6 tips til foreldre om deling av barnebilder

VET DU HVEM DU DELER BARNA DINE MED?

I takt med at sosiale medier har blitt en integrert del av våre liv, har vi også blitt mindre kritiske til hvordan vi deler informasjon om våre nærmeste. Sikkerhetseksperter spår at Sharenting — ubetenksom deling av unødvendig store mengder bilder og informasjon om barna sine på nett — vil være årsaken til to tredeler av identitetstyverier av unge mennesker innen 2030.

Foreldre blir kalt «det svake leddet»

Med nettvett som skolepensum, er det ikke nødvendigvis barna selv som utsetter seg selv for risiko på nett. I en ny spørreundersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av UNICEF Norge, kommer det frem at tre av fire foreldre i Norge deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier. De fleste deler mellom ett og ti bilder i løpet av en måned, mens 10% deler en gang i uken eller oftere. Det betyr at i gjennomsnitt vil det ha blitt publisert 1.165 bilder og videoer av barn på sosiale medier innen barnet er 12 år gammelt.

En svindler trenger mindre enn du tror

Navn, adresse og fødselsdato er nok til at en persons identitet kan misbrukes. Det finnes utallige eksempler på at slik informasjon har blitt stjålet fra barn, lagret til barnet er fylt 18, for så å bli solgt eller misbrukt i anskaffelse av kredittkort, i lånesøknader o.l. Informasjonsmengden er nå så stor, og så tilgjengelig, at over 200.000 nordmenn over 18 år har blitt utsatt for identitetstyveri i løpet av de siste to årene.

På tross av at mange av bildene som blir delt er risikofrie, er det fort gjort å avsløre viktig informasjon uten at man tenker over det. Et bilde av barnet foran hjemmet før første skoledag, bursdagsgratulasjoner, bilder fra barnets fotballkamper o.l, avslører ofte kritisk informasjon som enkelt kan misbrukes.

For å minimere risikoen for identitetstyveri kan det lønne seg å dele sensitive bilder i private grupper, slette bilder ofte og gå nøye over personverninnstillingene på sosiale medier.

GÅR DU I SHARENTING-FELLA?

Hver dag deler tusenvis av voksne bilder av barn på sosiale medier. De fleste bildene er i seg selv harmløse, men både mengden bilder og informasjonen som kan hentes ut av disse kan gi uante konsekvenser for barnet, både nå og i fremtiden. Identitetstyveri, psykiske belastninger ved uønsket eksponering, brudd på retten til privatliv og fremmedes misbruk av bilder er noen av de potensielle farene ved ubetenksom deling. 

Vi vet at å dele det som skjer i livene våre, er både viktig og naturlig. For å hjelpe deg som voksen å ta valg som respekterer barnets beste og barnets rett til privatliv, har vi laget noen tips om bildedeling av barn i sosiale medier.

6 tips

Dette er viktig å huske på

Spør barnet ditt om lov

Det er du som voksen som har ansvaret for å beskytte barnet. Før du spør et barn om lov til å dele et bilde må du derfor alltid vurdere virkningen av bildedelingen, på kort og lang sikt. Hvis du er usikker på om et bilde egner seg til deling, så er det lurt å følge denne sjekklisten:

 • Spør alltid barnet om lov før du deler bilder av det på sosiale medier
 • Spør alltid om tillatelse til å dele bilder av andres barn.
 • Ikke del bilder eller statuser som kan gjøre barnet flau nå eller i fremtiden.
 • Spør deg selv om du respekterer barnets integritet ved å dele bildet.
 • Er det i barnets interesse at bildet deles?

Sjekk personverninnstillingene dine

Personverninnstillingene gir deg mulighet til å kontrollere hvem du deler bilder og annen informasjon med. Facebook, Instagram, Snapchat og andre sosiale medier har alle lett tilgjengelig informasjon om hvordan deres personverninnstillinger fungerer. Det inkluderer stedstjenester som kan slås av, så du ikke deler hvor du og familien oppholder dere når bilder deles.


Del med varsomhet

Vi sier ikke at du ikke skal dele bilder av barn, men vi råder deg til å kjenne nettverket ditt, og stille deg selv følgende spørsmål: Ønsker jeg at alle skal se dette bildet?  Både Facebook, Instagram og Snapchat gir deg mulighet til å dele med et begrenset antall personer. Husk at bilder som deles på lukkede grupper lett kan spres, og at de sosiale mediene faktisk eier bildene du legger ut.


Unngå informasjon på avveie

Gjennom bildetekst, hvordan barnet fremstilles på bildet og ved å ha bilder offentlig tilgjengelig, gir du andre tilgang til betydelige mengder informasjon om barnet (og andre mennesker). For å minimere risikoen for misbruk av informasjon på avveie, kan det være lurt å følge denne sjekklisten: 

 • Be venner eller annen familie som deler bilder av dine barn, om ikke å tagge seg selv i bildene. På den måten unngår du at bilder av dine barn dukker opp i feeden til andre.  
 • Dersom du legger ut bilder av barn utenfor skoler eller barnehage unngå å få med synlige skilt som kan gjøre det lettere for ukjente å finne barnets identitet.  
 • Vær varsom med å dele bilder som viser informasjon som navn, alder, fødselsdato, hjemmeadresse, navn på barnehager og skoler.  
 • Vær varsom med å dele bilder som gir informasjon om barnets sykdomshistorikk.  
 • Vær varsom med å dele bilder som kan misbrukes på en seksualiserende måte.  
 • Gå igjennom gamle bilder på nettet sammen med barna dine og la dem bestemme hvilke som skal fjernes. 

Vurder hvilke sosiale nettverk som passer ditt bruk

De mest populære nettverkene som Facebook, Snapchat og Instagram kan være praktiske å bruke til å følge med på det som skjer i verden og i andres liv. For å i størst mulig grad kunne sikre at informasjon og bilder av barn ikke kommer på avveie og misbrukes, kan det være lurt å bruke krypterte meldingstjenester som WhatsApp og Telegram. Det gir ikke likes og samme mengde reaksjoner, men det gjør barnet ditt tryggere.  


Lær barna dine om retten til privatliv

Sist, men ikke minst: I en verden som blir stadig mer digital, bør du snakke med barna dine om deres rett til privatliv og personvern. Still spørsmål om hvordan de beskytter seg når de snakker med venner og familie på sosiale medier. Få dem gjerne til å vise deg hvordan de gjør det (kanskje du lærer noen triks selv). Dersom barnet er i en alder hvor de skal begynne å bruke sosiale nettverk, kan dere med fordel gå over disse seks punktene sammen. Og viktigst: Vær et godt forbilde som selv lever slik du vil at barna skal oppføre seg i det digitale livet.


Vil du ha siste nytt om UNICEFs arbeid RETT I INNBOKSEN?

Hold deg oppdatert på vårt arbeid i Norge og rundt om i verden. Du får innsikt i hvordan UNICEFs arbeid bedrer hverdagen til barn, hvordan vi bistår lokalsamfunn og viktige humanitære hendelser i verden.

Publisert av Jonas Saxvik fredag 10/01/2020 - 10:17