6 tips til foreldre om deling av barnebilder

VET DU HVEM DU DELER BARNA DINE MED?

I takt med at sosiale medier har blitt en integrert del av livene våre, har vi også blitt mindre kritiske til hvordan vi deler informasjon om våre nærmeste.

Sikkerhetseksperter spår at «sharenting» – foreldre og families ubetenksom deling av mange bilder og mye informasjon om barna sine på nett – vil være årsaken til to tredeler av alle identitetstyverier innen 2030.

Foreldre er det svake leddet

Med nettvett som skolepensum er det ikke nødvendigvis barna selv som oppfører seg risikabelt på nett. Så mange som tre av fire foreldre i Norge deler bilder og videoer av barna sine i sosiale medier.

De fleste deler mellom ett og ti bilder av barnet sitt i løpet av en måned, mens ti prosent deler en gang i uken eller oftere. Det betyr at det i gjennomsnitt vil ha blitt publisert 1165 bilder og videoer av barnet i sosiale medier innen barnet er tolv år gammelt.

En svindler trenger mindre enn du tror

Navn, adresse og fødselsdato er nok til at en persons identitet kan misbrukes. Det finnes utallige eksempler på at slik informasjon har blitt stjålet fra barn. Informasjonen blir lagret til barnet har fylt 18, og blir så misbrukt til anskaffelse av kredittkort, lånesøknader og liknende.

Informasjonsmengden er nå så stor, og så tilgjengelig, at over 200 000 nordmenn over 18 år har blitt utsatt for identitetstyveri i løpet av de seneste to årene.

Til tross for at mange av bildene som blir delt er risikofrie, er det fort gjort å avsløre viktig informasjon uten at du tenker over det. Et bilde av barnet foran hjemmet før første skoledag, bursdagsgratulasjoner, bilder fra barnets fotballkamper og liknende, avslører ofte informasjon som enkelt kan misbrukes.

For å minimere risikoen for identitetstyveri, bør du dele mer sensitive bilder i private grupper, slette bilder ofte, og gå nøye gjennom personverninnstillingene dine i sosiale medier jevnlig.

GÅR DU I SHARENTING-FELLA?

Hver dag deler tusenvis av voksne bilder av barn i sosiale medier. De fleste bildene er i seg selv harmløse, men både mengden bilder og informasjonen som kan hentes ut av disse kan gi uante konsekvenser for barnet, både nå og i fremtiden.

Identitetstyveri, psykiske belastninger ved uønsket eksponering, brudd på retten til privatliv og fremmedes misbruk av bilder er noen av de potensielle farene ved ubetenksom deling.

Vi vet at å dele det som skjer i livene våre, er både viktig og naturlig for mange. For å hjelpe deg som voksen å ta valg som respekterer barnets beste og barnets rett til privatliv, har vi noen huskeregler du alltid bør ha med deg før du deler bilder av barn på nett.

Huskeregler for deling av barnebilder på nett

Spør barnet ditt om lov

Det er du som voksen som har ansvaret for å beskytte barnet. Før du spør et barn om lov til å dele et bilde, må du derfor alltid vurdere virkningen av bildedelingen på kort og lang sikt. Hvis du er usikker på om et bilde egner seg til deling, er det lurt å følge denne sjekklisten:

 • Spør alltid barnet om lov før du deler bilder av det i sosiale medier.
 • Spør alltid foreldrene om tillatelse til å dele bilder av andres barn.
 • Ikke del bilder eller statuser som kan gjøre barnet flau – nå eller i fremtiden.
 • Spør deg selv om du respekterer barnets integritet ved å dele bildet.
 • Er det i barnets interesse at bildet deles?

Sjekk personverninnstillingene dine

Personverninnstillingene gir deg mulighet til å kontrollere hvem du deler bilder og annen informasjon med. Facebook, Instagram, Snapchat og andre sosiale medier har alle informasjon om hvordan personverninnstillingene deres fungerer.Tips: Slå av stedstjenester så du ikke deler hvor du og familien oppholder seg når du deler bilder.

NB! Mange sosiale medier endrer ofte på personverninnstillingene. Sjekk derfor jevnlig at du ikke deler mer enn du ønsker.


Del med varsomhet

Vi sier ikke at du ikke skal dele bilder av barna dine. Men du bør kjenne nettverket ditt godt og stille deg selv følgende spørsmål: Ønsker jeg at alle skal se dette bildet?

Både Facebook, Instagram og Snapchat gir deg mulighet til å dele til et begrenset antall personer.

Men husk:

 • Bilder du deler i lukkede grupper kan lett spres videre.
 • De sosiale mediene eier bildene du legger ut, og kan i prinsippet bruke dem i for eksempel markedsføring.

Unngå at informasjon havner på avveie

Hvordan barnet fremstår på bildet, bildeteksten og at bildene er offentlig tilgjengelige, gir andre tilgang til betydelige mengder informasjon om barnet. For å minimere risikoen for at informasjon havner på avveie og misbrukes, bør du følge denne sjekklisten:

 • Be venner og familie som deler bilder av dine barn, om ikke å tagge seg selv i bildene. På den måten unngår du at bilder av dine barn dukker opp i feeden til andre.
 • Hvis du legger ut bilder av barn utenfor skole eller barnehage, sørg for at du ikke får med skilt eller annet som kan gjøre det lettere for ukjente å finne barnets identitet.
 • Vær varsom med å dele bilder som viser informasjon som navn, alder, fødselsdato, hjemmeadresse eller navn på barnehager og skoler.
 • Vær varsom med å dele bilder som gir informasjon om barnets sykdomshistorikk.
 • Ikke del bilder som kan misbrukes på en seksualiserende måte.
 • Gå gjennom gamle bilder på nettet sammen med barna dine, og la dem bestemme hvilke som skal fjernes.

Vurder hvilke sosiale nettverk som passer ditt bruk

De mest populære nettverkene, som Facebook, Snapchat og Instagram, kan være praktiske å bruke til å følge med på det som skjer i verden og i andres liv. For hindre at informasjon og bilder av barn ikke kommer på avveie og misbrukes, kan det være lurt å bruke krypterte meldingstjenester som WhatsApp og Telegram. Det gir ikke likes og samme mengde reaksjoner, men det gjør barnet ditt tryggere.


Lær barna dine om retten til privatliv

Sist, men ikke minst: I en verden som blir stadig mer digital, bør du snakke med barna dine om deres rett til privatliv og personvern. Still spørsmål om hvordan de beskytter seg når de snakker med venner og familie på sosiale medier. Få dem gjerne til å vise deg hvordan de gjør det (kanskje du lærer noen triks selv).

Hvis barnet er i en alder hvor de skal begynne å bruke sosiale nettverk, bør dere gå gjennom disse seks punktene sammen.

Og viktigst: Vær et godt forbilde som selv lever slik du vil at barna skal oppføre seg i det digitale livet.


Publisert av Jonas Saxvik tirsdag 10/01/2023 - 10:17