Gaven til bestemor som betyr ekstra mye

For Kirsti Avner er barnebarna den største gleden i livet. Derfor synes hun julegaven hun fikk av datteren Ida var helt perfekt.

– Å få bidra til at en bestemor kan ta vare på barnebarna sine, er den fineste gaven jeg har fått! Når hun snakker om julegaven hun fikk av datteren Ida Avner i fjor, blir Kirsti helt blank i øynene.

– Jeg ble veldig rørt. Hendene skalv, og jeg greide nesten ikke lese hva som sto på kortet, forteller Kirsti Avner. Under treet lå nemlig en verdensgave fra UNICEF: En pengegave til en bestemor i Afrika, for at hun skal kunne ta vare på barnebarna sine.

– Gaven traff meg litt ekstra fordi jeg er bestemor selv, og vet at jeg ville gjort alt for mine fire små, fortsetter hun, mens hun smiler og blunker vekk tårene fra sofakroken hjemme på Kolbotn.

ble rørt

– Jeg blir jo rørt bare av å snakke om det. Å få bidra til at en bestemor kan ta vare på barnebarna sine er den absolutt fineste gaven jeg har fått.

Kirsti blir rørt når hun snakker om julegaven hun fikk i fjor: «En bestemor til barna». Hun håper at flere vil hjelpe bestemødre i Afrika til å kunne ta vare på barnebarna sine etter at foreldrene døde. – I en så traumatisk situasjon er det viktig at bestemødrene, som allerede kjenner barna, får muligheten til å ta vare på dem.

OM VERDENSGAVEN "BESTEMOR TIL BARNA"

Pakken "Bestemor til barna" gir bestemødre økonomisk støtte. Dette er med på å forhindrer at barnebarna havner på barnehjem etter at foreldrene har gått bort som følge av aids.

Ved å gi denne gaven til 331 kroner bidrar du til at bestemor får kontantstøtte av UNICEF. Dermed får hun råd til å ta vare på barnebarna som trenger henne.

julegave fra en bestemor til en annen bestemor

Når du gir bort verdensgaven «Bestemor til barna», gir du kontantstøtte til en bestemor, slik at hun kan forsørge barnebarna, og gi dem det de trenger av medisiner, mat og vaksiner. Pengene gir bestemoren mulighet til å ta vare på dem, slik de ikke må på barnehjem.

– Å miste foreldrene er det verste som kan skje et barn, og tanken på alle de små som er i den situasjonen gjør meg matt og trist.

– I en så traumatisk situasjon er det viktig at bestemødrene, som allerede kjenner barna, får muligheten til å ta vare på dem, mener Kirsti. Det var den samme tanken datteren Ida hadde da hun kjøpte julegaven.

RUNDT 12 MILLIONER BARN I AFRIKA ER FORELDRELØSE PÅ GRUNN AV AIDS

Bestemødre er derfor helt nødvendig for at barna skal føle seg trygge og iveretatt.

ønsket å gi en gave som betydde noe ekstra

– Vår “mommo” er en av grunnsteinene i familien. Hun er vår trygge havn og er alltid der for oss og alle de fire barnebarna. Derfor vet vi hvor viktig det er med bestemødre. Når barn mister mammaen og pappaen sin, så skal de i hvert fall ikke miste bestemoren i tillegg, sier Ida.

– At vi nærmest sitter og prøver å finne på ting vi kan gi bort, mens andre i verden drømmer om å ha en brøkdel av det vi tar for gitt hver eneste dag, det føles ikke bra. Da Emily så at vi kunne gi «en bestemor til barn» på UNICEF sine nettsider, var det ingen tvil om hva vi skulle gi.

«Jeg skulle ønske alle hadde en mommo som meg, mamma», sa Emily – og nå bidrar hun faktisk til det.

Emily, 8 år

– Hun gledet seg veldig til å se mommo åpne gaven – så det er ingen tvil om at dette er en gave som gleder flere enn de som får den, sier Ida.

Kirsti med barnebarna sine. Foto
Når bestemor Kirsti har Emily (8) og Felix (3) på overnatting drar hun frem kassene med Lego og Duplo, og lekedyrene får komme ned på gulvet. Dyrene har alltid vært en favoritt hos alle fire barnebarna."

julegaven med mening

Før jul i fjor snakket Ida og datteren Emily (8) mye om at andre i verden ikke har det så godt som dem. Og da Emily så at de kunne gi bort «en bestemor til barna» på UNICEF sine nettsider, var det ingen tvil om hva de skulle gi til bestemor.

gode juleminner viktigere enn gaver

Kirsti lyser opp når hun snakker om julen, og gleder seg til å ha barnebarna på besøk. Da skal de lese om «Snekker Andersen og julenissen» og sette fram mus, gyngestol, potet og musefelle – alt som hører med til “Musevisa”.

– Det er så mye annet i jula som er viktigere enn gaver. Vi voksne har sluttet å gi hverandre gaver på julaften, det er bare barna som får. Jeg prøver også å gi fornuftige gaver, som ulltøy og ting de trenger, Kirsti tar en pustepause og tenker seg om.

– De får selvsagt en leke også, men jeg tenker at det er viktig at vi stopper opp litt og ikke lar oss rive med. Vi har også et ansvar for de kommende generasjoner om å tone det litt ned, for kloden sin skyld.

Kirsti og Ida håper at deres historie kan inspirere andre til å gi bort en julegave med mening.

- Hvis denne saken får én person ekstra til å gi bort en verdensgave, så blir vi veldig glade. Ingen kan redde verden alene, men alle kan gjøre noe. Og for et barn kan dette noe bety alt, avslutter Ida.

Gi en gave med mening

Nødmat

Å redde underernærte barn er mulig! Denne gaven gir det en liten og sliten kropp trenger.

136 kr

meslingvaksine

Hvert år dør hundretusener av meslinger. Med denne gaven redder du flere barn fra denne skjebnen.

322 kr

VARME KLÆR TIL BARN PÅ FLUKT

Vinteren er streng i Syria og nabolandene. Gaven inneholder varme vinterklær til barna.

368 kr

FÅ MER GAVE-INSPIRASJON: