Barn på flukt fra Ukraina får hjelp

Livredde og fortvilte barn og familier har i løpet av helgen forlatt hjemme sine i Ukraina og er nå på flukt til nabolandene. De fleste flykter til Polen, og majoriteten er kvinner og barn.

UNICEF er på plass med nødhjelp i Polen, Romania, Moldova og Hviterussland og jobber dag og natt for å hjelpe desperate flyktninger. Mange barn er i sjokk og trenger hjelp og beskyttelse. Faren er stor for at familiemedlemmer også kan blir skilt fra hverandre.

– Dette er uten tvil grusomme øyeblikk for de ukrainske barna. Det er unngåelig at en væpnet konflikt av denne skalaen kan hindre barn i å bli drept. Som alle andre konflikter, vil dette raskt utvikle seg til å bli en barnekrise, uttaler UNICEF.

Hundretusener av familier med barn forlot Kyiv og andre byer i helgen for å søke tilflukt fra krigshandlingene mot byen.
(Foto: UNICEF)

på plass i nabolandene

I Moldova, Polen, Romania, Ungarn, Slovakia, Hviterussland og Tsjekkia vil UNICEF nå opprette såkalte «Blue Dots». Dette er trygge oppholdssteder langs fluktruten der barn og foreldre får husly, informasjon, psykososial støtte, tepper, og kan leke og oppholde seg. Her kan også barn som har kommet bort fra familien sin får hjelp til å finne igjen sine.

Hvert «Blue Dot»-senter har kapasitet til å ta imot 3000–5000 mennesker pr. dag, og UNICEF planlegger å sette opp 26 slike sentre i samarbeid med lokale myndigheter og organisasjoner.

Dette ble også brukt under flyktning- og migrantkrisen i Europa i 2015-16.

UNICEF Moldova har siden 26. februar delt ut fire tonn med hygieneartikeler som toalettpapir, desinfeksjonsmidler, våtservietter og annet til grensepunktet Palanca. Hundrevis av leker og spill har blitt delt ut på mottaksstedene.

Mer enn 70.000 flyktninger har ankommet Moldova siden konflikten eskalerte.

I Romania jobber UNICEF blant annet sammen med lokale kirkegrupper for å identifisere og gi husly og støtte til sårbare barn og familier. Det aller første "Blue Dot"-senteret ble også åpnet her for sårbare kvinner og barn på grenseovergangen fra Sieght.

UNICEF anslår at mellom en og fem millioner mennesker kan bli drevet på flukt fra Ukraina på grunn av krisen.

UNICEF Moldova har de siste dagene delt ut 4 tonn med hygieneartikler til flyktninger som holder til i midlertidige leire på grenseovergangen fra Ukraina. Siden 24. februar har over 70.000 barn og familier ankommet Moldova. (Foto: UNICEF)

trapper opp i Øst-Ukraina

Inne i Ukraina har hundrevis av hjem blitt ødelagt siden eskaleringen natt til 24. februar. Barn og familier som er blitt værende igjen, er uten vann og strøm og frykter desperat for livene sine. De har søkt tilflukt i t-banestasjoner eller andre steder.

UNICEF trapper nå opp arbeidet de har drevet de siste åtte årene på begge sider av konfliktlinjen i Øst-Ukraina. Her er millioner av barn og familier allerede påført store lidelse på grunn av stadige angrep, landminer og mangel på helsetjenester, vann og skolegang.

Blant annet har UNICEF nå 13 mobile team i øst som kan gi barna beskyttelse mot vold og overgrep, tilby psykisk helsehjelp og ta seg av barn som har kommet bort fra familien sin.

UNICEF fortsetter også å sikre rent vann til den hardt rammede befolkningen, slik de har gjort til 2,3 millioner innbyggere alt før den russiske opptrappingen.

Arbeidet koordineres av 140 ansatte fra kontorer på begge sider av konfliktlinjen, både i Kramatorsk, Mariupol, Luhansk, Donetsk og Lviv.

Les om vår innsamling til barna i Ukraina.

Forvtvilte barn og familier på flukt fra Ukraina. UNICEF anslår at mellom en og fem millioner mennesker kan blir drevet på flukt. (Foto: UNICEF)

gi livsviktig nødhjelp til barna i ukraina

Publisert av Anne Nilsen mandag 28/02/2022 - 11:54