Irak-krisen oppgraderes til FNs høyeste krisenivå

Situasjonen i Irak er nå så alvorlig at UNICEF har kategorisert situasjonen som en nivå tre-krise. Den humanitære situasjonen i landet har forverret seg betraktelig siden 10.juni og minst 450.000 barn har flyktet på grunn av situasjonen i Mosul og Anbar.

De flere hundretusener som har måttet flykte på grunn av situasjonen i Mosul de siste 8 dagene kommer på toppen av de nesten 500.000 som har måttet forlate hus og hjem på grunn av kamper i Anbar-provinsen i januar. Til sammen er det 450.000 irakiske barn som er flyktninger i eget land.

-Den humanitære situasjonen i landet har forverret seg betraktelig de siste 8 dagene. Det er årsaken til at vi nå har oppgradert Irak-krisen til FNs høyeste krisenivå, nivå 3 forklarer generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

Det første flyet med 33 tonn nødhjelp har allerede landet i Erbil. Hjelpesendingen inneholder blant annet telt, tepper, skoleutstyr og hygieneutstyr.

-Vår prioritet er å respondere så raskt som mulig med livreddende hjelp. Spesielt viktig er det å sikre tilgang til rent drikkevann, gode sanitære forhold, vaksiner for å hindre spredning av sykdommer og skoleutstyr slik at barna ikke får utdanningshull mens krisen pågår, sier Apeland.

Dobbel krise

Irak har allerede over 200.000 flyktninger fra Syria i landet. Situasjonen i Mosul og Anbar gjør at landet nå opplever en dobbelt krise

-Vi forsøker å gjøre det vi kan for å nå ut til både de syriske flyktningene som i hovedsak befinner seg nord i landet, i tillegg til de 450.000 barna som på kort tid nå har måttet forlate alt de har og legge ut på flukt sammen med familiene sine, forklarer generalsekretæren i UNICEF Norge.

Fire nivå 3-kriser
Med krisen i Irak responderer UNICEF nå på fire nivå 3-kriser samtidig. Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan og Syria er alle i den samme kategorien.

-UNICEF har hendene fulle fordi det er  barna det går hardest ut over i alle disse krisene. Vi gjør hva vi kan for at så mange barn som mulig får den humanitære hjelpen de trenger. Men vi klarer det ikke alene og håper at alle våre støttespillere stiller opp i denne ekstra krevende situasjonen, sier Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Første nødhjelpskolonne inn til Mosul

Kolerautbrudd i Irak

Minst 56 barn er døde i Nord-Irak

Unicef