Barnedødelighet halvert siden 1990

I 1990 døde 12,6 millioner barn under fem år. I fjor var tallet redusert til 6,6 millioner. 90 millioner barn er reddet på 22 år – barn som ikke ville overlevd dersom barnedødelighetsraten hadde holdt seg på samme nivå som i 1990. Det er en fantastisk bragd som viser at bistanden virker.

Likevel dør altfor mange barn hver eneste dag. I år dør 18.000 barn daglig, de fleste av sykdommer som lett kan forebygges og behandles. Diaré og lungebetennelse er to av de verste barnedreperne. Sykdommer norske barn ikke behøver frykte.

UNICEF vet hva som skal til for å forebygge sykdommene, og hva som skal til for å redde barna hvis de først blir syke. Kyndig hjelp under svangerskap og fødsel, vaksiner, amming, tilgang til rent vann, bedre sanitære forhold og hygiene vil gjøre at færre barn blir syke. Enkle legemidler, som barnetilpasset antibiotika, sink og salt/sukker-blanding gjør barna friske igjen.

På litt over 20 år har vi klart å halvere antall barn som dør i verden. Vi er halvveis til målet. Men alle som har deltatt i lange løp vet at det er den siste halvdelen som er tyngst. Vi må derfor holde trykket oppe og kjempe helt til vi når mållinjen.

berntgs bilde

Bernt har vært generalsekretær i UNICEF Norge siden juni 2011. Før han kom til UNICEF arbeidet han i Røde Kors som marked- og kommunikasjonsdirektør. Bernt har også bakgrunn fra hjelpearbeid i felt. Han har arbeidet i Erbil i Irak og Banda Aceh i Indonesia.

Barnedødeligheten halvert, men det går for sakte

Barnedødelighet: Det umulige er mulig!

Barnedødeligheten går ned

Unicef