Millioner av barn mangler trygge toaletter

Ingen ville gått på do her

Vi satt opp et helt spesielt toalett i Oslo sine gater – et toalett som er lite fristende og ekkelt for nordmenn å regne, men dessverre vanlig for mange barn i fattige land. Ved bruk av skjult kamera filmet vi reaksjonene til de som helt uvitende åpnet døren til vårt spesielle toalett. Reaksjonene var tydelige, og konklusjonen unison:

Det var uaktuelt å gå på do her!

Daniel Bisell

Du kan gjøre en forskjell

Millioner av barn rundt om i verden har ikke tilgang til trygge toaletter, rent vann eller muligheter for god hygiene. I Norge ser vi på dette som en selvfølge, og det er også en av grunnene til at vi generelt har god folkehelse. I utviklingsland dør over 700 barn hver dag på grunn av diaré og bakterielle sykdommer. Alle barn SKAL få tilgang til trygge toaletter, uansett hvor i verden de bor. Vi må øke innsatsen nå - før det er for sent.

Gi din gave her – og redd et liv.

Domestos donerer i høst 2 kroner per solgte flaske som et ledd i et globalt initiativ. Med din hjelp kan vi hjelpe enda flere. Din gave er forskjellen mellom et verdig liv og et liv som tar slutt nesten før det har begynt.

UNICEF støtter ingen selskap, merke, produkt eller tjeneste.

et 10 år langt samarbeid

Domestos har støttet UNICEF i arbeidet med forbedrede sanitærforhold siden 2012. I løpet av disse ni årene har UNICEF-programmet hjulpet mer enn 29 millioner mennesker, og bygd over 220 000 toaletter til de som trenger det mest i India. Dette er en stor prestasjon, og viser at vi er på rett vei og at mye kan oppnås med engasjerte partnere.

UNICEF jobber for å oppfylle barns rett til gode levekår og god helse. Her er sanitærforhold og rent vann viktig. Slik kan vi stoppe spredningen av vannbårne bakterier som fører til sykdommer som diaré og kolera – som også er hovedårsak til underernæring og død.

220 000 toaletter

Det er bygd over 220 000 toaletter til de som trenger det mest i India. Dette er en stor prestasjon.

29 millioner

I løpet av disse ni årene har UNICEF-programmet hjulpet mer enn 29 millioner mennesker

et langt samarbeid

Domestos har støttet UNICEF i arbeidet med forbedrede sanitærforhold siden 2012. Et samarbeid i over 10 år.

Toalettet som endret liv

Her kan du lese om hvordan noe så enkelt som et toalett har endret livet til mennesker som Lalit, Supriya eller Kalpana og familien hennes.

Lalit, skolebarn

Jeg heter Lalit, er 15 år gammel og går på Ashramschool i Ghatgar. Frem til jeg var 9 år gammel levde jeg og landsbyen min uten et trygt toalett å gå på. Dette forårsaket at jeg ble regelmessig syk og mistet mange skoledager. Landsbyen min fikk endelig et trygt og rent toalett og jeg har holdt meg frisk siden. Jeg har nå et brennende engasjement rundt det å formidle budskapet videre til andre.

«Tre fjerdedeler av innbyggerne i landsbyen vår bruker ikke toalettet, men jeg skal fortsette å be dem om å gjøre det til de ombestemmer seg. Broren min blir fortsatt syk av og til, fordi ikke alle bruker toalettet. Jeg vil så gjerne at han skal komme hit til skolen, så han kan være frisk og få en god utdanning».

Lalit er en av mange millioner barn UNICEF og Domestos har hjulpet for å bedre vann og sanitærforhold.

Supriya, lærer

Jeg heter Supriya Babasaheb Khutwad og er lærer ved skolen Lalit går på, Ghatghar Ashramschool. Det er en internatskole hvor 267 stammebarn mellom 6 og 17 år går, deriblant 135 gutter og 132 jenter. Da skolen før manglet trygge toaletter var barna ofte borte i en time når de gikk på do, som gjorde at de mistet verdifull skoletid. Jentene syntes det var flaut å gjøre fra seg på dagtid, så de ventet gjerne til det var mørkt. Etter hjelp fra UNICEF og Domestos’ program er historien en helt annen. Jeg merker nå en positiv endring i form av at barna er mer til stede, leverer gode resultater og har en bedre helse.

