Hvert år kan 1,5 millioner dødsfall unngås om barn får vaksiner

Dødelige sykdommer som diaré, lungebetennelse, meslinger, polio, difteri og kikhoste er sykdommer som er enkle og billige å forebygge. Hver dag dør omlag 14.000 barn under fem år - de fleste fordi de ikke får grunnleggende helsetjenester og livreddende vaksiner.  

Hvert år deler UNICEF ut vaksiner som når nesten halvparten av alle verdens barn. Mellom 2000 og 2017 sørget vi for at over 2 milliarder barn ble vaksinert. Det får vi til gjennom forskjellige samarbeid med myndigheter, vaksineprodusenter og globale og lokale partnere.  

Vi gjør alt vi kan for å beskytte barn mot livstruende sykdommer. Vi sender vaksiner med fly, sykkel, kamel eller til fots for å nå ut til de barna som er aller vanskeligst å komme fram til med forbyggende vaksiner. Og vi når fram uansett omstendigheter - i krig, hungersnød eller naturkatastrofer. 

Med andre ord, UNICEFs vaksineprogram redder over tre millioner barneliv hvert eneste år.

De siste tiårene har vi økt innsatsen betraktelig for å sikre at flest mulige barn får livreddende vaksiner. Mellom 1989 og 2017 økte antallet vaksinerte barn fra 89 millioner til 116 millioner, som altså representerer 85 prosent av alle verdens barn.

Men vi ville ikke kunne gjøre alt dette uten din støtte. Hver krone UNICEF mottar betyr at enda et barn kan vaksineres mot livstruende sykdom. Tusen takk for at du hjelper oss å redde liv.

Se Ewan McGregor på en 360 graders reise for å utrydde polio
UNICEF distrubierte 2,5 milliarder vaksiner i 2016
UNICEF distrubierte 2,5 milliarder vaksiner i 2016
VI REDDER BARNS LIV OVER HELE VERDEN
UNICEF anskaffet 2,3 milliarder vaksiner i 2018. Det bidrar til å beskytte halvparten av verdens barn mot smittsomme sykdommer.

Selv i kriser fortsetter vi å vaksinere

Midt i en krise –  uansett om det er krig eller det umiddelbare kaoset etter en naturkatastrofe - leverer UNICEF vaksiner for å beskytte sårbare barn når helsetjenester er nede. Hvert år, takket være enkeltpersoners donasjoner, får vi vaksinert mange millioner barn mot meslinger i kriseområder.

På under 20 år har antallet dødsfall som følge av meslinger sunket hele 80 prosent, på grunn av vaksinering.

UNICEF vaksinerer gutt i Aleppo, syria
Louai (4 år) blir vaksinert i Aleppo som en del av Syrias første landsdekkende vaksinekampanje siden konflikten startet. UNICEF/UN018099/Al-Issa

Vi beskytter barn mot malaria

Malaria er en av de farligste sykdommene for barn i Afrika sør for Sahara. Sykdommen dreper ett barn hvert minutt. Malaria smittes gjennom mygg, så barn i malaria-land er i størst fare for å bli smittet når de sover. Symptomer er blant annet feber, hodepine og oppkast. Om man ikke får behandling, så kan malaria være dødelig. 

Det finnes ikke vaksine mot malaria, men UNICEF er en av verdens største leverandør av myggnett for å beskytte barn mot myggstikk. Hvert år leverer UNICEF mange millioner myggnett til de utsatte stedene for å holde barn og familier trygge.

Barn blir beskyttet av myggnett mot malaria
Disse barna i Chad blir beskyttet av myggnett mot malaria-bærende mygg. UNICEF/UNI114519/Lynch
SOM UNICEF-FADDER GIR DU LANGSIKTIG HJELP TIL BARNA

Aktuelt UNICEF Norge

Den verdenskjente norske dansegruppa er blitt utnevnt som amassadører på grunn av sitt engasjement for ungdom.

UNICEF-ambassadør Penelope Lea var på plass under årets Klimatoppmøte i Madrid. Her sto hun på flere store scener for å fremme...

Unicef