UNICEF ber om 14 milliarder kroner for å hjelpe 59 millioner barn med nødhjelp

 • uni156524.jpg

  UNICEF trenger 5 milliarder kroner til konflikten i Syria, som er den største humanitære krisen verden står overfor i dag. Nær 40 prosent av all nødhjelp trengs i Syria og landene rundt.
 • uni156522.jpg

  En jente løper barbeint gjennom den kalde søla i leiren. I Bakgrunnen kan du se at beboerne forsøker å få tørket noe klær i sola på dagen. Om vinteren er det kaldt og rått og da er det vanskelig å få klærne til å å bli tørre.

Den største nødhjelpsapellen noen sinne - 40 prosent til Syria og landene rundt

UNICEF ber i dag om nesten 14 milliarder kroner for å gi livsnødvendig nødhjelp til 85 millioner mennesker i 50 land. 59 millioner av dem er barn, som star overfor konflikt, naturkatastrofer eller andre komplekse katastrofer.

UNICEFs rapport Humanitarian Action for Children 2014 fokuserer på utfordringene barn står overfor i humanitære krisesituasjoner, støtten de trenger for å overleve og utfolde seg, og viser hvilke resultatene som kan oppnås selv i de mest vanskelige omstendigheter.

- I Den sentralafrikanske republikk, hvor jeg er nå, har barn vært utsatt for ubeskrivelige overgrep. Mer enn 400.000 barn er på flukt og rundt 6000 barn lever som barnesoldater. Så lenge konflikten vedvarer, vil lidelsene bare blir større. Det er skrikende behov for nødhjelp, men for å komme til med den hjelpen som trengs er det helt avgjørende at sikkerheten gjenopprettes, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland

- Barna i den sentralafrikanske republikk er sammen med barna i Syria og Sør-Sudan blant de mange millionene av barn som er berørt av konflikt. Men samtidig som dagens overskrifter fokuserer på disse komplekse, underfinansierte krisene, er det også mange andre kriser hvor behovet for nødhjelp er desperat – som for eksempel i Afghanistan, Colombia, DR Kongo, Myanmar, Somalia, Jemen, sier Apeland.

Den største katastrofen verden står overfor akkurat nå er krigen i Syria. Nær 40 prosent av verdens nødhjelpsbehov, ca fem milliarder kroner (835 millioner dollar), trengs til livsnødvendig hjelp som vaksiner, vann og hygienetiltak, utdanning og beskyttelse av barn i krigsområdene og nabolandene hvor flyktningene har søkt sikkerhet.

- Barn er alltid mest sårbare i katastrofer. De er ekstra utsatt for vold, utnyttelse, sykdom og forsømmelse. Men når hjelpen er tilgjengelig kan vi endre livene til barna til det bedre. UNICEF og våre partnere jobber hardt for å imøtekomme humanitære utfordringer, som feilernæring i Sahel, mangel på rent vann i Jemen, kolerautbrudd i Haiti, økte angrep på barn i Afghanistan eller tørke i Angola, sier Apeland.

UNICEF vil også bruke penger fra nødhjelpsapellen for å sette lokalsamfunn bedre i stand til å motstå konsekvensene av konflikt og naturkatastrofer i fremtiden, ved å styrke nasjonale beredskapssystemer og utvikle motstandsdyktighet blant barn og samfunnet de lever i.

Bidrag til 2014-apellen vil sette organisasjonen bedre i stand til å bygge videre på de målene som er nådd i 2013. Blant resultatene UNICEF kan vise til i 2013 er:

 • 24,5 millioner barn har blitt vaksinert mot meslinger
 • Nærmere 20 millioner mennesker har fått tilgang til rent drikkevann
 • 2,7 millioner barn har fått tilgang til bedre skolemuligheter, bade formell og uformell
 • 1,9 millioner barn er behandlet for alvorlig akutt underernæring
 • 935 000 barn har mottatt psykologisk støtte

Samtidig er det på det rene at manglende finansiering til katastrofearbeid - som i Angola, Eritrea, Lesotho og Madagaskar – og mangel på sikker tilgang til de som er rammet av krise, betyr at mange behov ikke er møtt.

Les hele rapporten her

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Fra Nordkapp til Bangui: Olaf Tufte gir "71 grader nord"-premie til Sentralafrika

2 års-rapport: Syrias tapte generasjon

Barn mishandles i Den sentralafrikanske republikk

Unicef