Livsviktig våpenhvile på Gazastripen

  • uni166894.jpg

    Tilbake i huset hvor de en gang bodde for å hente eiendeler.

UNICEF hilser den 72 timer lange humanitære våpenhvilen, som starter klokken 8 i morgen tidlig lokal tid, velkommen. Et viktig pustehull for både befolkningen og hjelpearbeiderne på bakken.

-Vi er veldig glad for at partene har klart å bli enig om en våpenhvile. For befolkningen som har vært under nesten konstant angrep i over tre uker er det et kjærkomment pusterom til å handle nye forsyninger, hente gjenstander de måtte forlate da de flyktet, frakte sårede til sykehuset og begrave sine døde sier kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge Helene Sandbu Ryeng.

Også for hjelpearbeiderne på bakken er våpenhvilen viktig

-7 av våre FN-kollegaer i UNRWA er drept på jobb de siste tre ukene. En våpenhvile betyr at vi kan få gjort livsviktig arbeid på bakken i sikkerhet, få inn forsyninger og få satt i gang med livsviktige reparasjoner av infrastruktur som strøm, vann og kloakksystemer sier Ryeng.

Det er størst behov for drivstoff for å drive strømgeneratorene som leverer strøm til sykehusene og som sørger for at vann- og kloakkpumper fungerer. Dernest er vann, mat og medisiner samt hygieneutstyr en prioritet.

-De humanitære forholdene på Gaza er prekære. I hver av FN-skolene, som er bygd for 500 mennesker, bor det mellom 2 og 3.000. De har dårlig tilgang på vann og gode sanitære forhold, UNICEF er svært bekymret for at det kan bryte ut sykdomsepidemier når folk bor så tett under så kummelige forhold. De over 240.000 som er på flukt mangler alt, UNICEF vil bruke våpenhvilen til å få inn så mye hjelp som mulig og få det ut til befolkningen sier kommunikasjonsrådgiveren i UNICEF Norge.

Tidligere våpenhviler har blitt brutt, UNICEF håper det ikke vil skje denne gangen.

-Vi håper at alle partene overholder våpenhvilen slik at vi kan få livsviktig hjelp inn til Gaza og ut til befolkningen som lider. Dette er en livsviktig våpenhvile som vi håper kan bli lengre enn 72 timer, lidelsene har vart alt for lenge allerede sier Ryeng.

 

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Gaza

Gazakrigen rammer barna hardest

121 palestinske barn drept

168 palestinske barn er drept på Gazastripen

Unicef