I krig og konflikt er barna med krigsskader, funksjonshinder og sykdommer blant de aller mest sårbare. Ofte er det svært begrenset tilgang til medisiner, behandling og hjelpemidler som rullestol og proteser. Dermed går disse barna ofte glipp av både grunnleggende og spesiell helsehjelp.

Uten tilpassing og tilrettelegging mister også mange muligheten til å fortsette på skole. Risikoen er høy for å tilbringe resten av livet i utenforskap. I tillegg kommer de psykiske ettervirkningene av krigen generelt og sine egne traumer spesielt.

Som UNICEF-fadder støtter du det langsiktige arbeidet med å hjelpe de aller mest sårbare barna.

Bli UNICEF-fadder i dag ved å benytte skjemaet øverst på siden.

UNICEF sommer kampanje nedsatt funksjonsevne
Sami (14) måtte amputere begge beina etter at han ble truffet av en bombe i Dera'a, Syria. Den langvarige konflikten i Syria har krevd mye av folket. Noen mer enn andre.

Drømmer gir drivkraft

Har drømmer en plass i slike omgivelser, tenker du kanskje.

Svaret er: Ja!

Drømmer er det som gir mening i det meningsløse. Fordi drømmer for fremtiden betyr mer enn drømmen om å bli fotballspiller, lege, arkitekt eller astronaut.

Det betyr at man har tro på at fremtiden er god. Og at man kan påvirke sitt eget liv, og andres.

Å ha fremtidsdrømmer betyr at vi klarer å fylle livet med mening, fordi vi har et mål. Det gir oss drivkraft og pågangsmot. Og det gjør oss i stand til å ta oss gjennom de mørkeste tider.

Drømmen min er å bli fysioterapeut og hjelpe barn som meg selv
Hanaa (8)
UNICEF sommer kampanje nedsatt funksjonsevne
Tilbake på skolen: Hanaa (8) mistet funksjonsevnen i begge beina etter at en bombe eksploderte. I månedsvis klarte ikke den lille, traumatiserte jenta å snakke med noen. Nå er hun endelig tilbake på skolen med drømmen om å bli fysioterapeut.

Men hva gjør krig, ødeleggelse, smerte og frykt med de yngste og mest sårbare av oss over tid?

Hva gjør det med evnen til å drømme om fremtiden?

Og hvordan tar man framtidsdrømmen tilbake når tilværelsen – som allerede er snudd på hodet – atter tar en ny vending, fordi krigen ikke bare tar hjemmet og barndommen, men også en arm, et ben, eller et par øyne?

> Les også: Historien til de beundringsverdige barna som har mistet mer enn folk flest

> Les også: Norske Helenas historie: Sekundene som forandret alt

UNICEF fokuserer på krigsskadde barn

UNICEF jobber ustoppelig for at de mest sårbare barna ikke skal bli glemt, mens volden og krigshandlingene i Syria fortsetter.

Fjoråret skulle vise seg å bli det dødeligste året for barn så langt i den hittil syv år lange krigen.

Over 50 prosent flere barn ble drept i 2017 enn i 2016, og 2018 ser ikke ut til å føre noe bedre regnskap, bare i løpet av årets første to måneder ble over 1000 barn drept eller lemlestet.

De krigsskadde barnas behov for helsehjelp er annerledes enn hos voksne. Etterhvert som kroppene deres utvikler seg og vokser må hjelpemidlene og behandlingene tilpasses.

I tillegg forverres ofte barnas situasjon ved at foreldre eller andre omsorgspersoner har blitt drept eller er ute av stand til å stille opp.

Både familiene og samfunnet rundt dem mangler ofte ressurser til å gi barna den langvarige helsehjelpen og oppfølgingen de trenger.

Derfor er disse barna et fokusområde for UNICEF.

UNICEF sommer kampanje nedsatt funksjonsevne
Saja (13) mistet 4 av sine bestevenner under et bombeangrep i Øst-Aleppo. Under samme angrep mistet hun også venstre benet og nesten håpet om å bli turn-instruktør. Nå er hun tilbake på skolen og full av troen på å oppnå sine drømmer

Den viktige innsatsen inkluderer blant annet arbeid for å bedre de sanitære forholdene på skolene i Syria, slik at alle barn, inkludert barna med funksjonshinder, kan vende tilbake til undervisningen.

UNICEF støtter skolebarn med skolesekker og undervisningsmateriell slik at utdanning ikke skal bli en økonomisk belastning for familien.

For familier med barn med omfattende behandlingsbehov har UNICEF opprettet et sosialhjelpsprogram som gir familien jevnlig økonomisk bistand og hjelp med helsetjenester.

UNICEF er også tilstede i for barna i flyktningleirene i Jordan, Libanon, Tyrkia, Irak og Egypt.

Som UNICEF-fadder støtter du det langsiktige arbeidet med å hjelpe de aller mest sårbare barna.

Bli UNICEF-fadder i dag! Benytt skjemaet øverst på siden eller klikk her

UNICEF sommer kampanje nedsatt funksjonsevne
Støtte til barn med nedsatt funksjonsevne: UNICEF gjennomførte i 2017 et prosjekt hvor over 9000 familier fikk kontantstøtte, slik at deres barn med nedsatt funksjonsevne kunne få tilgang til nødvendige hjelpemidler til å klare seg i hverdagen.

Kan miste en hel generasjon

På et eller annet tidspunkt kommer man til et vippepunkt, der virkningen av krigstraumer, frykt og utrygghet på barns fysiske, emosjonelle og kognitive utvikling blir så stor at den ikke kan reverseres.

Vi står med andre ord overfor risikoen å miste en hel generasjon syriske barn.

Samtidig vet vi at de aller fleste barn på mirakuløst vis finner tilbake til barndommen og drømmene sine hvis familien får hjelp til det mest grunnleggende.

Blant alle rapporter som skrives fra kriger og konflikter føres det ingen statistikk på hvor lang tid det tar før barns drømmer slukner. Nå har det gått syv år.

Hvor mye lenger våger vi å vente?

Bli UNICEF-fadder i dag

Unicef