I dag vil 14.000 barn dø av sykdommer som enkelt kan forhindres

Dødelige sykdommer som diaré, lungebetennelse, meslinger, polio, difteri og kikhoste er sykdommer som er enkle og billige å forebygge. Hver dag dør 14.000 barn under fem år - de fleste fordi de ikke får grunnleggende helsetjenester og livreddende vaksiner.  

UNICEF vaksinerer halvparten av verdens barn. Sammen med våre partnere har vi vaksinasjonsprogrammer i over 100 land for å forhindre spredning av smittsomme sykdommer.

Vi gjør alt vi kan for å beskytte barn mot livstruende sykdommer. Vi sender vaksiner med fly, sykkel, kamel eller til fots for å nå ut til de barna som er aller vanskeligst å komme fram til med forbyggende vaksiner. Og vi når fram uansett omstendigheter - i krig, hungersnød eller naturkatastrofer. 

I dag er flere barn beskyttet enn noen gang. Siden 2000 har 48 millioner barn overlevd sin femte fødselsdag takket være vaksiner og andre enkle forebyggende tiltak. I dag får hvert annet barn i verden vaksine med hjelp av UNICEF.

Men vi ville ikke kunne gjøre alt dette uten din støtte. Hver krone UNICEF mottar betyr at enda et barn kan vaksineres mot livstruende sykdom. Tusen takk for at du hjelper oss å redde liv.

Se Ewan McGregor på en 360 graders reise for å utrydde polio
UNICEF distrubierte 2,5 milliarder vaksiner i 2016
UNICEF distrubierte 2,5 milliarder vaksiner i 2016
VI REDDER BARNS LIV OVER HELE VERDENEN
UNICEF distribuerte 2,5 milliarder vaksiner i 2016. Det bidro til å beskytte halvparten av verdens barn mot smittsomme sykdommer.

Selv i kriser fortsetter vi å vaksinere

Midt i en krise –  uansett om det er krig eller det umiddelbare kaoset etter en naturkatastrofe - leverer UNICEF vaksiner for å beskytte sårbare barn når helsetjenester er nede. I fjor kunne vi takket være enkeltpersoners donasjoner vaksinere over 20 millioner barn mot meslinger i kriseområder.

Før krisen i Syria fikk over 90 prosent av alle barn rutinemessig vaksine. Siden konflikten startet i 2011 har tallet falt dramatisk til rundt 60 prosent. Det gjør at sykdommer som tidligere var utryddet i regionen igjen har kommet tilbake. UNICEF har hjulpet å vaksinere mer enn 25 millioner barn i regionen.  

UNICEF vaksinerer gutt i Aleppo, syria
Louai (4 år) blir vaksinert i Aleppo som en del av Syrias første landsdekkende vaksinekampanje siden konflikten startet. UNICEF/UN018099/Al-Issa

Vi beskytter barn mot malaria

Malaria er en av de farligste sykdommene for barn i Afrika sør for Sahara. Sykdommen dreper ett barn hvert minutt. Malaria smittes gjennom mygg, så barn i malaria-land er i størst fare for å bli smittet når de sover. Symptomer er blant annet feber, hodepine og oppkast. Om man ikke behandles, så kan malaria være dødelig. 

Det finnes ikke vaksine mot malaria, men UNICEF er en av verdens største leverandør av myggnett for å beskytte barn mot myggstikk. I 2015 leverte UNICEF 22,3 millioner myggnett for å holde millioner av barn og deres familier trygge.

Barn blir beskyttet av myggnett mot malaria
Disse barna i Chad blir beskyttet av myggnett mot malaria-bærende mygg. UNICEF/UNI114519/Lynch
SOM UNICEF-FADDER GIR DU LANGSIKTIG HJELP TIL BARNA

Aktuelt UNICEF Norge

Elevundersøkelsen som ble lansert denne uken, viser at i overkant 27 300 barn og unge mobbes på skolen 2-3 ganger i måneden...

Voldelige konflikter har nå ført til at nødvendigheten for humanitær hjelp har nådd et kritisk nivå.

Unicef