Tusener i fakkeltog mot mobbing

 • fakkeltog_01.jpg

  Mange tusen fylte Karl Johan for å stå opp mot mobbing og vise støtte til alle som mobbes.
 • fakkeltog_05.jpg

  Villemo Hatland og Margit Kristine Axelsen har begge følt mobbing på kroppen. De var rørt over alle som stilte opp i fakkeltoget.
 • fakkeltog_04.jpg

  – Jeg får frysninger på hele kroppen. Det er helt fantastisk, sier Katrine Olsen Gillerdalen om engasjementet til folk over hele landet. Hun er mor til 13 år gamle Odin som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet på to forskjellige skoler.
 • fakkeltog_03.jpg

  Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen gikk i toget i dag.
 • fakkeltog_06.jpg

  Kristin Oudmayer fra UNICEF var konferansier under arrangementet foran Stortinget.
 • fakkeltog_02.jpg

  Minst fire tusen hørte appellene foran Stortinget etter fakkeltoget i Oslo. Også i en rekke andre byer over hele landet ble det holdt fakkeltog mot mobbing i dag.

Fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord lyste faklene opp for å vise støtte til de som er rammet av mobbing. Flere tusen samlet seg søndag i fakkeltog i byer og tettsteder som Trondheim og Tromsø, Sortland, Steinkjær og Stavanger.

Det var 14 år gamle Villemo Hatland, som selv har opplevd mobbing, som tok initiativ til fakkeltogene sammen med sin mor Elisabeth. På Jernbanetorget i Oslo holdt Villemo holdt hun apell sammen med Margit Kristine Axelsen (17), som også har kjent mobbing på kroppen. 

Må ikke skje igjen

- Det som skjedde med Odin må aldri skje igjen. Vi har opplevd dette, vi vet hvordan det føles. Derfor er det så godt å se hvor mange som er med i dag, sier de to.

Som mange andre over hele landet har de latt seg engasjere av artikkelserien i VG om 13 år gamle Odin Olsen Andersgård som ble mobbet på to forskjellige skoler, og som i mars tok sitt eget liv. Hele 17.000 barn og unge opplever mobbing flere ganger i måneden, viser den siste elevundersøkelsen.

- Jeg har ikke ord, det varmer så godt å se alle som er her i kveld. Dette beviser at folk bryr seg, sier Kathrine Olsen Gillerdalen. Hun er mor til Odin, og gikk fremst i toget og holdt en parole med bilde av sønnen. 

Sårt mange år etter

- Mobbing er veldig sårt, selv mange år etter. Jeg håper det har vært en god opplevelse å kjenne på fellesskapet i dag, sier Kristin Oudmayer, som er fagansvarlig for barn og unge i UNICEF Norge. Hun var konferansier på dagens arrangement foran Stortinget.

Om noen få dager feirer vi Barnekonvensjonens 25-årsdag. Den definerer mobbing som vold (art. 19), og sier at mobbing av barn er et alvorlig brudd på barnets rettigheter. 

- Gjennom å tillate at mobbing skjer bidrar vi til å undergrave barns rettigheter, og begrenser deres muligheter til å utnytte sine potensialer. Mobbing er ikke bare et skoleproblem, men også et samfunnsproblem som angår oss alle – alltid. Vi hører gang på gang om mobbing som blir bagatellisert, skjøvet under teppet og om barn som selv får skylda for at de mobbes. Det er derfor all grunn til å stille spørsmål ved om barn generelt har dårligere rettssikkerhet enn voksne. Forvaltningssystemet er ikke lagt opp etter barns behov. Det fører til at barn ikke blir hørt eller trodd i tilstrekkelig grad når de sier i fra om det de opplever, la hun til.

Også Barneombud Anne Lindbo og kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen hold appeller under arrangementet i Oslo.

 
trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Tips til voksne for å forebygge og håndtere eksklusjon og mobbing

Du kan bety noe positivt for andre

Det ligger mye makt i en bursdagsinvitasjon

Unicef