Eksplosjonen i Beirut

Enorme ødeleggelser og personskader

Eksplosjonen i Beirut helt i begynnelsen av august etterlot seg rundt 200 døde mennesker, mange tusen skadde og 300.000 hjemløse. Flere av de omkomne og skadde var barn.

UNICEF ble selv berørt. Våre kolleger har kontorer som ble skadet, det ble også flere ansatte. En annen UNICEF-kollega mistet ektefellen sin. Det var med andre ord en katastrofe som vi selv fikk føle på kroppen – bokstavelig talt.  

enorm støtte fra norge

UNICEF var til stede umiddelbart for å kartlegge og bistå alle de rammede. Den første tiden gjaldt det å ta vare på barn som hadde mistet foreldre, gi livreddende hjelp som mat og vann til dem som hadde ingenting igjen, og bistå med alternative oppholdssteder.

Vi fikk enorm hjelp av det norske folk. Vi samlet inn over 4 millioner kroner som gikk direkte til katastrofehjelp i Beirut, som gjorde jobben lettere for dem som var på bakken. Det har også kommet godt med i det enorme arbeidet i ettertid.

163 skoler ble skadd i eksplosjonen, noe som rammet 70.000 elever og 7.600 lærere. Mange av disse ble totalskadd. Det samme gjaldt sykehusene og helsesentrene i området.

600.000 barn bor innenfor en radius på 20 kilometer av eksplosjonen.

En redningsbåt i havna i Beirut fire dager etter eksplosjonen. Foto: UNICEF

omfattende arbeid gjenstår

I situasjoner som denne er vi alltid dypt bekymret for barna. Eksplosjonen ved havna i Beirut var kraftig og byen var omringet av kaos, noe som kan skape enorme sjokk og traumer hos barn, også i lang tid etter.

I tillegg skjedde denne katastrofen i et land som fra før var sterkt preget av politiske uroligheter, økonomisk kollaps og en bølge av COVID-19-smitte. På grunn av pandemien var allerede flere sykehus fylt til randen og helsearbeiderne på frontlinjen var for lengst utslitte. 

Nå gjelder det å få sikret mer permanente bosteder for barnefamiliene, psykososial støtte, nok mat og vann - og ikke minst at barna får komme seg tilbake på skolebenken. I slike situasjoner er skolen like mye et fristed, som en utdanningsinstitusjon.

En mor klemmer barna sine i hjemmet deres i Bairut. De har blitt fulgt opp av UNICEF med psykososial støtte. Foto: UNICEF

Hjelpen kom fram - og fortsetter

På grunn av den enorme givergleden både her hjemme og andre steder i verden, så har UNICEF kunnet levert store mengder nødhjelp. Rundt 70 tonn med kritisk humanitærhjelp har blitt sendt ned, rundt 3.000 mennesker har fått tilgang til nok vann, over 1.000 har fått psykososial hjelp og mange hundre barn under fem år har fått tilgang til næringsrik mat.

Dette er bare noe av det vi har fått til. I tillegg har vi kunnet bidra til å koble tilbake vannsystemet til 150 hus, vi er med på å reparere skoler og andre viktige bygninger. Og i forbindelse med den pågående pandemien, har vi kunnet levere 3,5 millioner ansiktsmasker og flere tusen og titalls tusen ansiktsskjermer, beskyttelsesdrakter, briller, hansker og termometere.

Noe av lasten som er sendt til Libanons hovedstad. Foto: UNICEF

En eldre kvinne blir evakuert fra et delvis ødelagt nabolag i Libanons hovedstad Beirut. Foto: Patrick Baz/AFP/UNICEF

Alltid på plass 

Vi er godt drillet på kriser, og er heldigvis som oftest i nærheten. Men det er på grunn av giverglede at vi kan bistå på denne måten.

Dessverre er ikke opprydningsarbeidet i Beirut på noen måte over. Mange barn mangler fortsatt skolegang og permanente hjem. Vi er der fortsatt og hjelper til meg gjenoppbygningen, men det er alltid behov for mer.

Jeg føler meg annerledes etter eksplosjonen. Jeg er alltid redd, og jeg drømmer fortsatt om hvordan det føltes da det skjedde. Det holder meg våken om natta.

Skolen min ble ødelagt og ingen vet når den vil åpne igjen. Jeg savner å kunne gå på skolen. Jeg savner å lære og jeg savner å være sammen med lærerne.

Hanan, 8 år
En av de 163 skolene som ble ødelagt av eksplosjonen. Foto: UNICEF

Vil du ha siste nytt om unicefs arbeid rett i innboksen?

Hold deg oppdatert på vårt arbeid i Norge og rundt om i verden. Du får innsikt i hvordan UNICEFs arbeid bedrer hverdagen til barn, hvordan vi bistår lokalsamfunn og viktige humanitære hendelser i verden.

Publisert av Nina Holand torsdag 06/08/2020 - 08:19