Hvert 5. sekund blir et barn skadet, drept eller fordrevet i Midtøsten og Nord-Afrika

Minst 12,2 millioner barn har blitt drept, lemlestet eller fordrevet i konfliktene i Midtøsten og Nord-Afrika (MENA) på under to år. Det tilsvarer ett barn fordrevet hvert femte sekund, og ett barn drept eller skadet hvert femtende minutt.

Rapporter viser at over 12 millioner barn er fordrevet, mer enn 40 000 er skadet, og nesten 20 000 har mistet livet.

– Et barns liv blir snudd på hodet hvert femte sekund som følge av konfliktene i regionen, sier UNICEFs regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Edouard Beigbeder. – Allerede lever halvparten av de 220 millioner barna i konfliktområder. Vi kan ikke tillate at dette tallet øker. Det er en akutt nødvendighet, en moralsk forpliktelse å få slutt på disse fiendtlighetene og den eneste veien mot en bedre fremtid.

I dag lever nærmere 110 millioner barn i MENA-regionen i land preget av konflikt. Vold preger nesten alle aspekter av barnas liv. Hjem, skoler og helseinstitusjoner blir ødelagt. Barn utsettes jevnlig for livstruende situasjoner, ekstremt stress og fordrivelse – og med psykiske traumer som kan vare livet ut.

I 2025 anslår UNICEF at 45 millioner barn i regionen vil trenge humanitær hjelp på grunn av vedvarende risiko og sårbarhet – en økning på 41 prosent fra 32 millioner i 2020.

Dystre utsikter

Samtidig opplever vi store finansieringsgap. I mai hadde Syria et finansieringsgap på 78 prosent, mens Palestina manglet hele 68 prosent av finansieringen de trengte. Samtlige regionale programmer er også under økende økonomisk press.

Utsiktene fremover er dystre. Innen 2026 forventes UNICEFs finansiering i MENA å falle med 20–25 prosent, noe som kan bety et tap på opptil 370 millioner amerikanske dollar. Dette setter livreddende programmer i fare. Dette gjelder for eksempel behandling av alvorlig underernæring, tilgang til rent vann i konfliktområder og vaksinasjon mot dødelige sykdommer. Dødelige situasjoner som kan forebygges.

– Samtidig som barnas situasjon forverres, blir ressursene for å hjelpe dem færre, sier Beigbeder. – Konfliktene må ta slutt. Internasjonalt press for å løse krisene må intensiveres. Og støtten til sårbare barn må øke – ikke reduseres.

UNICEF oppfordrer alle parter i konfliktene til å avslutte fiendtlighetene og respektere internasjonal lov, inkludert humanitærrett og menneskerettigheter. Medlemsland med innflytelse over konfliktparter må bruke sin posisjon til å fremme fred og beskytte barn og den livsviktige infrastrukturen de er avhengige av.

UNICEF ber også givere om å opprettholde eller øke støtten til barn, og oppfordrer nye givere til å stille opp for regionens mest sårbare barn.

Publisert av Anne-Mali Thyrum