Stadig mer kritisk for barna i Gaza
- Opptrappingen av konflikten i Rafah og på hele Gazastripen har forverret lidelsen til hundretusenvis av barn. De har allerede opplevd et grusomt mareritt de siste 218 dagene. Vi kan ikke akseptere at barna blir livestreamet som tilfeldige ofre i en konflikt de aldri valgte, sier UNICEFs regionsdirektør Adele Khodr.
Av de 1,2 millioner menneskene som har søkt tilflukt i Rafah i sør, er over 448.000 nå blitt fordrevet til usikre områder lenger nord, som Al-Mawasi og Deir al Balah, for å unngå bakkeangrepene.
Samtidig har kraftig bombardement og bakkeoperasjoner spredt seg til nordlige Gaza. Det har ført til store ødeleggelser i Jabaliya flyktningleir og Beit Lahia. Minst 64.000 mennesker har blitt tvunget på flukt.
- Sivile er allerede slitne, underernærte og traumatiserte. Nå står de på ny i fare for å miste livet eller bli skadd under enda en tvangsflytting, sier Khodr.
21. mai kom også meldingen om at FN stanser all matutdeling i Rafah fordi de ha gått tom for forsyninger og på grunn av manglende sikkerhet. Trailere med hjelp står rett utenfor grensen, men slipper ikke inn.
kritisk mangel på drivstoff
Etter den siste eskaleringen har UNICEF møtt på stadig større utfordringer med å få transport inn nødhjelp til Gaza. Både grenseovergangen ved Rafah og Kerem Shalom er stengt.
- De humanitære hjelpesendingene er den eneste livlinjen for befolkningen på hele Gaza-stripen, og nå er den også truet, sier Khodr.
Mangel på drivstoff er kritisk for å holde aggregater i gang til strøm på sykehusene, og til for eksempel kuvøser for nyfødte. Det er også avgjørende for å sikre drift av brønner og vannrenseanlegg.
Se intervju på NRK Nyhetsmorgen med direktør Kristin Oudmayer i UNICEF Norge.
- De største sykehusene i nord befinner seg i kryssilden. Det forstyrrer leveringen av kritisk medisinsk utstyr og setter utallige liv i fare. De som står i fare for å sulte i hjel, er nå avskåret fra all hjelp, sier Adele Khodr.
ødelagte vannanlegg
UNICEF er også svært bekymret for vanninfrastrukturen og tilgangen til rent vann og sanitærforhold over hele Gaza. I nord har viktige brønner fått store skader, mens i Rafah er minst åtte anlegg ute av drift.
- Det rammer rundt 300.000 mennesker, mange av dem barn som trolig vil drikke forurenset vann og bli alvorlig syke. Når vannet svikter, lider barna mest, sier Adele Khodr.
- Grenseovergangene må åpnes raskt, og humanitære organisasjoner må sikres trygg adgang for å få inn kritisk livreddende nødhjelp som alle barn i Gaza er avhengige av. Hvis ikke det skjer, vil vi få en enda større tragedie enn det vi allerede har vært vitne til, sier hun.
- Volden forsetter etter over syv måneder med konflikt, med titusenvis av liv tapt og utallige anmodninger om våpenhvile. Det er avgjørende at våpnene stilner og barns rettigheter blir respektert. Barna på Gaza fortjener en umiddelbar våpenhvile og en sjanse til en fredelig fremtid, sier Adele Khodr.
Slik kan du hjelpe barna i Gaza