Brasil: i dag braker det løs!

I dag sparkes fotball VM 2014 i gang på Arena Corinthians i Sao Paulo. Som vertsnasjon for verdens største idrettsarrangement er verdens øyne rettet mot Brasil. Sportsentusiaster verden over vil den neste måneden glemme alt annet og benke seg foran TVen. Men ikke alt er lek.

Det anslås at om lag 500 000 fotballfans vil reise til Brasil for å oppleve arrangementet på nært hold. Vi vet at i skyggen av idrettsarrangement av en slik størrelse, er barn spesielt utsatt for vold og overgrep på grunn av den store tilstrømningen av mennesker. For å møte utfordringen, støtter UNICEF opplæring av politiet, drosjesjåfører og hoteller for å styrke barns beskyttelse. Bevisstgjøring blir gjort i mange fora, blant annet gjennom informasjonskampanjer gjennom hele mesterskapet.

I dag lanserer UNICEF "Proteja Brasil"
Et bokstavelig talt svært håndgripelig virkemiddel for å sikre at barns rettigheter ikke brytes, er nyinnovasjonen "Proteja Brasil" (Beskytt Brasil). Innovasjonen er en app som kan lastes ned på vanlig mobiltelefoner eller nettbrett, og er utarbeidet av UNICEF og partnere. Appen muliggjør at alle – turister så vel som brasilianerne selv – kan rapportere om brudd på barns rettigheter ved å ta et bilde med mobiltelefonen av en eventuell hendelse. Med GPS-sporing vil politiet og andre relevante instanser være i stand til å ta nødvendige grep for å i størst mulig grad forhindre overgrep mot barn. Appen lastes ned gratis fra Apple Store eller Google Play - eller sjekk ut appen her

Kort om barns stilling i Brasil
• Barnekonvensjonen signert: Ja (i 1990)
• Antall barn under 18 år: 60 millioner (av totalt 200 millioner)
• Antall barn involvert i barnearbeid: 3 millioner
• Andel relevant ungdom som går på ungdomsskole: 75 %
• Antall ofre for menneskehandel, årlig: 60 000 (hovedsakelig jenter/unge kvinner)
• Seksuell vold står for 28 % av rapportert vold i Brasil. Av disse var jenter ofre i 75 % av tilfellene.
• Hver time registreres 14 nye tilfeller av vold mot barn (124 000 i hele 2013). Det antas store mørke tall.

Skal du ikke til Brasil, men vil bidra likevel?

 

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

En helt vanlig dag på jobben

Jeg gråt da Dina fortalte om sitt liv. Barn skal ikke ha det sånn.

Barndommen stjålet fra 150 millioner barn

Unicef