6 tips til foreldre om deling av barnebilder

Publisert av Jonas Saxvik fredag 10/01/2020 - 11:17

GÅR DU SOM FORELDER I SHARENTING-FELLA?

Hver dag deler tusenvis av voksne bilder av barn på sosiale medier. De fleste bildene er i seg selv harmløse, men både mengden bilder og informasjonen som kan hentes ut av disse kan gi uante konsekvenser for barnet, både nå og i fremtiden. Identitetstyveri, psykiske belastninger ved uønsket eksponering, brudd på retten til privatliv og fremmedes misbruk av bilder er noen av de potensielle farene ved ubetenksom deling. 

Vi vet at å dele det som skjer i livene våre, er både viktig og naturlig. For å hjelpe deg som voksen å ta valg som respekterer barnets beste og barnets rett til privatliv, har vi laget noen tips om bildedeling av barn i sosiale medier. Her kan du finne ut mer om vår Sharenting-kampanje

6 tips

Dette er viktig å huske på

Spør barnet ditt om lov

Det er du som voksen som har ansvaret for å beskytte barnet. Før du spør et barn om lov til å dele et bilde må du derfor alltid vurdere virkningen av bildedelingen, på kort og lang sikt. Hvis du er usikker på om et bilde egner seg til deling, så er det lurt å følge denne sjekklisten:

 • Spør alltid barnet om lov før du deler bilder av det på sosiale medier
 • Spør alltid om tillatelse til å dele bilder av andres barn.
 • Ikke del bilder eller statuser som kan gjøre barnet flau nå eller i fremtiden.
 • Spør deg selv om du respekterer barnets integritet ved å dele bildet.
 • Er det i barnets interesse at bildet deles?

Sjekk personverninnstillingene dine

Personverninnstillingene gir deg mulighet til å kontrollere hvem du deler bilder og annen informasjon med. Facebook, Instagram, Snapchat og andre sosiale medier har alle lett tilgjengelig informasjon om hvordan deres personverninnstillinger fungerer. Det inkluderer stedstjenester som kan slås av, så du ikke deler hvor du og familien oppholder dere når bilder deles.


Del med varsomhet

Vi sier ikke at du ikke skal dele bilder av barn, men vi råder deg til å kjenne nettverket ditt, og stille deg selv følgende spørsmål: Ønsker jeg at alle skal se dette bildet?  Både Facebook, Instagram og Snapchat gir deg mulighet til å dele med et begrenset antall personer. Husk at bilder som deles på lukkede grupper lett kan spres, og at de sosiale mediene faktisk eier bildene du legger ut.


Unngå informasjon på avveie

Gjennom bildetekst, hvordan barnet fremstilles på bildet og ved å ha bilder offentlig tilgjengelig, gir du andre tilgang til betydelige mengder informasjon om barnet (og andre mennesker). For å minimere risikoen for misbruk av informasjon på avveie, kan det være lurt å følge denne sjekklisten: 

 • Be venner eller annen familie som deler bilder av dine barn, om ikke å tagge seg selv i bildene. På den måten unngår du at bilder av dine barn dukker opp i feeden til andre.  
 • Dersom du legger ut bilder av barn utenfor skoler eller barnehage unngå å få med synlige skilt som kan gjøre det lettere for ukjente å finne barnets identitet.  
 • Vær varsom med å dele bilder som viser informasjon som navn, alder, fødselsdato, hjemmeadresse, navn på barnehager og skoler.  
 • Vær varsom med å dele bilder som gir informasjon om barnets sykdomshistorikk.  
 • Vær varsom med å dele bilder som kan misbrukes på en seksualiserende måte.  
 • Gå igjennom gamle bilder på nettet sammen med barna dine og la dem bestemme hvilke som skal fjernes. 

Vurder hvilke sosiale nettverk som passer ditt bruk

De mest populære nettverkene som Facebook, Snapchat og Instagram kan være praktiske å bruke til å følge med på det som skjer i verden og i andres liv. For å i størst mulig grad kunne sikre at informasjon og bilder av barn ikke kommer på avveie og misbrukes, kan det være lurt å bruke krypterte meldingstjenester som WhatsApp og Telegram. Det gir ikke likes og samme mengde reaksjoner, men det gjør barnet ditt tryggere.  


Lær barna dine om retten til privatliv

Sist, men ikke minst: I en verden som blir stadig mer digital, bør du snakke med barna dine om deres rett til privatliv og personvern. Still spørsmål om hvordan de beskytter seg når de snakker med venner og familie på sosiale medier. Få dem gjerne til å vise deg hvordan de gjør det (kanskje du lærer noen triks selv). Dersom barnet er i en alder hvor de skal begynne å bruke sosiale nettverk, kan dere med fordel gå over disse seks punktene sammen. Og viktigst: Vær et godt forbilde som selv lever slik du vil at barna skal oppføre seg i det digitale livet.


VET DU HVEM DU DELER BARNA DINE MED?

UNICEF vil at voksne viser varsomhet når de deler bilder og informasjon av barn på nett. Er du enig? Finn ut mer om vår Sharenting-kampanje

Bli med å stoppe sharenting

Hva slags verden vil du leve i? Sammen kan vi forme morgendagen

Våre faddere er våre viktigste støttespillere. Gjennom din støtte, kan vi hver dag kjempe for å sikre alle barns rett til å vokse opp, lære og bli hørt.

Vår fremtid – vårt ansvar. Det begynner med deg. Er du med? 

Bli UNICEF-fadder