Humanitær krise på Gazastripen

Den humanitære situasjonen på Gazastripen er prekær. Helsevesnet har brutt nesten helt sammen, de flere hundretusener på flukt trenger vann og mat og fler ehundre tusen barn trenger umiddelbar krisehjelp.

Den siste oppdateringen fra Gaza viser 408 palestinske barn er drept og 2877 palestinske barn er skadet siden operasjon protective edge startet 8.juli. På israelsk side er 6 barn skadet.

-Vi vet at disse tallene kommer til å stige i tiden fremover uansett om kampene stanser eller ikke. Svært mange drepte ligger fortsatt i ruinene og mange drepte er ikke identifisert. Blant disse er det barn vet vi, sier kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge Helene Sandbu Ryeng.

Et sårt tiltrengt pusterom
I dag startet en ny 72 timer lang våpenhvile som både Hamas og Israel støttet. Mange palestinere har i dag benyttet anledningen til å bevege seg utendørs.

-Folk handler mat og vann og andre nødvendige varer. Mange har mistet alt. 65.000 mennesker har mistet hjemmene sine og 520.000 mennesker er internt fordrevet. I tillegg er det mange som benytter anledningen til å frakte skadde til sykehus og begrave sine døde. Våpenhvilen betyr også at vi som skal hjelpe kan bevege oss trygt på bakken slik at vi får utført livsviktig hjelpearbeid, forklarer Ryeng.

UNICEF håper denne våpenhvilen kan være starten på en lengre våpenhvile, slik at gjenoppbyggingsarbeidet kan starte.

Helsevesnet kollapser

Det store antallet pasienter sammen med store ødeleggelser gjør at helehjelpen for de som blir fraktet til sykehus er høyst variabel. Hele systemet er i ferd med å knele.

-Helsevesnet på Gazastripen er i ferd med å kollapse. 1/3 av sykehusene er stengt på grunn av bombingen, halvparten av helseklinkkene er stengt på grunn av angrepene eller fordi de ligger i den nyopprettede buffersonen, en rekke ambulanser er bombet istykker og flere helsearbeidere er drept. I tillegg er det stor mangel på medisiner og medisinsk utsty. en siste stor utfordring nå er at tilgangen på strøm er svært begrenset og sykehusene må stole på gamle generatorer. Uten strøm virker ikke kuvøser, røntgenutstyr, lyset på operasjonssalene og så videre sier kommunikasjonsrådgiveren.

Også situasjonen innen vann og sanitær er prekær. En rekke vannledninger er ødelagt og pumper står stille på grunn av manglede strøm. Det samme gjelder kloakksystemet. Enkelte steder er kloakkrør ødelagt og kloakk renner ut i gatene og forurenser vannkildene.

-På de mange Fn-skolene bor folk som sild i tønne under svært dårlige hygieniske forhold. Vi har fått rapporter om en økning i antall tilfeller av diaré hos barn, dette er noe vi følger nøye med på. Et utbrudd av en smittsom sykdom vil være svært vanskelig å håndtere. Derfor deler vi ut hygieneutstyr, alt fra såper til bleier, for å hindre eventuelle sykdomer, forklarer Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge.

Trenger krisehjelp

Minst 373.000 barn trenger umiddelbar krisehjelp.UNICEF kollegaer forteller om barn som knuger seg inntil foreldrene og som blir krakilsk hvis foreldrene forlater dem. De forteller om barn som tisser i sengen om natten, har mareritt, slutter å snakke og hyler av høye lyder.

-Vi har mobile team som reiser rundt til barna men som også veileder foreldrene. Vi har en hjelpelinje foreldrene kan ringe for råd og vi har sendt ut gode tips og råd via sms. Men med så mange barn som trenger hjelp så sier det seg selv at vi ikke når over alle. Mange barn vil måtte leve med traumene resten av livet, sier Ryeng.

 

 

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

226 palestinske barn er drept på Gazastripen

-Den lengste, dødeligste og mest destruktive konflikten

121 palestinske barn drept

Unicef