6 tips til foreldre om deling av barnebilder
VET DU HVEM DU DELER BARNA DINE MED?
I takt med at sosiale medier har blitt en integrert del av våre liv, har vi også blitt mindre kritiske til hvordan vi deler informasjon om våre nærmeste. Sikkerhetseksperter spår at Sharenting — ubetenksom deling av unødvendig store mengder bilder og informasjon om barna sine på nett — vil være årsaken til to tredeler av identitetstyverier av unge mennesker innen 2030.
Foreldre blir kalt «det svake leddet»
Med nettvett som skolepensum, er det ikke nødvendigvis barna selv som utsetter seg selv for risiko på nett. I en ny spørreundersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av UNICEF Norge, kommer det frem at tre av fire foreldre i Norge deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier. De fleste deler mellom ett og ti bilder i løpet av en måned, mens 10% deler en gang i uken eller oftere. Det betyr at i gjennomsnitt vil det ha blitt publisert 1.165 bilder og videoer av barn på sosiale medier innen barnet er 12 år gammelt.
En svindler trenger mindre enn du tror
Navn, adresse og fødselsdato er nok til at en persons identitet kan misbrukes. Det finnes utallige eksempler på at slik informasjon har blitt stjålet fra barn, lagret til barnet er fylt 18, for så å bli solgt eller misbrukt i anskaffelse av kredittkort, i lånesøknader o.l. Informasjonsmengden er nå så stor, og så tilgjengelig, at over 200.000 nordmenn over 18 år har blitt utsatt for identitetstyveri i løpet av de siste to årene.
På tross av at mange av bildene som blir delt er risikofrie, er det fort gjort å avsløre viktig informasjon uten at man tenker over det. Et bilde av barnet foran hjemmet før første skoledag, bursdagsgratulasjoner, bilder fra barnets fotballkamper o.l, avslører ofte kritisk informasjon som enkelt kan misbrukes.
For å minimere risikoen for identitetstyveri kan det lønne seg å dele sensitive bilder i private grupper, slette bilder ofte og gå nøye over personverninnstillingene på sosiale medier.
GÅR DU I SHARENTING-FELLA?
Hver dag deler tusenvis av voksne bilder av barn på sosiale medier. De fleste bildene er i seg selv harmløse, men både mengden bilder og informasjonen som kan hentes ut av disse kan gi uante konsekvenser for barnet, både nå og i fremtiden. Identitetstyveri, psykiske belastninger ved uønsket eksponering, brudd på retten til privatliv og fremmedes misbruk av bilder er noen av de potensielle farene ved ubetenksom deling.
Vi vet at å dele det som skjer i livene våre, er både viktig og naturlig. For å hjelpe deg som voksen å ta valg som respekterer barnets beste og barnets rett til privatliv, har vi laget noen tips om bildedeling av barn i sosiale medier.
Vil du ha siste nytt om UNICEFs arbeid RETT I INNBOKSEN?
Hold deg oppdatert på vårt arbeid i Norge og rundt om i verden. Du får innsikt i hvordan UNICEFs arbeid bedrer hverdagen til barn, hvordan vi bistår lokalsamfunn og viktige humanitære hendelser i verden.