Ove Grude

Prinsen inni frosken

En svært tøff opplevelse som niåring preget Ove Grudes oppvekst og skolehverdag. Som en følge av dette klarte han ikke å henge med på det som skulle læres på skolen. Etter rollen som skolens sjefsbølle og de voksnes skrekk i seks år, skulle livet forandre seg i åttende klasse.

Oves far var manisk depressiv, forsøkte å ta sitt eget liv. I løpet av en kveld forandret alt seg. - Alt ble veldig kaotisk, og det gjorde noe med meg og min opplevelse av livet, sier Ove.

Skolens sjefsbølle

Ove var tilbake på skolen relativt kort tid etter hendelsen med faren. Men noe hadde forandret seg. Han var ikke lenger den skoleflinke gutten han hadde vært før, men opplevde å få lese- og skrivevansker.

 - Det var som om jeg hadde en rullgardin foran hodet mitt, og alt nytt bare prelte av, forklarer han.

Det gikk flere år uten at han lærte noe på skolen. Ove forklarer at i en sånn situasjon kan man bli sett på som dum av de andre elevene, og det kan oppstå mobbing. Istedenfor å godta mobbingen ble Ove desto hardere og han opplevde å bli skolens sjefsbølle. Han fikk skylden for alt galt som skjedde på skolen, også de hendelsene han ikke var ansvarlig for, og opplevde at ingen voksne hørte på han.

En ny hverdag

Da Ove skulle opp i åttende klasse ville egentlig ikke skolen at han skulle gå videre, men med press fra familien og barnevernet ble det bestemt at han skulle fortsette. Her fikk han en egen støttelærer. Hun fikk ansvaret for å utdanne Ove, men også å holde han unna de andre i klassen. Etter seks år som problembarn møtte Ove en voksen som stilte opp for han og som han stolte på.

- Jeg fikk opplevelsen av å møte en lærer som ikke bare så meg som en pøbel, men som Ove. En gutt som egentlig var snill, men som bare hadde opplevd veldig mye.

Den nye støttelæreren lærte seg å lese Ove, og fikk dratt ham ut av situasjoner før de rakk å oppstå. Hun senket seg ned på hans nivå og delte historier fra sin egen oppvekst. Hun så igjennom det harde skallet hans. Ikke bare forsvarte hun ham – hun brydde seg om ham og turde også å stolte på ham. Det gjorde at hun ble hans Den ene.

Deler historien i håp om å kunne hjelpe andre

Ove håper at hans historie kan bidra til å belyse problemer, for å unngå at barn blir utsatt for de samme feilene han opplevde. Ved å skape oppmerksomhet og spørsmål rundt temaet håper han at flere vil engasjere seg.

Han legger til at hvis noen hadde tatt tak i han og forklart i ord som han kunne forstå hva som skjedde med faren hans, og at alt kom til å gå bra, kunne ting ha vært annerledes. Videre legger han til at det ikke alltid er lett å vite om et barn behøver hjelp. De kan på den ene siden bli innesluttet og stille, eller utagerende og hausete. De kan forsøke å unngå skolen, eller de kan bli ekstra skoleflinke, men det er uansett de voksnes ansvar. 

- Det er skummelt å legge ansvaret over på barna. Man kan ikke forvente at de alltid ber etter den hjelpen de trenger. Det er de voksnes ansvar, understreker han.

Se filmen ”Prinsen inni frosken” hvor Ove Grude snakker med engasjerte 7-klassinger om sin oppvekst (lenke)

 

Unicef