«Alle skoler burde ha toalett. Det er disse unge menneskene som skal lede samfunnet vårt, og det er derfor viktig at vi lærer dem å bruke toaletter. Hvis en hel generasjon bruker toalett, så vil neste generasjon gjøre det samme. Og det vil redde millioner av liv».

Kalpana, tobarnsmor:

Mitt navn er Kalpana Dilio Dhangare, jeg er tobarnsmor og bor i landsbyen Bharsatmet i India. Tidligere var barna mine ofte syke og jeg måtte bruke mye ressurser på å dra til nærmeste sykehus tre kilometer unna til fots. Med hjelp fra opplæringsprogrammet fra UNICEF og Domestos, samlet jeg inn penger fra slektninger og bygget et solid toalett sammen med familien min. Nå holder barna seg friske. Dette inspirerte andre i landsbyen vår til å gjøre det samme.

«Menn og kvinner i landsbyen vår pleide å gå på do i full offentlighet. De satt midt oppi møkka. Nå som alle bruker toalett er det færre mygg og insekter her, folk blir ikke syke og landsbyen vår er renere».

Jenter spesielt utsatt

Jenter er spesielt sårbare og faller raskere ut av skolen. Domestos og Unilever støtter UNICEFs globale arbeid for å sikre gode og trygge toaletter til skoler, så alle barn kan få den utdanningen de fortjener.

Det å utstyre skoler med skikkelige toaletter er noe av det viktigste vi driver med. Man ser at jenter ofte slutter på skolen når de kommer i puberteten. Når det ikke finnes rene og trygge toaletter blir de tvunget til å vaske seg eller gå på do i utrygge omgivelser, og dermed lettere utsatt for infeksjoner eller voldtekt, så tilgang til fasiliteter er helt vesentlig for at de skal fortsette å gå på skolen og få utdanningen de trenger.

NÅDD MÅLET, MEN IKKE I MÅL

– Vi i Domestos er veldig stolte av å kunne støtte UNICEFs arbeid i denne saken. I 2014 satte vi oss et mål om at vi innen 2020 skulle vi hjelpe 25 millioner mennesker med rene, trygge toaletter. Ikke bare nådde vi dette målet, men vi hjalp ytterligere 4 millioner mennesker. Likevel dør over 700 barn daglig av diaré som følge av dårlige sanitærforhold, urent vann og dårlig hygiene. Dette er et altfor høyt tall, og vi stopper ikke arbeidet vårt før tallet er null! Som ekspert på toalettrenhold og –hygiene er UNICEFs program perfekt og naturlig for oss i Domestos å engasjere oss i, forteller Alicia Menth, nordisk ansvarlig for Domestos i Unilever.

Domestos arrangerer årlig en donasjonskampanje for å støtte UNICEFs arbeid med vann, toaletter og sanitær. Mellom september og november vil det for hver flaske Domestos med UNICEF-logo du kjøper, doneres 2 kroner til arbeidet de gjør.

Mellom september og november vil det for hver flaske Domestos med UNICEF-logo du kjøper, doneres 2 kroner til arbeidet de gjør.

UNICEF støtter ingen selskap, merke, produkt eller tjeneste.

HYGIENE GIR LIV TIL DRØMMER

COVID-19 pandemien har vist oss hvor avgjørende det er med god hygiene og trygge sanitærforhold for å bekjempe sykdommer. Dessverre er det slik at 4,5 milliarder mennesker i verden over fremdeles mangler dette.

UNICEFs globale sanitære programmer har bidratt til at over 1,3 milliarder mennesker har fått opplæring i hvordan man skal bevare helsen ved hjelp av hygiene. Med WASH-programmet jobber UNICEF samtidig med å sikre trygt vann og sanitærforhold til de som trenger det mest.

Internatskolen Gathgar Ashram i Maharashtra-regionen i India har merket en positiv endring hos barna siden skolen bygde toaletter. Her sitter Rupaiji, elev ved skolen. Foto: UNICEF/Domestos