Katastrofale ødeleggelser i Beirut

Publisert av Nina Holand torsdag 06/08/2020 - 12:19

Enorme ødeleggelser og personskader

Eksplosjonen i Beirut forrige uke etterlot seg over 150 døde mennesker, 6.000 skadde og 300.000 hjemløse, ifølge libanesiske helsemyndigheter. I tillegg skal flere fortsatt være savnet.

UNICEF ble selv berørt. Våre kolleger har kontorer som ble skadet, det ble også flere ansatte. En annen UNICEF-kollega mistet ektefellen sin. Det er med andre ord en katastrofe som vi selv har fått føle på kroppen – bokstavelig talt.  

Barn i sentrum av ødeleggelsene

I situasjoner som denne er vi alltid dypt bekymret for berørte barn. Vi har jobbet med å få oversikt siden eksplosjonen fant sted tirsdag 4. august, og vi estimerer at opptil 100.000 barn er hjemløse. I tillegg har mange barn kommet vekk fra foreldrene sine.

Eksplosjonen rammet så store deler av byen at et barnesykehus var blant bygningene som ble totalskadd. Her døde et nyfødt barn. Ytterligere 16 viktige helsesentre er også ødelagte, noe som påvirker tilgangen til rundt 160.000 mennesker.

Et nyfødt barn døde da et barnesykehus ble rammet i eksplosjonen. Foto: UNICEF/Fouad Choufany

Ødeleggelsene er med andre ord omfattende. Vi er dypt bekymret for alle disse barna som nå står uten et hjem, en trygg seng, kosebamsen sin og kanskje til og med uten foreldre. Vi kan prøve å ane sjokket og de mulige traumene som noe som dette medfører. 

Men - vi er der. Og vi har jobbet dag og natt for å hjelpe våre aller minste. Og takket være det norske folk har vi så langt samlet inn 4 millioner kroner, noe som vil bidra til at enda flere barn får livsnødvendig hjelp!

En eldre kvinne blir evakuert fra et delvis ødelagt nabolag i Libanons hovedstad Beirut tirsdag. Foto: Patrick Baz/AFP/UNICEF

Alltid på plass 

Vi er godt drillet på kriser, og er heldigvis som oftest i nærheten. Vi var raskt på bakken da eksplosjonen fant sted, og vi samarbeider med flere partnere for å få kartlagt antall berørte barn og hvordan vi best og raskest mulig kan hjelpe dem. Akkurat nå gjelder det å kunne gi barna og familiene deres vann, medisiner, husly og ikke minst psykososial støtte.  

Havnen i Beirut der eksplosjonen fant sted, er landets hovedpulsåre. Denne er nå helt jevnet med jorden. Dette har også ført til at luften i området er full av støv, som spesielt for barn kan være giftig.

I tillegg skjer denne katastrofen i et land som fra før var sterkt preget av politiske uroligheter, økonomisk kollaps og en bølge av COVID-19-smitte. På grunn av pandemien er allerede flere sykehus fylt til randen og helsearbeiderne på frontlinjen er for lengst utslitte. 

Siste informasjon fra unicef:

  • Flere barn har blitt separert fra familiemedlemmer som ennå er savnet.
  • 16 helsestasjoner for nyfødte, mødre og vaksineprogrammer er ødelagt.
  • Et barnesykehus ble rammet og et nyfødt barn omkom.
  • Fem av sju UNICEF-støttede vaksineoppbevaringsrom er ute av drift, noe som rammer barnevaksineprogrammene hardt.
  • Ti containere med smittevernutstyr er ødelagt.
  • De første 48 timene etter eksplosjonen ble det registrert 464 nye koronatilfeller.

En mann bærer en skadd jente på skuldrene etter at store deler av Beirut ble rammet av en eksplosjon. Foto: Marwan Tahtah/AFP/UNICEF

Du kan hjelpe

UNICEF styrker nå sitt engasjement for folket i Libanon, myndighetene og alle partnere på bakken og det haster med hjelp. 
 
Doner i dag og være med i arbeidet for å beskytte disse sårbare barna. Vi ser mange nå som strekker ut en hånd, er et medmenneske og viser solidaritet med våre aller minste. Vi trenger også deg på laget for å hjelpe alle de som trenger det. Bli med oss! 

Hvor går pengene? 

Pengene vi samler inn er øremerket UNICEFs arbeid i Libanon og bidrar til både å hjelpe dem som er rammet av eksplosjonen, men også barn berørte av den politiske og økonomiske krisen i landet, og ikke minst av koronapandemien. Pengene går rett til våre samarbeidspartnere på bakken som ruller ut alt de kan av medisinsk og annet utstyr som vil hjelpe flest mulige barneliv.