Millioner av barn i Sahel blir glemt
Det sier UNICEF-direktør Catherine Russell etter å ha besøkt flere land i området i juni.
Sahelbeltet går tvers over Afrika, sør for Sahara-ørkenen, og omfatter land som Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Tsjad, Sudan, Etiopia, Eritrea, Djibouti og Somalia.
Etter besøk i Burkina Faso og Tsjad ber UNICEFs leder Catherine Russell om umiddelbar innsats for å beskytte barn i Sahel-regionen.
De rammes hardt av vold, flukt og klimaendringer. Millioner av barn i Sahel står uten skolegang og risikerer også alvorlig underernæring på grunn av konflikt og kutt i bistand.
Tørke, flom og underernæring
I Burkina Faso, Mali og Niger har over 2,9 millioner mennesker blitt drevet på flukt – halvparten av dem barn.
Skoler, helsesentre og vannkilder har blitt angrepet, og barn risikerer underernæring, sykdom, barneekteskap og rekruttering til væpnede grupper.
Klimaendringer med tørke og flom gjør situasjonen verre.
Antall barn under fem år med akutt underernæring har økt fra 2,2 millioner i 2015 til 6 millioner i 2023. Over 2,5 millioner barn er i dag i fare for å bli alvorlig underernært.
Over 8.000 skoler er stengt på grunn av vold og utrygghet.
– Sahel er et eksempel på hvordan konflikt, klima og manglende finansiering forsterker hverandre. Når kriser blir ignorert, vokser de. Og det er alltid barna som lider mest, sier generalsekretær Maria Greenberg Bergheim i UNICEF Norge.

Det finnes håp!
Likevel finnes det håp. De fleste barn blir vaksinert, og helsearbeidere når ut selv til avsidesliggende områder.
UNICEF samarbeider med myndigheter og lokalsamfunn for å åpne skoler og gi barn tilgang til vaksiner, mat, rent vann og beskyttelse.
I byen Fada i Burkina Faso, der mange familier har flyktet fra vold, har UNICEF opprettet rundt 165 barnevennlige steder i seks av de mest utsatte regionene. Her kan barn på flukt og barn fra lokalområdet leke og lære i trygge omgivelser. Dette er et tilbud til 200.000 barn – halvparten av dem er jenter.

700.000 barn på flukt fra Sudan
UNICEF-leder Catherine Russell besøkte også Tsjad 22. juni. Hun advarer om en stadig mer alvorlig krise for barn i den østlige delen av landet, hvor hundretusener av flyktninger fra Sudan har ankommet.
Over to millioner barn har nå blitt drevet på flukt på grunn av konflikten i Sudan, og mer enn 700.000 av dem har krysset grensen til Øst-Tsjad siden volden startet i april 2023.
– Hundretusener av sårbare barn rammes hardt av både krigen i Sudan og mangelen på nødvendige tjenester i Tsjad, sier Russell. Tsjad er allerede et av verdens fattigste land.
Ifølge myndighetene har nesten 860.000 sudanesiske flyktninger og 274.000 tsjadere som har vendt hjem, søkt tilflukt i Tsjad.
Barn utgjør 61 % av flyktningene fra Sudan og 68 % av de hjemvendte – over 700.000 barn totalt.

Krisen er enorm
Til tross for stor innsats fra myndighetene og hjelpeorganisasjoner, er krisen enorm i Tsjad. Meslinger og underernæring sprer seg, og det er stor fare for kolera-spredning.
To av tre flyktningbarn går ikke på skole. Det er stort press på vann, helse og beskyttelsestjenester.
Totalt sett er UNICEFs støtte i Vest- og Sentral-Afrika blitt redusert med 35 % på grunn av globale kutt i bistand.
Appellen for barn i Sahel i 2025 er på nesten 490 millioner dollar – men bare 7 % er finansiert så langt.
– Folk gjør sitt beste med det lille de har, men de klarer det ikke alene. Behovene vokser raskere enn pengene, sier Russell.