Gazakrigen rammer barna hardest

  • uni164569.jpg

    Fem år gamle Kinan fra Gaza ble kraftig skadet da hjemmet ble rammet av et israelsk luftangrep. Krigen går hardt inn på barn på begge sider, og kan få varige følger for barna. Foto: El Baba/UNICEF

Den økende volden i Gaza og Israel rammer mange barn. Barn på begge sider av konflikten får både fysiske skader og psykiske plager som kan vare livet ut.

Av Catherine Weibel og Monica Awad

I al-Shifa-sykehuset ligger to fem år gamle barn i sengen. Noureldin og hans fetter Kinan ble begge alvorlig skadet av granatsplinter etter da et luftangrep jevnet familiens hjem med jorden tirsdag kveld. Noureldins mor hadde nettopp lagt guttene til å sove da granaten traff og drepte både henne og hennes ektemann som angivelig var i en milits. Kinans far, søster og bestemor ble også drept.
I alt ble seks medlemmer av familien i alderen 21 til 62 år drept og fem alvorlig skadet mens de drakk te i utenfor huset.

Fullpakket med pasienter
Noureldin har blitt operert i magen. En granatsplint sitter fortsatt fast i hodet hans. Kinan har splinter i hånden og har et brukket bein.
- De er våkne, men ingen av dem har ytret et ord siden luftangrepet, forteller bestemoren. Hun vet ikke hvordan hun skal fortelle de to femåringene at foreldrene er døde.
Mens barna hviler etter operasjonene, strømmer det inn døde og skadde til sykehuset.
- Avdelingen er så fullpakket med pasienter at legene må behandle flere på gulvet. Skadde, også barn, blir sendt hjem for tidlig fordi det er mangel på sykehussenger, sier UNICEFs helsespesialist i Gaza Younis Awadallah.
- Det utsetter dem for ekstra risiko, sier han.
Den eskalerende volden i Gaza og Israel rammer mange barn. Barn på begge sider av konflikten får både fysiske skader og psykiske plager som kan vare livet ut.
Allerede mellom 8. og 13. juli ble det rapportert om at minst 35 palestinske barn mellom ett og 17 år var drept i luftangrep på Gaza. Minst 296 er skadet. Kystenklaven er avstengt, noe som gjør det vanskelig for sivilbefolkningen å flykte. Også i Israel truer rakettangrep fra Gaza livene til israelske barn.

Han visste hva som skulle skje
Ni år gamle Mohammed Jaber husker hvordan han tok lommepengene og gikk ut med sin fem år gamle søster Ghina. Det er Ramadan, og den lange fastedag gikk mot slutten.
- Mine foreldre prøvde å holde meg hjemme, men jeg ble lei så vi gikk for å kjøpe godteri og chips, forteller han. Ute på gaten i den tett befolkede al-Bureij flyktningeleiren hørte han at naboene hadde fått en telefon som varslet et luftangrep. Mohammed løp hjem så fort han kunne. Men det er ingen tilfluktsrom i Gaza, så foreldrene og de seks barn tok dekning i et soverom.
- Mohammed husker den siste krigen for to år siden. Han visste hva som skulle skje, forklarer hans mor Mariam. Hun forteller hvordan gutten, hvit av frykt, dekket ansiktet og ørene med en pute.
- Jeg trodde han kom til å kvele seg, sier hun. En øredøvende eksplosjon sendte plutselig splinter og glass gjennom rommet.
- Alle barna begynte å skrike. Jeg klarte å roe dem ned, men etterpå var de i sjokk - de var ikke i stand til å snakke.
- Siden har Mohammed startet sengevæting igjen. Det eneste min fem år gamle datter Ghina sier er ”Mamma, de vil bombe huset vårt”. Når faren går ut, klamrer hun seg til ham. Hun tror at han ikke vil komme tilbake hvis hun lar ham gå, forteller hun.
Mariam vet ikke hva hun skal fortelle sine små barn.
- Jeg kan ikke fortelle dem sannheten, at det ikke er trygt her, og at vi ikke har noe sted å flykte, sier hun.

Støtter familier hjemme og i sykehus
For å hjelpe å takle frykt, angst og stress, har fem UNICEF-støttede team begynte å oppsøke barn og foreldre hjemme og på sykehus. Der gir de psykososial førstehjelp.
- Disse teamene var i gang allerede fra den andre dagen av konflikten, ofte under farlige omstendigheter, sier Safa Nasr, som er ansvarlig for UNICEFs oppfølging av disse barna i Gaza.

På tirsdag besøkte fire rådgivere tolv barn som hadde fått hjemmene ødelagt i et luftangrep i ​​Rafah. Mens de satt med sammen, fikk de en telefonadvarsel om at huset var i ferd med å bli rammet på nytt. Alle flyktet fra huset bare minutter før det andre luftangrepet kom.
Siden utbruddet av kampene, har de UNICEF-støttede teamene allerede gjennomført 262 besøk, og nådde 302 barn. 

Gaza

121 palestinske barn drept

Livsviktig våpenhvile på Gazastripen

168 palestinske barn er drept på Gazastripen

Unicef