UNICEF trapper opp hjelpen på Gaza

Etter de siste ukers bombeangrep er 60 barn drept og 444 barn skadd som følge av angrepene fra begge sider. Både strøm, vann og helsetilbud har fått store skader. Hus, skoler og helseklinikker er bombet i stykker. Dette rammer både barna og familiene deres hardt.

I løpet av ti dager er 60 barn meldt drept – 58 palestinske og to israelske. I tillegg er 444 barn skadd, der flere enn 313 er palestinske. Minst ni av barna som ble drept natt til 16. mai, var mellom to og seks år.

30.000 barn er blitt tvunget på flukt sammen med familiene sine.

- Jeg gjentar min bønn om en umiddelbar stans i voldshandlingene. Vold, drap og hat må stoppe. Internasjonale menneskerettigheter og internasjonal humanitære rett må følges. Sivilbefolkningen og sivile mål må spares. Den eneste løsningen er en diplomatisk løsning, for barnas skyld, sier UNICEF-direktør Henrietta Fore.

Sjokk og Traumer

UNICEF gir nå akutt bistand i de rammede områdene på Vestbredden inkludert øst-Jerusalem. Barn har opplevd å miste mange av sine nærmeste. Frykt og traumer som følge av lyden fra rakettangrep, ødelagte bygninger, tap av slekt og venner og en dramatisk flukt, har ført til et prekært behov for psykososial hjelp.

Tilsammen trenger 250.000 barn på Gaza og 98.000 barn på Vestbredden psykososial hjelp og støtte.

UNICEF og samarbeidspartnere gir nå psykososial førstehjelp til 5.000 barn, hvorav 4.000 i Gaza og 1.000 på Vestbredden.

UNICEF trapper også opp sitt beskyttelsesprogram for barn på Gaza og sikrer at kanalene for å rapportere om overgrep mot barn er tilgjengelige og trygge.

UNICEF gir også beskyttelse og assistanse til palestinske barn som har blitt tatt til fange av israelske styrker i øst-Jerusalem. Pr. 15. mai gjaldt dette 26 barn.

Man regner med at 250.000 barn på Gaza og 98.000 barn på Vestbredden trenger psykososial hjelp og beskyttelse som følge av konflikten. Foto: UNICEF

Reparere vann- og sanitæranlegg

Fire helsestasjoner er bombet i stykker og over 325.000 mennesker trenger nå akutt tilgang til rent vann og sanitæranlegg i Gaza, hvorav halvparten er barn.

Som del av opptrappingen jobber UNICEF med å reparere de ødelagte vann- og sanitæranleggene. Vi deler også ut vannrensetabletter, testutstyr, vanntanker og jerrykanner som kan lagre vann for 25.000 mennesker.

UNICEF vil også skaffe drivstoff og vedlikeholdsutstyr til destillasjonsanlegg som skal sikre rent vann til 250.000 mennesker i tre måneder.

Det er i tillegg levert medisinsk utstyr som skal rekke til 72.000 mennesker, og nye forsyninger vil komme om kort tid.

Gutt holder vannflasker i hendene
En palestinsk gutt holder tomme vannflasker. Han leter etter et sted å fylle de med rent drikkevann. Foto: UNICEF

Skoler ødelagt

43 skoler er ødelagt av bomberegnet – 40 i Gaza og tre i Israel. Dette rammer 591.685 skolebarn på Gaza-stripen, inkludert 286.743 som går på UNRWA-skoler (FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger). Også mer enn 20.000 lærere er rammet.

På grunn av covid-19 har skoler på Gaza vært stengt siden 8. april, og elevene har fått digital undervisning. Barna på Vestbredden har fått undervisning dels via fysiske oppmøte og dels digitalt. Skolene i øst-Jerusalem har gjenåpnet helt, men risikerer nå å måtte stenge igjen hvis den pågående konflikten forlenges.

På Gaza blir trolig fysisk undervisning på skolen umulig før skoleårets slutt i juni, hvis krisen fortsetter.

UNICEF oppretter 40 læresteder på Gaza-stripen for å sikre fortsatt skolegang for 9.000 barn. Vi deler også ut undervisningsmateriell til 30.000 elever, inkludert 5.000 på Vestbredden.

