Et angrep mot Rafah vil sette barn i skuddlinjen

Kronikk av Maria Greenberg Bergheim, generalsekretær UNICEF Norge, på trykk i Klassekampen 27. april 2024

Rafah er den sørligste byen i Gaza og det siste tilfluktsstedet for disse barna og det som er igjen av familiene deres. En offensiv mot Rafah vil sette stadig flere barn i skuddlinjen. Nå må vi som et internasjonalt samfunn si at nok er nok.

Siden 7. oktober er det anslått at 14.000 barn er drept, ofte i vilkårlige angrep med eksplosive våpen, og rundt 12.000 barn er såret. Mange av barna som har overlevd de siste seks månedene har mistet en eller begge foreldre, søsken, noen ganger til og med hele stor-familien.

Et uvanlig høyt antall barn i Gaza har måttet amputere, de er såret, syke, underernærte, traumatiserte eller har en funksjonshemming, og i mange tilfeller er de helt alene.

Jeg sliter med å forestille meg en mer utsatt befolkning på et farligere sted. Den lenge varslede operasjonen rettes mot et område som bokstavelig talt er overfylt med mennesker.

Mer enn 1,5 millioner mennesker lever på et område på størrelse med Nesodden kommune, med en befolkningstetthet dobbelt så høy som New York City – og de søker ly i telt, i skadede bygninger, eller i åpent terreng.

Disse menneskene flyktet til Rafah fordi de trodde at denne lille grensebyen, som fungerer som hovedinngangsport for hjelp til Gaza og det humanitære knutepunktet, kunne tilby en viss form for sikkerhet. De tok feil.

Verden må handle nå!

Mens den militære operasjonen i Rafah kan være faretruende nær, oppfordrer UNICEF Norge internasjonale samfunnet til å handle. Det er på høy tid å sikre beskyttelse av sivile og infrastrukturen som støtter grunnleggende rettigheter, som sykehus og husly, mot angrep og militær bruk. 

Av de 36 sykehusene i Gaza som var i drift før krigen, er mindre enn en tredjedel fortsatt operative, bare seks i sør. Sykehus er ikke kamparenaer, og krigens regler forbyr eksplisitt at de blir en målskive. 

Arbeidsforholdene til hjelpearbeidere har blitt stadig mer begrenset og farlig for hver dag som går. Gazas barn trenger desperat mat, medisiner, vann og næringstilskudd som det humanitære hjelpeapparatet prøver å distribuere.

Men en operasjon vil ytterligere begrense humanitære aktørers evne til å bringe hjelpen trygt inn i Gaza, til de som trenger hjelpen mest.

krever trygg tilgang

Vi krever at alle parter i konflikten tillater trygg og forutsigbar tilgang for humanitære organisasjoner og personell for å nå barn og deres familier, både inn i - og på tvers av Gazastripen.

Mens en offensiv i Rafah vil sette stadig flere barn i skuddlinjen, må vi som et internasjonalt samfunn sette en stopper for de grusomme forbrytelsene mot barn.

Dette innebærer å legge press på alle parter for å sikre trygg ferdsel for innbyggerne, inkludert barn, fra Rafah, og å gi dem et trygt sted å dra.

Det betyr også å erkjenne at flere barn sannsynligvis vil bli etterlatt eller skilt fra familiene sine når de blir drevet på flukt.

Maria Greenberg Bergheim
Generalsekretær Maria Greenberg Berghiem i UNICEF Norge.
(Foto: Carl J. Asquini)

UNICEF er en av mange hjelpeorganisasjoner som har inkludert i sitt mandat å beskytte disse barna. Men dette arbeidet krever høyt kvalifiserte hjelpearbeidere som må ha tilgang til lokalsamfunnet - noe en militær offensiv vil vanskeliggjøre.

Vi gjentar vår oppfordring til alle parter i konflikten om å beskytte barn mot skade og gi dem den beskyttelsen de har krav på etter internasjonal humanitærrett og FNs barnekonvensjon. Halvparten av alle innbyggerne i Gaza er barn. Vi er alle medskyldige i deres skjebne hvis vi ikke taler deres sak.

Publisert av Anne Nilsen mandag 29/04/2024 - 09:55