Hvordan gjennomføre UNICEF-runden?

Om aktivitetsdagen

UNICEF-runden er et morsomt og aktiviserende opplegg der elevene bidrar til å oppfylle barns rett til skolegang i Mali, et land i Afrika der hele 36% av barn mellom 7 og 12 år er uten skolegang. UNICEF-runden arrangeres som regel på en av skolens aktivitetsdager. Den kan gjennomføres når som helst på året – på ski, skøyter, løpende ect. Det er opp til den enkelte skole å velge aktiviteter og legge opp en passende runde. Noen skoler bruker idrettsbanen, noen er i en skog i nærheten og noen bruker skolegården. Skolen informerer foresatte om arrangementet i et skriv enten pr. e-post eller som "ranselpost".

Innsamling på spleis

I forkant av aktivitetsdagen skaffer elevene sponsorer som lover å støtte med et selvvalgt beløp for hver runde eleven gjennomfører. Det mest vanlige er at eleven skaffer egne sponsorer blant familie og venner – eventuelt næringslivet hvis de har kontakter der. Innsamlingen skjer gjennom spleis. Ved påmelding opprettes en spleis for deres skole under spleis.no/unicefrunden. Sponsorer må gå inn på denne siden når de skal betale inn beløpet. Elever som ikke får sponsorer, deltar selvfølgelig på aktiviteten på lik linje med de andre elevene. 

Enkelt å gjennomføre

UNICEF-runden er enkel å gjennomføre. Etter påmelding får skolen tilsendt rundekort, sponsorkort og brosjyre med tips og ideer. Rundekortet deles ut til hver enkelt elev på aktivitetsdagen. For hver runde eleven gjennomfører får de et kryss i rundekortet sitt. Sponsorkort deles ut til elevene som ønsker å samle inn sponsorer i forkant av arrangementet. Kortet oppbevares hjemme for å unngå at elevene sammenligner. Det er selvfølgelig mulig å delta uten sponsorer. Brosjyren gjør det enkelt for de ansatte ved skolen å gjennomføre arrangementet. Nedlastbart materiale finner du under Ressurser.

MELD PÅ SKOLEN DIN:

Ressurser

Undervisningmateriell

Powerpoint presentasjon om Mali og skoleambassadørene der

Nesten hvert tredje barn i Mali går ikke på skole. Pengene fra UNICEF-runden skal gi flere av dem skolegang. Denne presentasjonen forteller om situasjonen i landet og om UNICEFs skoleambassadører. Skoleambassadørene er barn og unge i Mali som gjør en kjempeinnsats for at flere av deres jevnaldrende skal få gå på skole

Fleip eller fakta om barnsrettigheterUhøytidelig quiz om barns rettigheter og utdanning fra undervisningsopplegget «Hvert barn er en mulighet».

Filmer:

Aminitas appellFilmsnutt med en kort introduksjon til UNICEF-runden og Aminatas oppfordring til elevene i Norge om å løpe langt.

Aminitas drømViser hvordan Aminata, 14 år, har det nå og gir mange identifikasjonsmuligheter for elevene til eget liv. Passer beste for de yngste elevene.

Idrissa fra Mali: Viser Idrissa på 14 år som måtte flytte fra foreldrene for å kunne fortsette på skolen. Passer for de eldste elevene.

Om UNICEF-rundenFilmsnutt om UNICEF-runden for elever som ikke har vært med på UNICEF-runden før. Truls gir gode råd til deltakerne.


Kopieringsoriginaler

Brev til foresatte/sponsorer: Bruk gjerne brevet som utgangspunkt for skolensinformasjonsbrev til foresatte og aktuelle sponsorer. Det kan sendes på mail eller som ranselpost.

Diplom for gjennomført UNICEF-rundeDersom du ønsker å dele ut diplom til elevene etter fullført UNICEF-runde kan det lastes ned her.


Hva går pengene til?

Pengene fra UNICEF-runden går til å sikre grunnleggende kvalitetsutdanning i Mali, et vest-afrikanske land Mali der hele 36 prosent av barn mellom 7 og 12 år uten skolegang. UNICEF jobber sammen med samarbeidspartnere og myndigheter i Mali for å øke kvaliteten og tilgangen til utdanning og yrkesrettet utdanning for barn og unge. Ved utgangen av 2019 er det planlagt at alle barn i alderen 3-15 år skal få adgang til grunnleggende kvalitetsutdanning og lykkes i skolen.

Les mer om Mali her

Opp Galdhøpiggen for UNICEF

Det finnes mange måter å gjennomføre UNICEF-runden på. I 2018 gikk 7. klasse ved Slattum skole opp Galdhøpiggen i forbindelse med deres UNICEF-runde.

LYST TIL Å VÆRE MED?

KONTAKT OSS

Helle Eiborg 
Prosjektleder UNICEF-runden
Mobil: 984 40 753
E-post: helle.eiborg@unicef.no

Unicef