Hvordan snakke med barn om krig?

– Gjennom gode samtaler som viser at vi tar barna på alvor, kan vi som voksne både forebygge og dempe bekymringer, samtidig som vi setter barna bedre i stand til å forstå, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge.

Det ansvaret bør alle voksne som har kontakt med barn ta, mener Oudmayer. Her er hennes tips til hvordan du kan gå frem. Og husk: Du trenger ikke være ekspert for å snakke med barn om krig.

Fortell sannheten, men spar på detaljene

Uavhengig av barnets alder bør du som voksen unngå å bygge opp under frykt og følelsen av hjelpeløshet – selv om du kanskje kjenner på det selv.

Trikset er å være ærlig, og samtidig finne en balanse mellom å understreke alvoret uten å skremme, og å lære barnet om endringene som skjer i verden.

Husk at det er lov å ikke ha svaret på alt!

Ta initiativ til samtale og lytt til barnet

Barn som virker uinteresserte kan også ha behov for å snakke om det de ser og hører. Det er derfor viktig at voksne uansett tar initiativ til samtale for å finne ut hvor mye barnet vet, og for å gi tilpasset informasjon.

Lytt til barnet og ta deg god tid til å besvare spørsmål. Ikke avfei det barnet sier som dumt, eller på andre måter bagatellisere det barnet føler.

Fortell at det er de voksnes ansvar

Vær tydelig på at det er de voksnes ansvar å sørge for at krigen stoppes, og at alle skal være trygge og få den hjelpen de trenger. Gi eksempler på hvem som jobber for dette.

Skjerm barnet for nyheter

Ikke la tv- eller radionyhetene stå på uten at det er voksne til stede. Pass også på at pc-en ikke står åpen på en nyhetsside.

Vær der, og si at det er bra at dere snakker

Barn som er engstelige og har utfordringer, kan reagere sterkere enn andre. blant annet med søvnløshet eller uro. De kan også trenge tettere kontakt med en voksen i en periode.

Vær der for barnet og fortell at det er naturlig å kjenne på ulike følelser, og at det er bra at dere snakker om dette sammen.

LEs også