Hvordan håndtere barn og hjemmekontor

Publisert av Lise Larsen onsdag 18/03/2020 - 11:53

Man trenger ikke være ekspert på barn for å kunne slå fast at å kombinere jobb og ansvaret for barn under en pandemi, lett kan skape stress og konflikter i familien.

Det er en utfordrende balanse få av oss har erfaring med over tid, og det er ikke uten grunn at det i sosiale medier florerer av statuser og bilder som introduserer barna som foreldrenes nye kolleger, med vitsete kommentarer som: «kollegaen min var ikke fornøyd med lunsjen i dag», etterfulgt av et bilde hvor matskålen er slengt i gulvet. Eller kommentarer som: «Kan i dag fra hjemmekontoret rapportere om kolleger som nekter å bruke bukser».

For ikke å glemme alle utslitte foreldre som rapporterer om hvor mange ganger de har blitt avbrutt i løpet av dagen – og hvor trangt det plutselig har blitt hjemme. Mer om det å utlevere barna sine slik litt senere, men la oss bare erkjenne at det er gode grunner til at vi voksne bli mer slitne og stressa enn ellers. Det er spesielle tider – av mange årsaker.

Hvordan håndtere situasjonen på best mulig måte?

Det er stor enighet blant eksperter om viktigheten av å opprettholde et minimum av struktur og rutiner i en unntakstilstand, som koronakrisen kan sies å være. Opplevelsen av kaos og uorden, i kombinasjon med bekymrede foreldre, trigger og forsterk barns uro og frustrasjon. Forutsigbarhet og rutiner (også nye rutiner) demper og gjør barn tryggere og mer tilfredse.

Så for å lette litt på både samvittighet og ambisjoner, og for at du skal beholde fatningen, har vi noen råd til dere som sjonglerer jobb og barn innenfor husets fire vegger.

6 gode råd til deg som har hjemmekontor med barn

1. Ikke vær for streng mot deg selv

Det kan kanskje høres selvsagt og litt for enkelt ut, men det er ikke realistisk å kunne være 100% tilstede, følge opp barn med aktiviteter og skolearbeid, og samtidig gjøre jobben sin like effektiv på samme måte som ellers.

2. Lag en dags- eller ukeplan for skolearbeid og felles aktiviteter

Dette er et kjedelig råd, men også et veldig viktig et. Når hverdagen snus på hodet, kan rutiner gi oss trygghet og normalitet. Selv om faste aktiviteter er avlyst, er det viktig med en god dagsplan. Stå opp til omtrent samme tid hver dag. Kle på både deg selv og barna klær dere normalt ville ha hatt på dere på i barnehagen og på jobb og skolen. Spis til vanlige tider. Prøv å få til variasjon, slik at det både du og barna gjør, oppleves som nyttig og morsomt. Oppretthold også vanlige leggetider. Det kan bidra til å redusere konflikter, samtidig som det ivaretar både barn og voksnes behov for aktivitet, jobb og læring. Og det er dessuten er enklere å få barna til å gjøre skolearbeid, spise eller legge seg når de vet når det er forventet at de skal gjøre det.

3. Sett realistiske mål for hva du skal rekke

Mange foreldre deler vanvittig ambisiøse opplegg og dagsplaner – enten det er for oppussing, lære seg et nytt språk eller hjemmeskole. Men dette er en nasjonal krisesituasjon, ikke et VM i foreldreskap. Målet nå er å komme oss gjennom hver dag med helsa og fatningen i behold, ikke stresse livet av oss. Det blir det nok av anledninger til senere.

4. Ikke glem leken

Sett av tid til å leke og gjøre hyggelige ting sammen, og la gjerne barnet selv få foreslå hva dere skal gjøre, samt styre leken. Når tiden er inne for at du må gå tilbake til dine oppgaver, kan det være lurt å forklare hva du skal og hvor du er – feks gå inn på kontoret for å ta en telefon. På den måten legger du til rette for at barnet kan fortsette leken og samtidig føler seg trygg hvis det skulle trenge din hjelp.

5. Utfør daglige gjøremål sammen

Selv om det kan være mer effektivt å gjøre det selv, er det spennende for barna å lære nye ting som å bake, lage middag eller vaske, samtidig som det forsterker følelsen av å bidra så alle hjemme skal ha det bra. Dessuten kommer gjerne ting barn lurer på- og bekymrer seg for, lettere frem når man gjør noe hyggelig sammen.

6. Tenk deg om før du trykker «publiser» på sosiale medier

Ikke heng ut ungene dine på internett selv om du er sliten og frustrert, eller tenker at du jo «bare» ser det komiske i situasjonen. Som nevnt innledningsvis, florerer det av tragikomiske beskrivelser av utfordrende hjemmesituasjoner i sosiale medier, som beskriver hvor grusomt det er å være sammen med barna sine i denne situasjonen. Våre beste og verste sider blir satt på prøve nå, uansett alder. Barn har ikke mulighet til å påvirke hvem som får lese om deres mest sårbare øyeblikk med sinne og tårer, og selv om de i noen tilfeller kanskje blir spurt om lov til å dele bilder og historier, er det ikke sikkert barna selv er i stand til å vurdere konsekvensene av det. For mange kan det oppleves krenkende å erfare at de har blitt eksponert slik, i en situasjon hvor det de trengte var trøst, ro, tålmodighet og forståelse for at også de kan reagere sterkere og annerledes enn ellers.

Det er de voksne som har ansvaret for hvordan barna har det og tar denne situasjonen. Selv om du har behov for å lufte din frustrasjon, er det neppe en «hjemme hos oss»-beskrivelse som er det beste for ungen din.

Siste nytt

Vaksiner redder seks liv hvert minutt
Poliovaksinert jente med lilla finger

Vaksiner redder seks liv hvert minutt

Les mer
Voldsomme kolerautbrot - men få vil lage vaksine
Mor og barn Somalia

Voldsomme kolerautbrot - men få vil lage vaksine

Les mer
Historisk nedgang i barnedødelighet
Vaksinering av liten gutt

Historisk nedgang i barnedødelighet

Les mer