Fengslede barn i Syria må løslates

– Vi har fått svært alvorlige rapporter om dødsfall blant barn i Ghwayran-fengselet i byen Al-Hasakhan. Vi er også veldig bekymret over meldinger om at barn aktivt blir brukt i sammenstøtene mellom fangene og sikkerhetsstyrkene, sier tidligere UNICEF-direktør Henrietta Fore.

Nesten 850 barn, noen helt ned til 12 år, blir holdt til fange i nordøstlige Syria, de fleste i Ghwayran-fengselet. Flertallet er syriske og irakiske gutter mens resten kommer fra 20 ulike andre land.

Ingen av dem har blitt siktet for forbrytelser verken etter nasjonale eller internasjonale lover. De er der fordi foreldrene er mistenkt og fengslet for lovbrudd.

Barna som kommer fra de 20 andre landene enn Syria og Irak får liten eller ingen støtte fra sine hjemland.

Finn ut hvordan du kan hjelpe barna i Syria.

sammenlignes med krigsforbrytelser

– Disse barna skulle aldri ha vært i et militært fengsel i utgangspunktet. Volden de utsettes for, kan sammenlignes med krigsforbrytelser, sier Fore.

UNICEF har lenge vært bekymret for de fengslede barna og forholdene de lever under. Fengslene er overfylte, i dårlig stand og med uholdbare helse- og sanitærfasiliteter. Barna har liten eller ingen kontakt med foreldrene sine og får ikke gå på skole. Fremtiden deres er svært usikker.

I nordøstlige Syria er nesten 10.000 barn og mødrenes deres i fangeleire som Al-Hol- og Roj-leiren. De kommer fra rundt 60 land og kjemper for å overleve den tøffe vinteren under stadig verre forhold. Alle trenger nå akutt hjelp og beskyttelse. Barna mangler alt fra varme klær, mat og helsetilbud til skolegang og hygieneartikler.

Kvinner og barn lever under svært kummerlige forhold i fangeleire i nordøstlige Syria, og som her i Al-Hol-leiren. Bildet er tatt i august i 2021, og med vinteren har situasjonen blitt stadig verre i hele regionen. Foto: Deleil Souleiman UNICEF

Volden må stanse nå!

Da Ghwayran-fengselet ble stormet av jihadister i midten av januar, ble flere hundre fanger drept eller rømte. Det førte til økende vold og sammenstøt i hele byen mellom den kurdiske SFD-styrken og IS-krigere.

Situasjonen er prekær både for de fengslede barna og mødrene deres, og for barna i hele området. Nesten 45.000 mennesker er drevet på flukt, igjen, de fleste kvinner og barn.

Volden må stanse umiddelbart for barnas skyld, sier UNICEFs stedlige representant i Syria, Bo Viktor Nylund. Han minner om at mange barn nå har vært vitne til svært skremmende hendelser.

gir mat, medisiner og husly

Flere hovedveier er fortsatt stengt i nordøst, men UNICEF er på plass med livsviktige medisiner, helsehjelp, rent vann, mat, husly og hygieneartikler til internflyktningene. UNICEF-frivillige har også delt ut tepper, madrasser og klær og distribuert informasjon om faren for eksplosiver.

Et UNICEF-støttet team gir sårbare barn og mødre livsviktig hjelp, som medisiner og mat til underernærte barn, helsesjekk og annen hjelp til barn og gravide. De samler også inn informasjon om barn og foreldre som har kommet bort fra hverandre.

UNICEF ber alle parter i nordøst-Syria om å beskytte sivile og å prioritere sikkerheten for alle barna inne i Ghwayran-fengselet og i Hasakah. De ber alle stater om snarest å oppfylle sine forpliktelser om å få brakt hjem barna og mødrene deres til sine hjemland.

Et første skritt må være å sikre en trygg humanitær korridor som kan gi hjelpeorganisasjoner adgang for å evakuere barna ut av fengselet og gi dem nødvendig hjelp.

Barna og mødrenes deres i leirene i nordøstlige Syria trenger alt fra mat, klær og medisiner til helsetilbud og skolegang. I januar 2022 har UNICEF delt ut livsviktig hjelp for å redde barna fra sult og sykdom. Foto: Delil Souleiman, UNICEF

seks millioner barn trenger hjelp

Den blodige konflikten som startet i Syria for 11 år siden, i mars 2011, har tvunget over 7 millioner mennesker på flukt. Av disse er 3,1 millioner barn.

På kun to år har behovet for humanitær hjelp økt med 25 prosent. Både vedvarende uro i nordøst, vold, masseflukt, ødelagte helsetjenester og covid-19-pandemien har forverret situasjonen.

Over seks millioner syriske barn totalt vil trenge hjelp i 2022.

Det er særlig tilgang til rent vann, helse- og sanitærutstyr, vaksiner, skolegang og psykososial støtte som er prekær. I 2022 vil UNICEF prioritere å gi hjelp til familier i de hardest rammede områdene.

UNICEF vil også jobbe mye med å forebygge kjønnsbasert vold og seksuell utnyttelse.

I sin globale appell for 2022 har UNICEF bedt om 334 millioner dollar for å kunne gi hjelp til syriske barn og familiene deres.

Dette skal pengene gå til:

3,2 millioner barn skal få poliovaksine.
3,6 millioner mennesker skal få tilgang til nok rent vann.
384.000 barn skal få tilgang til et lokalt tilbud for psykisk og psykososial helse.
2,3 millioner barn skal få tilgang til skolegang og utstyr.

les også

Publisert av Anne Nilsen onsdag 02/02/2022 - 12:48