Ørkenvinden harmattan har lagt et tykt lag med rødlig sand mellom den ellers så stekende solen og ørkenbyen Timbuktu i Mali. Vinden er kjølig, og sørger for rekordlave temperaturer. Likevel stanser det ikke Makata Ag Issa (27). Hun har kommet til Sankoré helsesenter for å vaksinere de små tvillingene.

Det er bare to måneder siden Fatimoutou og Zainabou tok sine første åndedrag, i dag skal de få sin andre runde med vaksiner. De første vaksinene mot polio og tuberkulose fikk de kort tid etter fødselen.

-Vaksiner forebygger sykdommer som hjernehinnebetennelse og polio. Vaksinene er bra for barnet, og for meg som mor, som slipper flere bekymringer, innrømmer Makata.

Når nyfødte blir vaksinert mot disse livsfarlige vaksinene, går de en tryggere tid i møte. Du kan være med å bidra til dette arbeidet ved å bli fadder.

To måneder gamle Fatimoutou og Zainabou sammen med moren sin Makata.

Da konflikten i Nord-Mali brøt ut i 2012, ble helsesituasjonen i landsdelen betydelig forverret. Mer enn 80 prosent av helsesentrene er plyndret og ødelagt etter hvert som helsearbeiderne forsvant. For å beskytte barna mot farlige sykdommer, har UNICEF og myndighetene fått et nytt helsetilbud på bena. På to år har vaksineringsgraden for 5 i 1-vaksinen* økt fra 83% til 103 %

Et lite stykke unna helsesenteret sitter Souleymane i skyggen under et tre og venter på kona. I tillegg til å være pappa er han Marabou, en religiøs leder. Det er ikke vanlig at personer som er så høyt ansett i samfunnet er med på noe så dagligdags som vaksinering, men for Souleymane er det viktig.

Han husker tilbake da han selv var liten gutt og bodde utenfor Timbuktu. Hans familie var nomader, og det var ikke noe helsevesen ut over kjerringråd og det de religiøse lederne anbefalte, forklarer Souleymane.

-Jeg husker hvordan mange av vennene mine ofte var syke og flere døde ganske tidlig.
Souleymane Ag Alf

Situasjonen er i dag helt annerledes. Helsesenteret i Sankoré sørger for at alle barn i området får vaksinene sine, takket være et solcelledrevet system. Vaksinene må holdes kalde for å ikke bli ødelagt. I de solcelledrevne kjøleskapene er det alltid mellom 2 og 8 plussgrader.

Satsingen på vaksiner i verden har vært en solid bidragsyter til at barnedødeligheten er mer enn halvert. Flere sykdommer er eliminert som følge av vaksiner, og vi er nesten i mål med elimineringen av polio og stivkrampe hos nyfødte. Vaksiner er den billigste og mest effektive måten å forebygge livsfarlige sykdommer hos barn. Likevel, er det noen som fortsatt er skeptisk til vaksiner.

Souleymane sier at hans rolle som Marabou (religiøs leder) er å spre budskapet om viktigheten av vaksiner og fortelle at de er trygge.

-Jeg er en ambassadør for barns overlevelse, avslutter han.

Den lille familien går en tryggere tid i møte, nå som barna er vaksinerte - men det er ikke alle som er like heldige. Det er fortsatt stort behov for vaksiner, samtidig som det er viktig å øke kunnskap om vaksiner - slik at flere barn er beskyttet mot livsfarlige sykdommer. 

Sikker

Multipage

Step 1 of 3

Velg et beløp

Kampanje

Step 2 of 3

Bedriftsinformasjon

Personlig Informasjon

Should we fill out the form for you?

Step 3 of 3

Betalingsmåte

Betal med kort eller Vipps

Du går til en sikker betalingsside, der din kontaktinformasjon blir behandlet konfidensielt. Du vil kunne velge mellom betaling med kort eller Vipps.

Giro

Du får tilsendt en giro på beløpet du har valgt.

eller

*Penta 1 er en kombinasjonsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, hepatitt B og bakterien haemophilus influenzae B som gir hjernehinnebetennelse, lungebetennelse og ørebetennelse

Unicef