Barnedødelighet: Det umulige er mulig!

  • Kenya vaksine meslinger polio

    Vaksinering er en av de mest effektive måtene å redusere barnedødelighet. UNICEF står for hver tredje vaksine som gis i verden, som her hvor en gutt blir vaksinert mot meslinger og polio i en flyktningleir på grensen mellom Somalia og Kenya.
  • Burkina Faso amming

    En helsearbeider forklarer fordelene ved amming i en landsby i Burkina Faso. Barn som ammes til de er seks måneder gamle har 14 ganger større sjanse til å overleve enn barn som ikke ammes.

Svært få mennesker ville trodd på UNICEF hvis vi for 20 år siden hadde sagt at vi kunne halvere barnedødeligheten i verden. Men det er nettopp det som har skjedd.

I 1990 døde 12,6 millioner barn, i år er vi nede i 6,6 millioner. En halvering av barnedødeligheten er en god nyhet som viser at bistand virker og at FN leverer. Med halveringen har vi vist at det umulige er mulig. Det ble gjort mulig ved at mange trodde på det og handlet. Verden løftet i flokk og hadde troen på at fremtiden kan endres.

Men det er alt for tidlig å feire: Fortsatt dør omtrent like mange barn under fem år som det bor i Bergen, hele 18 000 hver dag.

Lett å forebygge
De fleste barna dør av sykdommer som vi her hjemme lett behandler og forebygger, som lungebetennelse og diaré. Disse to forårsaker like mange dødsfall som alle andre årsaker til sammen etter nyfødtperioden. Vi kan derfor si at diaré og lungebetennelse er de to største barnedreperne i verden.

Det er ikke alltid så mye som skal til. Et såpestykke, et nålestikk i armen og rent drikkevann kan derfor være alt som skal til for å avgjøre om et barn får oppleve sin femte fødselsdag eller ikke. UNICEF vet hva som skal til.

Nok en gang har FN-systemet troen på at det at umulige er mulig. I 2015 går tusenårsmålene ut og FN skal sette seg nye mål. Disse kommer til å være ambisiøse og sette noen helt klare mål for verden. I 2030 er vi sikre på at pilen som viser barnedødelighetstallene har kommet mye nærmere ned mot null.
Les rapporten.

Hjelp oss å redde flere barn

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

  • Bernt Apeland

Barnedødelighet halvert siden 1990

Barnedødeligheten halvert, men det går for sakte

Barnedødeligheten går ned

Unicef