Irak: Skolegang kan redde en hel generasjon syriske barn

  • jhadahussein.jpg

    I Baserma flyktningleir i Nord-Irak, kan 14-åringen Jhada Hussein og vennene hennes gå på skolen.

Det er kalde netter i Baserma, en syrisk flyktningsleir i Nord-Irak. Under UNICEFs hvite telt sitter rundt 50 barn og øver på engelske verb. Senere vil det bli undervist i lesing, matematikk, kurdisk språk og arabisk kultur.

Det er åtte skoletelt i leiren, hvor til sammen 650 barn får undervisning fra første til niende klasse. UNICEF har forsynt dem med telt, ovner og skoleutstyr som bøker, penner, skolesekker og tavler. Lærere er selv flyktninger og bor i leiren. Skole er essensielt når det gjelder å tilføre opplevelsen av normalitet til barn som har blitt traumatisert av en krig som har herjet i tre år.

- Vi er heldige som har skolen å gå på. D det er ikke så mye annet å finne på her i leiren, så dette gir oss noe å gjøre, sier fjorten år gamle Jhada Hussein, som flyktet fra hjemmet sitt i Syria da striden nådde hennes hjemby nordøst i Syria sist sommer. I leiren deler hun et telt med sine foreldre og fem brødre og søstre. Jhada går i åttende klasse, så hun går på skole på ettermiddagene. Skolene er så fulle at studentene jobber på skift - de yngste går på morgenen.

Før krigen gikk 97 % av Syriske barn på grunnskolen. I dag har mer enn halvparten av syriske barn flyktet fra hjemmene sine, og mer enn tre millioner barn er uten mulighet til å gå på skolen.  Tusener av barn i skoleklar alder har aldri blitt registrert, og står dermed utenfor skolesystemet. I Syria har hver femte skole blitt ødelagt, er skadd, huser flyktninger, eller brukes til andre formål.

Når det er sagt, er det ennå tid til å snu situasjonen. UNICEF har lansert ”No Lost Generation” kampanjen (”ingen tapt generasjon”) som tar sikte på å samle inn en milliard dollar (ca 6,2 milliarder norske kroner) for å beskytte syriske barn mot vold, overgrep og utnyttelse; å gi utdannelse for å forme unge sinn samt gjøre dem motstandsdyktige; og støtte til å lege sårene krigen har påført.

- Syriske barn trenger desperat beskyttelse, omsorg og utdannelse, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

- Verken Syria eller verden har råd til at en hel generasjon går tapt. Utdannelse er det grunnlaget disse barna trenger for å bygge en bedre fremtid for seg selv, sine familier og sitt samfunn.

Skolesystemene i nabolandene er strukket til bristepunktet. Blant flyktningene er det bare en tredjedel av barna som får undervisning. I leirene er derimot oppmøte mye høyere siden skole er enklere å organisere. I Baserma er mer enn 80 % av barna innskrevet.

- På skolen har vi noe varme så kulden er ikke for ille, og lærerne er flinke. Men hjemmelekser er vanskelig. Det er veldig kaldt i teltene om natten, noen ganger får jeg problemer med å skrive fordi jeg fryser. Og strømmen går hele tiden, det er vanskelig å studere når du ikke har noe lys, forteller Jhada.

Tross vanskelighetene er Jhada fokusert på studiene sine.

- Jeg vil bli lærer eller lege når jeg vokser opp, slik at jeg kan hjelpe andre, sier hun.

Du kan støtte UNICEFs arbeid for å gi Jhada og andre syriske flyktninger skolegang her

 

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Libanon: Ser håp i barnas bilder

Mens vi venter på fred

FN-dagen : En hel generasjon på kanten av stupet

Unicef