banner-nettside-fadder-aug15.jpg
banner-nettside-fadder-aug15.jpg

Bli fadder for alle verdens barn!

Utdanning for alle

Tilgang til utdanning er en menneskerett. Utdanning er grunnleggende for all utvikling, og skaper enorme ringvirkninger i samfunnet. Likevel er det 57 millioner barn som ikke går på skolen.

  • Thirteen-year-old Sibonelo Khumalo, smiling, stands at the chalkboard of his fifth grade class at Lyndhurst Primary School in Estcourt, a town in KwaZulu-Natal Province. He is a participant in a UNICEF-organized child photography workshop.
    Tretten år gamle Sibonelo går i femte klasse på en skole i KwaZulu-Natal i Sør-Afrika. Han deltar i et UNICEF-sponset undervisningsprogram. "Skolen gir meg muligheter til en god framtid.", sier han, "Da trenger jeg ikke stjele."
  • Disse syriske barna får undervisning i et UNICEF-støtte lokale nær Homs, syria. Utdanning gir en dråpe av normalitet i mange kriserammede barns hverdag.
  • 12 år gamle Hawa tørker ris utenfor familiens hjem i Cameroon. Hawa droppet ut av skolen for to år siden for å hjelpe familien. Jenter tvinges ofte ut av skolen på grunn av fattigdom, og fordi mange prioriterer å gi sønnene utdannelse, heller enn døtrene.
HVA GJØR UNICEF?

Bryter fattigdomssirkelen

Utdanning bryter fattigdomssirkelen. Det gir folk kunnskaper for å holde seg friske, og å gi gode liv til sin familie. Å gå på skolen gjør det mulig for den enkelte å delta økonomisk, sosialt og politisk for å skape utvikling og en bedre fremtid for seg selv og landet sitt. Utdannede voksne har ofte mindre og friskere familier enn de som ikke har noen utdannelse.

 

  • En gutt leser Koranen på en skole i kriserammede Gao i Mali. Siden krisen satte inn, har antallet barn i skolen sunket dramatisk.
  • Denne lille jenta her ingen skole å gå på etter at flommen rammet landsbyen henens i Indonesia. UNICEF-støttede organisasjoner jobber nå på spreng for å normalisere hverdagen til denne jenta og alle de andre barna i landsbyen.
FREMDELES MYE IGJEN

Skolegang for absolutt alle

Rundt 57 millioner barn går ikke på skolen. Mange starter på skolen, men dropper ut før de har fullført. I Afrika sør for Sahara alene, er det 10 millioner barn som dropper ut av grunnskolen hvert eneste år. I Malawi er det bare 0,1 prosent av ungdom som går videre til høyere utdanning, og det er svært få plasser på yrkesrettede utdanningsinstitusjoner. Det mangler også 8 millioner lærere til grunnskolen på verdensbasis. Det er en av de viktigste utfordringene for å nå målet om skolegang for alle innen 2015. Konflikt er et annet hinder. På verdensbasis holder væpnede konflikter 28 millioner barn utenfor skolen på grunn av frykt for angrep eller kidnapping, eller fordi de må flykte fra sine hjem. Jenter blir også ofte holdt utenfor skolen oftere enn gutter, noe som forsterker diskrimineringen mellom kjønn.

  • 16 år gamle Malala ble skutt i hodet og nakken på vei til sin skole i Pakistan. Du kan hjelpe jenter som Malala ved å støtte UNICEF.
  • På skolen lærer barn viktige ting om helse og hygiene. På denne skolen i Myanmar lærer barna viktigheten av å vaske hendene regelmessig.
HVA KAN DU GJØRE?

Det mest effektive grepet

Å sørge for at barn får skolegang er et av de mest effektive grepene man kan ta for å få bukt med fattigdomsproblemene. Du kan være en del av løsningen gjennom å støtte UNICEF ved å bli fadder eller å gi en gave. UNICEF skaper skoleplasser for barn hver dag. Du kan lese om noe av det vi gjør gjennom Schools for Africa.,

Unicef