Libanon: Ser håp i barnas bilder

  • mohammad_bar_elias_03.jpg

    - Det er vanskelig å forestille seg hva disse barna har opplevd, sier lærer Nour Kattan når hun ser tegningen Mohammad lagde for to måneder siden. Kontrasten til i dag er stor: I dag tegner Mohammad glade tegninger.
  • bar_elias_4.jpg

    Etter to måneder på det UNICEF-støttede senteret for syriske flyktninger har Mohammad (9) fått hjelp til å bearbeide opplevelsene i Syria. Foto: Truls Brekke/UNICEF

På et senter for syriske flyktninger får barn hjelp til å bearbeide opplevelsene.

Ut av et blankt ark vokser et bilde frem. Et hus, en bil, sola skinner. Mamma venter hjemme, pappa henter lærer Nour på skolen. Det er idyll. Mohammad smiler, ler, prater med kammeratene, rekker opp hånda for å si noe og ser ut til å trives på skolen.

Kontrasten til gutten som kom til det UNICEF-støttede senteret i Bar Elias i Bekaadalen i Libanon for to måneder siden er slående. Det var en ganske voldsom niåring som kom på skolen. Han slo de andre barna og snakket ikke med noen. Ikke engang broren, som gikk i samme klasse.

Mohammad ville verken snakke eller skrive. Men da han fikk tegnesaker vokste grusomhetene fram. Tegningen av tortur, drap og lemlestelse sjokkerte lærer Nour Kattan.

Har sett grusomme ting
- Han må ha sett forferdelige ting. Selv opplevde jeg krigen i 2006 da Libanon var i krig med Israel, men jeg har aldri sett noe liknende.

- Hva tegner du? spurte læreren.

- Det er min tegning, svarte han, og vil ikke gi den fra seg.

Men gutten legger igjen tegningen på lærerens pult etter timen. Seinere spør hun hva han hadde tegnet.

Det er faren
- Det er faren, svarer han og peker på personen som ligger til venstre i bildet:

- Han skulle ut og kjøpe mat til barna, svarer gutten.

Niårige Mohammed vil lenge ikke snakke mer om tegningen. Etter ei uke sier han at «dette ikke har hendt, det er ikke jeg som har tegnet den».

Mohammad er blitt mye roligere, deltar i timen, elsker å klippe, lime, tegne og å være på skolen. Og tegningene har forandret seg. På skolen får barna mulighet til å oppleve noe normalt, tenke på andre ting og møte andre barn. Og de får hjelp til å bearbeide det de har opplevd.

- Det er godt at han ser andre ting nå, sier hun.

Ni millioner på flukt
Ni millioner mennesker har vært nødt til å flykte fra sine hjem på grunn av krigen i Syria. 2,5 millioner ut av landet. Nesten én million har funnet veien til Libanon. I dag er hver fjerde innbygger i det lille fjellandet en syrisk flyktning. Myndighetene har ingen mulighet til å hjelpe det enorme antallet trengende, som øker med tusenvis hver eneste dag.

- Omfanget og alvorlighetsgraden er enorm. Syria er det farligste stedet for barn i verden, og det tror jeg ikke vi har tatt innover oss. Mødrene jeg snakker med er både lei seg og sinte, de føler seg forlatt av verden. De ser barna løpe rundt med skabb, lus og fryktelig stygg hoste, og som ikke får tilgang til helsetjenester i tilstrekkelig grad. Mange av barna har ikke gått på skole på flere år, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

Apeland har akkurat vært i Libanon, hvor han møtte Mohammad og mange andre syriske barn som har flyktet fra krigen. 

- Det er vanskelig å forestille seg hva disse barna har opplevd. Derfor er det arbeidet som gjøres her så viktig. Her får barna mulighet til å bearbeide det de har opplevd, få litt normalitet i en hard hverdag, og samtidig ta igjen skolegang, slik at de en gang kan være med å bygge opp igjen landet sitt, sier Apeland.

-Vi er nødt til å gire opp innsatsen vår mange, mange hakk. Nå når vi altfor få av de barna som er rammet av krigen i Syria. Det er rett og slett et spørsmål om penger, sier Apleand.

Vil du støtte UNICEFs arbeid for Syria, følg lenken

 

 

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Jeg kunne spist jord hvis det fikk meg tilbake til Syria

Irak: Skolegang kan redde en hel generasjon syriske barn

Jeg gråt da Dina fortalte om sitt liv. Barn skal ikke ha det sånn.

Unicef