår til Brannfjell skole, for å markere samarbeidet med UNICEf, forteller Richard Düring i Unilever Norge.

- Min gamle ungdomsskole viste seg å være en trivelig gjeng med fjortiser som engasjerte seg i det at ikke alle har et toalett eller rent vann i sin skolehverdag. Så det var svært koselig å se en snill klasse, med engasjerende spørsmål til UNICEF, avslutter Sigrid.

Les mer om UNICEFs arbeid for rent vann her

 

 

- Vi trenger konkrete og innovative løsninger på hvor folk går på toalettet, ellers svikter vi millioner av våre fattigste og mest sårbare barn, sier Sanjay Wijesekera, som leder UNICEFs globale vann-, sanitær- og helseprogrammer.

Hver eneste dag dør barn fordi de ikke har tilgang til rent vann og rene toaletter

Mister skolegang

Mange barn – og da spesielt jenter – går glipp av skolegang på grunn av mangel på toaletter og rent vann. Ofte må de bruke tiden til å hente vann til familien. Siden 2012 har Domestos og Unilever samarbeidet med UNICEF globalt, og det har bidratt til at 75.000 skolebarn har fått tilgang til rent vann og toaletter på skolen, noe som har bidratt til at de har møtt opp på skolen og kunnet legge grunnlaget for en utdannelse. 

For hver flaske Domestos som selges med UNICEFs logo på, går kr. 1 til UNICEFs arbeid. Du kan også bidra langsiktig ved å bli UNICEF-fadder.

*UNICEF støtter ingen merker eller produkter *Progress on sanitation and drinking water - 2015 update and MDG assessment, UNICEF and World Health Organisation, 2015 **https://www.unilever.com/sustainable-living/ 

Domestos og Unilever støtter UNICEF i arbeidet med å bedre sanitære forhold i verden.
Domestos og Unilever Norge donerer 1 krone til UNICEF for hver solgte flaske med Domestos merket med UNICEF-etikett, og vil i 2018 donere minimum 21,5 millioner kroner globalt.
Siden 2012 har samarbeidet hjulpet mer enn 6 millioner mennesker til rene og trygge toaletter.
Over 75.000 barn har fått bedrede sanitærforhold i skolen. 
Domestos og Unilevers samarbeid med UNICEF er en del av Unilevers bærekraftplan (USLP)** og har som mål å hjelpe 25 millioner mennesker med tilgang til rene og trygge toaletter, innen 2020. 

Unicef