Dette er situasjonen for barn på Gaza nå

  • 60 barn drept på 10 dager (58 palestinske og to israelske) 
  • 444 barn skadd (minst 313 palestinske og fem israelske)
  • 30.000 barn er internt fordrevne i Gaza
  • 43 skoler ødelagt (40 i Gaza, 3 i Israel)
  • 4 helsestasjoner ødelagt i Gaza 
  • 325.000 trenger vann- og sanitærtilbud i Gaza 
  • 250.000 barn trenger psykososiale støtte i Gaza
  • 98.000 barn trenger psykososiale støtte på Vestbredden

Covid-19

Eskaleringen av krisen på Gaza forverrer en allerede kritisk helsesituasjon på Gazastripen. Helsevesenet har slitt med å takle den andre bølgen med covid-19-smitte. Med det store antallet internt fordrevne flyktninger, øker nå faren for smittespredning og legger et ekstra press på vaksinekapasiteten.

UNICEF er også svært bekymret over at det eneste elektrisitetsverket på Gazastripens nå er stengt ned på grunn av mangel på drivstoff. Det rammer sykehus og helsestasjoner.  

UNICEF fortsetter å støtte helsevesenet med akutt hjelp, forebygging og behandling av covid-19-pasienter, og med å sikre vaksiner gjennom COVAX.

19. mai ankommer 102.960 doser med Pfizer-vaksiner som skal distribueres til Palestina, og 46.800 av disse dosene er planlagt å leveres til Gaza. Dette kan bli forsinket og vaksinene kan bli midlertidig lagret i Israel på grunn av situasjonen i Gaza nå.

Forverrer krisen

Rundt 38.000 mennesker er nå internflyktninger på Gaza som følge av bombingen som startet 14. mai. Tusenvis har søkt tilflukt i 48 skoler og nødhjelpssentra, mens andre bor hos slektninger eller andre.

Bombeangrepene de siste uker forverrer en allerede prekær situasjon for palestinere. Fra før mangler 2,45 millioner palestinere grunnleggende tjenester på grunn av den politiske og økonomiske krisen, i tillegg til covid-19-pandemein.

UNICEF har derfor bedt om 21.6 millioner USD i sin nødhjelpsappell for 2021, som skal sikre livsviktig hjelp til sårbare barn, unge og kvinner i Palestina. Denne appellen vil nå bli utvidet som følge av bombeangrepene.

- For hver dag som går med konflikt, lider barn over hele Palestina og Israel. Barna trenger en våpnehvile nå, og en langvarig politisk løsning på konflikten, sier UNICEF-direktøren.

UNICEF ber om umiddelbar stans i krigshandlingene for å få inn livsviktig nødhjelp og sikre trygg adgang for hjelpearbeidere og skadde sivile som trenger behandling eller å bli gjenforent med familiene sine.

Å REDDE LIV ER OFTE EN KAMP MOT KLOKKEN

Du kan gi barndommen tilbake til utsatte og sårbare barn.

Uten støttespillere som deg klarer vi ikke å nå alle barn i nød. Sammen kan vi nå barna som rammes ekstra hardt, med livreddende hjelp og beskyttelse som rent vann og ernæring, medisiner og helsehjelp.

Vil du heller støtte vårt nødfond via SMS? Send kodeord NØD til 2040 (kr 250,-).

Aktuelt

Syria gutt i koffert

Ti år med krig i Syria - barna rammes hardest

Etter ti år med krig i Syria er situasjonen kritisk. Matprisene har økt med 236 % på et år, og barnearbeid- og barneekteskap har skutt i været.
Barnesoldat i Sør-Sudan

Barnesoldater skal få livet tilbake

12.februar er FNs dag mot bruk av barnesoldater. I Sør-Sudan jobber UNICEF for at barnesoldater skal få komme tilbake til et vanlig liv igjen.
10 år med krig i Syria

Ti år med krig i Syria

Borgerkrigen i Syria har ødelagt barndommen for mange barn. 2021 markerer en dyster milepæl, at dette har vært deres virkelighet i 10 år.
Publisert av Lise Larsen onsdag 19/05/2021 - 06:53