«Sommerfuglen» - jubileumsgave til Stortinget

UNICEF Norge har i forbindelse med 25-årsjubileet for FNs barnekonvensjon i dag overrakt collagen «Sommerfuglen» til Stortinget ved stortingspresidenten. Kunstverket er laget av illustratør og designer Monia Nilsen. Det består av barns avtrykk i form av flere hundre hender som barn har klippet ut etter omriss av sine egne hender og forteller noe om hvilke rettigheter barn synes er viktige.

På hver hånd står en rettighet barnet har valgt pluss barnets signatur og alder. Aktiviteten var en del av UNICEF Norges markering av barnekonvensjonens 25-årsjubileum på barnefestivalen MiniØya, sist sommer. En lignende aktivitet ble gjennomført på aktivitetsmessen KidsExpo i høst. Til sammen deltok over 1000 barn. De kunne velge mellom følgende rettigheter:

  • Si min mening
  • Være trygg
  • Hjelp når jeg trenger det
  • Hvile og fritid
  • Vokse opp og lære
  • Å være meg selv

Et stort flertall av førskolebarna valgte retten til å være trygg foran retten til å være seg selv og deretter retten til å vokse opp og lære. Blant de yngste barna var det i stor grad de voksne som valgte for dem. Blant skolebarna og ungdommene kom retten til å være trygg på første plass – tett fulgt av retten til å være seg selv og deretter retten til å si sin mening.

Monia Nilsen forteller at hun valgte motivet sommerfugl som et symbol på små liv som folder seg ut til vakre, fargerike skapninger. På samme måte vil barn vokse og blomstre når de får innfridd sine rettigheter i et stimulerende miljø. Monia arbeider til daglig på Hydrogenfabrikken i Fredrikstad med collager, skulpturer og tegninger.  Hun har illustrert og designet flere bøker for barn. Se www.monianilsen.com «Sommerfuglen» er et sjenerøst bidrag fra kunstneren til UNICEF Norge i jubileumsåret.

Møt UNICEF på Kids Expo

Grunnlovsfester barns rettigheter

Store forskjeller for barn i kommunene

Unicef