Håndvask i kampen mot ebola

  • uni130363.jpg

    Håndvask er ingen beskyttelseskappe mot ebola, men det er ett av flere tiltak som vi vet hindrer smitte.

15.oktober er verdens håndvaskdag, en viktig påminner om at små dagligdagse ting kan være livsviktige.

-Å vaske hendene med såpe er en av de billigste og mest effektive « vaksinene » mot smittsomme sykdommer, alt fra influensa til ebola, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

Ett av flere tiltak i kampen mot ebola er å få alle i Liberia, Guinea og Sierra Leone til å vaske hendene sine flere ganger om dagen.

-Håndvask er ingen beskyttelseskappe mot ebola, men det er ett av flere tiltak som vi vet hindrer smitte. Dette er enkelt og alle kan gjøre det, forklarer Apeland.

I tillegg til å sende klorin til desinfisering, beskyttelsesutstyr og såpe til de ebolarammede områdene, er god informasjon om viruset ett av UNICEFs viktigste bidrag i kampen mot sykdommen.

- Noen benekter at sykdommen i det hele tatt finnes, andre sverger til alternativ medisin mens andre igjen vet lite om hvordan det smitter og derfor fortsetter, for eksempel, med begravelsesritualer som setter de som steller den døde i stor fare, forteller Apeland.

Skal man klare å stanse epidemien må man hindre at flere mennesker blir smittet. For at det skal skje må man spre kunnskap om alt fra de små dagligdagse tingene som håndvask til kunnskap om symptomer og smittemåter.

Over 4000 mennesker er så langt døde av ebola, og hver dag dør nesten 1000 barn av diaré-sykdommer på grunn av dårlig tilgang til rent vann, gode sanitærforhold og dårlig hygiene. Verdens håndvaskdag setter fokus på hvor mye et lite såpestykke og gode rutiner kan utrette.

 

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

111 personer bekreftet døde av ebola

Skolene i Sierra Leone åpner igjen

Ebola er tilbake i Liberia

Unicef