Når barn blir soldater

  • img_9817.jpg

    14 år gamle "Pierre" har vært barnesoldat. På UNICEFs senter får han hjelp til rehabilitering før han kan gjenforenes med familien sin. Alle foto: Truls Brekke
  • img_9663.jpg

    På senteret får barna hjelp til å bearbeide det de har opplevd, og hjelp til å komme videre i livet.

Barn hører ikke hjemme i krig. Likevel tjener mange tusen barn som soldater. I Den sentralafrikanske republikk (SAR) jobber UNICEF for å få så mange som mulig ut av væpnet tjeneste og tilbakeføre dem til vanlige liv.

14 år gamle "Pierre", eller Krigens storm som han ble kalt da han var soldat, bor nå på et senter for tidligere barnesoldater i byen Mbeki, ca 100 kilometer fra hovedstaden Bangui. Der deler han rom med ti andre barn som også er frigitt fra de forskjellige væpnede organisasjonene. 

- Her har jeg det bra. Jeg sover på en matte på gulvet. Som soldat sov vi i jungelen, det ble ofte vått. Vi får nok mat, og gå på skolen. Det har jeg aldri gjort før, sier "Pierre".

Som soldat har han opplevd mange av krigens grusomheter på nært hold. På senteret får han hjelp til å bearbeide det han har opplevd, slik at han kan komme videre i livet. 

- Jeg vil hjelpe landet mitt å finne fred. Det arbeidet begynner her på senteret. Vi har hatt krig lenge, og mange barn har blitt soldater, men her lærer vi et yrke. En dag håper jeg at jeg kan få en vanlig jobb og familie og slippe å tenke på krigen, sier "Pierre".

Så mange som 10.000 barn tjenestegjør for de væpnede gruppene i SAR. I 2013 fikk UNICEF forhandlet litt over 200 barn fri fra organisasjonene, så langt i år er tallet hele 2.000. 

- Men vi gir ikke opp før vi er sikre på at ingen barn er igjen i de væpnede gruppene. Det kan ta mange år før vi er i mål, men vi gir ikke opp, sier Jean Lokenga, som er ansvarlig for UNICEFs program for å beskytte barn. 

UNICEF arbeider for å gi barnesoldatene et bedre liv, og muligheten til å komme seg ut av krigshandlingene og gjenvinne barndommen. UNICEF er en sterk aktør i organiseringen av prosessen med å få barna tilbake til freden, gjennom avvæpning, demobilisering, rehabilitering og reintegrasjon. Siden 1980 har UNICEF spilt en nøkkelrolle i å sikre frigivingen av barnesoldater i en rekke land, og har vært med på omfattende arbeid med å gjenforene barna med familiene sine og sikre et overnasjonalt system for reintegrering av tidligere barnesoldater.

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

350 barnesoldater løslatt i Sentralafrika

Minst 6000 barnesoldater skal løslates umiddelbart

Målrettede angrep på barn

Unicef